Sramota

V tokrat žal manj nogometni epizodi so gostje ustanovitelj podkasta Ofsajd Jaša Lorenčič ter nogometni reporterji Boštjan Janežič, Marko Cirman in Jože Pepevnik, voditelj je Luka Petrič.

Zakaj?

Sorodna novica "Treba je najti sistemsko rešitev in potegniti ločnico med navijaštvom in huliganstvom"

Nerazumljivo, predrzno, sramotno. Dogodek je najprej sprožil zgražanje na vseh ravneh in številnim zastavil vprašanje, zakaj se je posameznik odločil za ogrožanje okolice. "Na prejšnji tekmi Maribora je bilo na stadionu lepo število Viol, vijoličasti so premagali Aluminij s 7:0, Muro so imeli na zadnji tekmi v primežu, vse poteka kot po maslu, potem pa se zgodi nekaj takega. Sam ne vidim neke predzgodbe, zakaj se je zgodilo kaj takšnega," je povedal Jaša Lorenčič. O razlogih za sramoten dogodek je nadaljeval Jože Pepevnik: "Zakaj se je to zgodilo? Zato, ker slovenska zakonodaja še vedno dopušča prekrškarjem oziroma idiotom, da še vedno prihajajo na nogometne tekme. Ker pač nimamo zakonov, ki bi kaj takega lahko preprečili. Da ne bo pomote, to je poseben primer, zato o njem toliko govorimo. Topovski udari, bakle na terenu ... To postaja zdaj že nekaj normalnega. Spomnim se kar nekaj takšnih primerov. Mislim, da je bilo le vprašanje časa, kdaj jo bo kdo skupil."

Še je svež spomin tudi na deževen majski večer v knežjem mestu. Marko Cirman: "O tem bi se moralo govoriti in ukrepati že pred časom. Tudi v finalu pokala v Celju je od mariborskih navijačev proti tribuni, kjer je bila navijaška skupina Olimpije, priletela raketa, ki je končala celo zunaj stadiona. Samo vprašamo se lahko, kakšne bi lahko bile posledice, če bi ta izstrelek zadel naključnega mimoidočega ob celjskem stadionu. Tudi v mednarodnih okvirih je to za slovensko ligo velik madež. Težavo je treba rešiti hitro in ustrezno." Da je primerna zakonodaja prava rešitev, meni Boštjan Janežič: "Klubi se tudi bojijo svojih navijačev, želijo jim pomagati. Razmišljam tudi o tem, da morda domači navijači gostujočim, ob hitrem pregledu, že prej dostavijo in pomagajo s tovrstnimi rekviziti. Velikokrat v klubih menjujejo tudi vodjo varnosti, a to so prelaganje, stopnjevanje in sprenevedanje. Tudi nogometna zveza pa kakšnega odločilnega koraka še nima v mislih, da bi zaustavila ta dejanja."

Radi se primerjamo z uspešnimi, premalokrat po njih zgledujemo

Sorodna novica Nogometaš Mure v bolnišnici najmanj do srede; Viole incident pripisale "neodgovornemu posamezniku"

Nogometna zveza Slovenije, neuradno, odločitve o usodi tekme ne bo sprejela pred četrtkom. Nogometaša Mure Niko Kasalo in Tilen Ščernjavič sta ostala v UKC-ju Maribor na opazovanju, v murskosoboškem klubu so nad dogodkom pretreseni, iz mariborskega kluba pa so kar premilo obsodili ravnanje svoje navijaške skupine. Nasilje nikakor ne sodi na in ob igrišča. Vse glasnejša so razmišljanja o sistemski rešitvi. Na Otoku so huliganstvo iztrebili z zakonom o navijačih. "Angleži imajo zakon, ki prepoveduje vsakršno nasilje in metanje pirotehničnih sredstev. Težav so se lotili sistemsko, kazni so neizprosne. Najhujše oblike nasilja na tekmah so kaznovane z zaporno kaznijo in prepovedjo obiska tekem od šestih do desetih let. Poleg tega mora kršilec tudi poravnati morebitno povzročeno materialno škodo. Varnostni organi nato prekrškarje tudi spremljajo, recimo nima pravice biti prisoten na potencialno nevarnih žariščih, kot so trgi, metroji in avtobusi. V Angliji so se zavedali, da je bil obisk tekem prenevaren za okolico, in se marsikaj torej naučili iz preteklosti, tako kot se bomo morali, še posebej po tem dogodku, naučiti tudi mi sami," pravi Marko Cirman.

Z zanimivo primerjavo je postregel gost Jaša Lorenčič: "Kazen bi morala biti premo sorazmerno visoka. Mora biti takšna, da nikomur niti v sanjah ne bi padlo kaj takšnega več na pamet. Vprašati se moramo, kakšna bi bila kazen, če bi kdo od nas šel na ulico in z eksplozivnim sredstvom poškodoval šest ljudi. Ne vem, zakaj bi bil v tem primeru stadion izjema. Zveza bo težko z disciplinskimi ukrepi prisilila klub, da se bo pogovoril s svojimi navijači in ta problem rešil. Lahko pa sprejme takšno kazen, da bo klub resno razmislil o tem, kaj se mu splača in kaj ne. To velja absolutno za vse klube." Jože Pepevnik pa je pripomnil, da za zgledno navijaško kuliso pravzaprav ni treba pogledati predaleč: "Želimo si tega, da ne bomo med odhodom na nogometno razmišljali o varnosti ali pa o tem, ali naj v ušesih nosimo čepe ali ne. Lep primer smo pred časom videli v Gradcu na tekmi med Sturmom in dunajskim Rapidom. Poln stadion, ogromno pirotehnike ob praznovanju 30. obletnice domače navijaške skupine, a niti ena bakla ni poletela na igrišče. Ker zakon to prepoveduje, se vsak navijač zaveda, da si ne more privoščiti tovrstnega incidenta."

V drugem polčasu je omizje novega podkasta prečesalo tudi nekaj najodmevnejših rezultatov v najmočnejših ligah in se znova preizkusilo v zanimivem kvizu. Nova epizoda nogometnega podkasta Žoga je okrogla je že na voljo na spletni strani Vala 202, na portalu RTV 365 in pri vašem priljubljenem ponudniku podkastov.