Armin Bačinović je po večmesečnem sedenju na klopi le prišel do priložnosti, ko jo je zagrabil z obema rokama. Če se vrne v postavo, bodo najbrž tudi potihnile govorice o njegovi januarski selitvi. Foto: EPA
Armin Bačinović je po večmesečnem sedenju na klopi le prišel do priložnosti, ko jo je zagrabil z obema rokama. Če se vrne v postavo, bodo najbrž tudi potihnile govorice o njegovi januarski selitvi. Foto: EPA
Samir Handanović
Samir Handanović je nesporno prvi vratar Slovenije, marsikdo pa meni, da bi moral biti tudi novi kapetan v Stojanovićevi reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatko Dedić
Zlatko Dedić za Dynamo Dresden igra kot posojen igralec, na šestih prvenstvenih tekmah pa se je dvakrat vpisal med strelce, obakrat z bele točke. Foto: EPA
Josip Iličić in Stefan Radu
Gazzetta dello Sport piše, da je Iličić skupaj z Urugvajcem Ramirezom (Bologna) na vrhu seznama Juventusa za januarski prestopni rok. Kljub neizstopajočim jesenskim predstavam je "Jojotov" adut raznovrstnost, kar tudi išče "stara dama". Foto: EPA

V času sprememb je vedno pametno opozoriti nase, česar se še predobro zavedajo nogometaši, ki so en trenutek nezamenljivi, drugič pa pozabljeni na stranskem tiru. Od slovenskih reprezentantov, katerih spisek je še sestavil Matjaž Kek, sta pretekli teden nase najbolj glasno opozorila Armin Bačinović in Zlatko Dedić, nemogoče pa je bilo tudi spregledati nov "shutout" Samirja Handanovića.

Za zdaj še pri logistiki in ustroju
Slaviša Stojanović
se je v prvem tednu selektorskega poveljevanja ubadal predvsem z logistiko in spoznavanjem ustroja Nogometne zveze Slovenije, ki od njega pričakuje, da bo Slovenijo popeljal na SP 2014 v Braziliji. Strokovni štab se še sestavlja, pogovori tako s predhodnikom Kekom kot nosilci reprezentance še niso prišli na vrsto. Sam "Slave" je priznal, da za generalko z ZDA ne gre pričakovati tektonskih sprememb, a se obenem dobro zaveda, da je dober selektorski štart ob razdeljeni javnosti in mešanih občutkih zaradi menjave Kek - Stojanović več kot zaželen (glej izide "selektorskih" anket na naši strani).

"RoKo" v formi, "Nova" poškodovan
Veliko polemik med navijači dviguje status dveh najbolj izpostavljenih nosilcev Kekove reprezentance. Kapetan Robert Koren v bolj napadalno usmerjeni vlogi v Hullu razigrava soigralce, ki že devet tekem ne poznajo poraza in so se po slabem začetku druge angleške lige povsem enakovredno vključili v boj za mesta, ki bodo na koncu prinesla vsaj kvalifikacije za tako želeno Premier ligo. Prvi napadalec Milivoje Novaković ostaja med "ranjenci" in je zaradi hudih bolečin v stegenski mišici izpustil vse oktobrske tekme.

"Trenutno ni dobro. Ne gre sicer za težjo poškodbo, vseeno pa mu manjka še kakšnih 15, 20 odstotkov. Lahko teče, ne more pa teči hitro," je trener Kölna Stale Solbakken potrdil, da "NovaGol" najmanj še približno teden ne bo nared za igranje, kar pomeni, da se najverjetneje tudi ne bi mogel odzvati reprezentančnemu vabilu.

Dobri igralci izkoristijo priložnost
"Bačo" se je po odlični lanski sezoni poleti znašel na stranskem tiru Palerma, kar tudi nova trenerska menjava in prihod Devisa Mangie nista spremenila. Do srede je lanski standardni igralec sredine igrišča zbral le en sam nastop za pičli dve minuti! Nato pa je dobil 20 minut igre ob koncu tekme z Leccejem in v skopo odmerjenem času navdušil Mangio: "Bačinović je odigral zelo dobro. Dobri igralci so pač tisti, ki ponujeno priložnost izkoristijo. O tem, kdo bo igral, se sicer odločim že med tednom. Sem pa z Bačinovićem zelo zadovoljen, njegove karakteristike so prišle do izraza."

"Jojo" še čaka na prvi gol
V nedeljo je na Friuliju sledil "slovenski derbi" med Udinesejem in Palermom, v začetni postavi katerega se je znašel tudi Mariborčan, ki je prejšnji ponedeljek dopolnil 22 let. Nekaj lepih potez in podaj daje slutiti, da se Bačinović vrača v načrte Sicilijancev. Josip Iličić ostaja najbolj nepredvidljiv član "rosanerov", ki pa kljub potezi več ne more doseči gola niti prepričati trenerja, da lahko odigra vso tekmo.

Napoli prekinil tudi Samirjev niz
Vloga zmagovalca na slovenskem obračunu v Serii A je po pričakovanjih pripadla trenutno najboljšemu slovenskemu nogometašu Samirju Handanoviću. 27-letni Ljubljančan je z nekaj uspešnimi posredovanji še sedmič v prvenstvu ohranil mrežo nedotaknjeno. A "Sarme" in Udineseja zmaga ni pretirano zadovoljila, saj je bilo 1:0 odločno prenizka zmaga, še posebej po prvem porazu sezone v Neaplju.

Na San Paolu v sredo se je končal tudi sijajni Handanovićev niz nepremagljivosti, ki ga je Ezequiel Lavezzi prvi premagal po natanko 587 minutah! Napoli je slavil z 2:0, potem ko je prvega slovenskega vratarja ob izteku 1. polčasa ukanil še Christian Maggio. Po devetih krogih italijanskega prvenstva je "Sarma" prejel le tri gole, na domačem igrišču še niti enega, kar je tudi del odgovora, zakaj Udinese vztraja na 2. mestu lestvice.

Dedić - Lavrič 1:0
V drugi nemški ligi sta zadela dva Slovenca. Rok Kronaveter je za Cottbus izkoristil veliko napako obrambe in vratarja Hanse, kar je Energii na gostovanju v Rostocku na koncu prineslo točko. Veliki slovenski junak iz novembra 2009 Zlatko Dedić je prav tako dosegel drugi gol sezone, tudi tokrat je zadel z 11 metrov. Dynamo Dresden se je po tesnem pokalnem porazu znesel nad Karlsruhejem (5:1), pri čemer je Dedić odigral vidno vlogo, medtem ko je nekdanji ljubljenec Dresdenčanov Klemen Lavrič odšel domov sklonjene glave.

Odštevanje do prvega spiska
Dedićev gol je bil edini zadetek trenutnih reprezentantov v preteklem tednu. Prav neučinkovitost, z izjemo tekem proti Ferskim otokom, je bila tudi usodna za Slovenijo v kvalifikacijah za Euro 2012. Novi selektor upa na strelsko eksplozijo, ki bi mu dala širino in globino moštva, a kaj ko se bo do prvega Stojanovićevega reprezentančnega spiska odigral le po en krog evropskih tekmovanj in državnih prvenstev.

Dedićev gol ob goleadi Dynama

Kronaveter spretno izkoristil darilo

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA še po izboru selektorja Matjaža Keka (22 igralcev)
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI (3)
Vid BelecCrotone (ITA II)Crotone - Padova 2:1/na klopi
Jasmin HandanovićMariborZavrč - Maribor 3:3 (P);
Maribor - Olimpija 2:2
/;
vso tekmo
izven postave;
/
Samir HandanovićUdinese (ITA)Napoli - Udinese 2:0;
Udinese - Palermo 1:0
vso tekmo;
vso tekmo
premagan po 587 minutah; 7. nepremagan
BRANILCI (7)
Mišo BrečkoKöln (NEM)Hoffenheim - Köln 2:1 (P);
Köln - Augsburg 3:0
vso tekmo;
vso tekmo
vrnitev po poškodbi; /

Boštjan Cesar (c)

Chievo (ITA)Chievo - Bologna 0:1;
Siena - Chievo 4:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;v 67' - 4. rumeni (kazen)
Branko IlićLokomotiva Moskva (RUS)Spartak M. - Lokomotiva 3:0/na klopi
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Bologna 0:1;
Siena - Chievo 4:1
vso tekmo;
do 70' (3:0)
/;v 47' - 2. rumeni
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Austria 2:2Ipoškodovan
Miral SamardžićŠerif Tiraspol (MLD)Zimbru - Tiraspol 0:1vso tekmo/
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Clube Brugge * 5:4 (P);
Mons Bergen - Gent 1:1
od 90' (4:3)
od 29' (0:0)
/;
/
VEZISTI (8)
Armin BačinovićPalermo (ITA)Palermo - Lecce 2:0;
Udinese - Palermo 1:0
od 71' (1:0);
do 72' (1:0)
v 80' - 1. rumeni; /

Valter Birsa

Genoa (ITA)Genoa - Roma 2:1;
Fiorentina - Genoa 1:0
/;
/
izven postave;
na klopi
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Lecce 2:0;
Udinese - Palermo 1:0
do 67' (1:0);
od 54' (1:0)
/;
/
Aleksander RadosavljevićADO Den Haag (NIZ)Vitesse - Den Haag 2:1 (P);
Heerenven - Den Haag 4:0
vso tekmo;
vso tekmo
v 65' - 4. rumeni karton
Andraž KirmWisla Krakov (POL)Limanovia - Wisla 1:2 (P);
Wisla - Bielsko-Biala 0:1
do 81' (1:2);
vso tekmo
/;
/
Robert KorenHull City (ANG II)Nottingham F. - Hull 0:1vso tekmo/
Rene KrhinBologna (ITA)Chievo - Bologna 0:1;
Bologna - Atalanta 3:1
/;
/
izven postave;
izven postave
Dare VršičOlimpija LjubljanaMaribor - Olimpija 2.2vso tekmo/
NAPADALCI (4)
Zlatko DedićDynamo Dresden (NEM II)Borussia (D) - Dynamo 2:0 (P);
Dynamo - Karslruhe 5:1
od 74' (2:0);
vso tekmo
/; v 29'/11-m za 1:0 - 2. gol
Zlatan LjubijankićGent (BEL)Gent - Clube Brugge * 5:4 (P);
Mons Bergen - Gent 1:1
/;
od 65' (0:0)
poškodovan;
vrnitev
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Lisse 3:0 (P);
Twente - PSV 2:2
/;
do 74' (1:2)
izven postave;
/
Milivoje NovakovićKöln (NEM)Hoffenheim - Köln 2:1 (P);
Köln - Augsburg 3:0
/;
/
poškodovan;
poškodovan
"Ladje na obzorju"
Miran BurgičWacker Tirol (AVT)Wacker - Dunajsko NM 2:0vso tekmo v 54' - 3. gol
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM II)Hansa Rostock - Cottbus 1:1vso tekmo v 31' - 2. gol
Jasmin KurtićVarese (ITA II)Varese - Juve Stabia 2:1vso tekmo/
Klemen Lavrič Karlsruhe (NEM II)Dynamo - Karslruhe 5:1vso tekmo/
Dejan LazarevićPadova (ITA II)Crotone - Padova 2:1od 46' (2:0)/
Mitja MörecADO Den Haag (NIZ) Vitesse - Den Haag 2:1 (P);
Heerenven - Den Haag 4:0
/;
/
na klopi;
na klopi
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Beira Mar 2:1/poškodovan
Nejc SkubicOtelul Galati (ROM)Otelul Gelati - Gaz Metan 1:0/na klopi
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Clube Brugge * 5:4 (P);
Mons Bergen - Gent 1:1
/;
/

na klopi;
izven postave