Samir Handanović je na 26. tekmi v letošnji Serii A, v nedeljo proti Bariju, že desetič ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Foto: Reuters
Samir Handanović je na 26. tekmi v letošnji Serii A, v nedeljo proti Bariju, že desetič ohranil svojo mrežo nedotaknjeno. Foto: Reuters
Samir Handanović
Prvi vratar Slovenije o prihajajoči tekmi z Italijo ne želi govoriti. Vse misli usmerja v Udinese, o srečanju "azzurov" in "kekcev" pa bo spregovoril šele, ko bo prišel na reprezentančni zbor. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Andraž Kirm
Andraž Kirm se je na začetku sezone znašel na rezervni klopi, po slabih predstavah Wisle pa se je vrnil v postavo, s čimer so se močno popravili tudi izidi Krakovčanov. Foto: MC NZS.si/Taka
Bojan Jokić in Francesco Valiani (Chievo - Parma)
Obrnjena slovenska podoba v Chievu - Boštjan Cesar je sedel na klopi, Bojan Jokić pa je igral in to zelo dobro. Novopečeni vezist je bil zelo blizu tudi prvemu golu v Serii A. Foto: EPA
Gregor Balažic v dresu Gorice
V Ukrajini, sogostiteljici Eura 2012, po novem igrata Gregor Balažic (Karpati Lviv) in Darijan Matić (Krivbas Krivi Rig). Foto: Sandi Fišer

Samir Handanović, prvi vratar Udineseja in Slovenije je bil tokrat veliki junak nedeljske tekme z Barijem, ki se ni odvijala po željah razigranih "belo-črnih". 26-letni Ljubljančan je v 1. polčasu poskrbel, da je izid ostal 0:0. Po golu z 11-m, ki jo je priigral Sanchez in unovčil kapetan Di Natale, pa je "Sarma" v prav zadnji minuti s parado ubranil močan in natančen strel Rudolfa. Zmaga in tri točke so ostale na Stadiu Friuli, Udinese pa je na 5. mestu lige samo še točko oddaljen od mest, ki bodo na koncu maja prinesle nastop v Ligi prvakov.

Nepremagan že štiri dobre tekme
"Vedeli smo, da bo težka borba. Pomagal sem tako, da sem opravljal svoje delo. Vratarji smo v golu, da branimo, in ravno to sem delal! Kaj naj rečem? Zadovoljen sem," je kot junak tekme povedal za televizijo Sky. Handanović ni gola prejel že 390 minut - to so uradne minute, nekaj dodajo še sodniški dodatki. Nazadnje je gol prejel v 22. krogu, ko je Udinese premagal Juventus z 2:1, v 60. minuti pa mu je gol zabil Claudio Marchisio. Vmes je moral mladi očka zaradi težav s stegensko mišico izpustiti dve tekmi.

"Bilo je težko, a naloga je opravljena. Ne moreš vedno zmagovati s 3:0. To je bila zmaga Udineseja. Smo enotno moštvo in na srečo se vedno najde nekdo, ki naredi razliko. Danes je bil to Sanchez, ki je iztržil najstrožjo kazen," je skromni vratar zasluge za uspeh pripisal enemu najbolj iskanih nogometašev v Evropi.

"Zebrette" na poti v Ligo prvakov?
Udinese
je nov veliki hit italijanskega prvenstva, ki glasno trka na vrata Lige prvakov. Majhen, a urejen klub iz obrtniške Furlanije ima eno najcenejših moštev v celotni Serii A, saj za plače varčni Videmčani zapravijo le 18,5 milijona evrov. In kako naprej v boju z Laziem, Napolijem, Interjem in Milanom? "Tukaj sem že štiri leta in pogosto smo izgubljali takšne tekme. Danes ni bilo odločeno vse do konca, kar velikokrat ni dobro. Do konca je še deset krogov: igramo na zmage, pri čemer moramo dati vse od sebe," je Handanovićev recept za preboj med prve štiri v Serii A.

Kirmova Wisla skočila na 1. mesto
Handanovićeva forma bo 25. marca na kvalifikacijski tekmi za Euro 2012 proti Italiji več kot dobrodošla, a za želeno zmago bo treba tudi dati kakšen gol, kar pa v zadnjih tednih za izbrance selektorja Matjaža Keka predstavlja manjšo težavo. Po dveh tednih brez gola je izmed reprezentantov v petek zadetek uspelo doseči Andražu Kirmu.

Hitronogi krilni vezist je s četrtim prvenstvenim golom popeljal Wislo v vodstvo proti Ruchu, potem ko je v 17. minuti izkoristil natančno podajo Maleckega. Gostje, za katere je igral tudi Andrej Komac, so izenačili, a na koncu so Krakovčani na domačem igrišču slavili s 3:1. Kirm in soigralci so tako vsaj do torka prevzeli vodstvo v poljskem prvenstvu.

Brez pravega Matavža ni pravega Groningena
Za moč slovenskega napada je zaskrbljujoča tudi novica iz Groningena, da je Tim Matavž obnovil poškodbo prepone, zaradi česar v drugi polovici tedna ni več treniral z moštvom, nato pa tudi ni odigral tekme s Heraclesom. Odsotnost oz. ne 100-odstotna pripravljenost Šempetrca je očitno usodna za Groningen, ki je na domačem igrišču doživel nepričakovan visok poraz (1:4). To je bil že tretji zaporedni poraz "ponosa severa", Matavž je od tega dve tekmi izpustil, na vmesni pa je bil neprepoznaven.

Šukalo z drugoligašem v finalu pokala
Sredi tedna je velik korak k lovoriki naredil še en reprezentant Goran Šukalo, ki se je z drugoligašem Duisburgom presenetljivo prebil v finale nemškega pokala, kjer pa jih čaka srečanje s Schalkejem. Duisburg je ob Šukalovi pomoči v polfinalu premagal Energie Cottbus, za katerega je zaigral tudi Rok Kronaveter. "Maček" po slavju je bil močan, saj so v nedeljo Šukalo in soigralci v 2. Bundesligi doma presenetljivo izgubili z na izpad obsojeno Arminio (1:2).

Sanjski ukrajinski debi za Balažica
Odlično je svojo ukrajinsko zgodbo začel Gregor Balažic, ki je pozimi okrepil Karpate iz Lvova. Na gostovanju v Kijevu pri Arsenalu, so gostje zaostajali že z 0:2, ko je vajeti igre v svoje roke vzel 23-letni Prekmurec. Najprej je v 64. minuti znižal na 2:1, nato pa v zadnji minuti še podal za končnih 2:2. Odličen debi, ni kaj!

Ljubljana in Belfast vse bližje
Spomladanska klubska sezona je v polnem teku, 12. marca začneta tekmovanje še "Rusa" Pečnik in Ilič, hitro pa se bliža tudi "marčna norost" - 25. marca Slovenijo v Ljubljani čaka Italija, štiri dni kasneje v Belfastu pa Severna Irska. Izredno pomembni tekmi, na kateri bi lahko slovenski nogometaši naredili velik korak proti evropskemu prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini.

Kirm utrl pot k zmagi Wisle

Handanović junak zmage nad Barijem



SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Varese - Crotone 1:1;
Crotone - Ascoli -:-
vso tekmo;
-
/; odpovedana tekma
Jasmin HandanovićEmpoli (ITA II)Piacenza - Empoli 2:1;
Empoli - Modena 0:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Udinese - Bari 1:0vso tekmo10. nepremagan - 390' brez gola!
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Lazio - Palermo 2:0do 45' (2:0)/
Mišo BrečkoKöln (NEM)Borussia (D) - Köln 1:0vso tekmo/

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Parma 0:0/na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Parma 0:0vso tekmo v 35'
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Salzburg 0:1;
Dunajsko NM - Kapfenberg 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Marko ŠulerGent (BEL)Mechelen - Gent 1:1vso tekmo v 42'
Mitja VilerMaribor Maribor - Gorica 1:2vso tekmo/
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Lazio - Palermo 2:0/kartoni

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Paris SG 1:0 /na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Lazio - Palermo 2:0do 77' (2:0)/
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Ruch Chorzow 3:1do 87' (3:1) v 17' - 4. gol sezone
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Nottingham Forrest - Hull 0:1do 78' (0:1)/
Aleksander RadosavljevićADO den Haag (NIZ)Den Haag - NEC Njimegen 5:1vso tekmopodal za 1:0
Dalibor StevanovićVitesse (NIZ)Vitesse - Venlo 2:0/na klopi
Goran ŠukaloDuisburg (NEM II)Duisburg - Energie C. 2:1 (P);
Duisburg - Arminia B. 1:2
vso tekmo;
vso tekmo
uvrščen v finale pokala; v 85'
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićBochum (NEM II)Bochum - Karsruhe 1:1do 59' (0:0)zadel vratnico
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Mechelen - Gent 1:1do 67' (0:0)/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Borussia (D) - Köln 1:0vso tekmo/
Tim MatavžGroningen (NIZ)Groningen - Heracles 1:4 /obnovil poškodbo
"Ladje na obzorju"
Gregor BalažicKarpati (UKR)Arsenal Kijev - Karpati 2:2vso tekmo v 64' za 2:1 in podaja za 2:2 debi za Karpati!
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Ried - Wacker 2:2;
Wacker - Austria D. 0:3
vso tekmo;
vso tekmo
v 87' - 4. gol sezone; /
Elvedin DžinićCharleroi (BEL)Kortrijk - Charleroi 3:0vso tekmo/
Dejan KelharLegia Varšava (POL)Legia - Polonia Varšava 1:0/na klopi
Andrej KomacRuch Chorzow (POL)Wisla - Ruch 3:1do 71' (2:1)/
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Duisburg - Energie C. 2:1 (P);;
Paderborn - Energie C. 0:5
od 66' (2:0);
od 76' (0:5)
/;
/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Lazio - Palermo 2:0/na klopi
Dejan LazarevićTorino (ITA II)Torino - Atalanta 1:2;
Vicenza - Torino ?
vso tekmo;
?
/; tekma v ponedeljek
Rene MiheličNacional (POR)Portimonense - Nacional ??tekma v ponedeljek