Na edinem treningu Slovencev na prizorišču tekme je vladalo prešerno razpoloženje. Foto: EPA
Na edinem treningu Slovencev na prizorišču tekme je vladalo prešerno razpoloženje. Foto: EPA
Matjaž Kek optimizem gradi tudi na spodrsljaju Rusov v kvalifikacijah za Euro 2008 pred dvema letoma, ko so v Izraelu klonili z 1:2, nato pa so jim vrata v Avstrijo in Švico odprli Hrvati z zmago nad Anglijo. Foto: EPA
Slovenska reprezentanca je v kvalifikacijah prejela le štiri zadetke, vsi pa poudarjajo, da je to zasluga cele ekipe, ne samo zadnje vrste. Foto: EPA
28-letni Andrej Aršavin je prvi zvezdnik zbornaje komande. Foto: EPA
Guus Hiddink je v nedeljo praznoval 63. rojstni dan. Foto: EPA
Roman Pavljučenko
Roman Pavljučenko, najučinkovitejši Rus v kvalifikacijah bo tekmo začel na rezervni klopi. Foto: EPA
Zadnje novice pred tekmo v Moskvi
Zadnji trening slovenskih nogometašev
Slovenijo spet trese mrzlica
Dozdajšnje medsebojne tekme

Tako je bilo tudi 14. novembra 2001 v Bukarešti, kjer si je slovenska reprezentanca prvič priigrala nastop na mundialu, v Kijevu pa si je dve leti prej udeležbo na Euru 2000 zagotovila v snegu. Obakrat je bilo 1:1, tako kot tudi pred šestimi leti v Zagrebu, in nič ne bi imeli proti, če bi se tudi četrta tekma slovenske izbrane vrste v gosteh v dodatnih kvalifikacijah za velika tekmovanja končala s tem izidom.

Prenos tekme iz Moskve si lahko ogledate tudi na spletni strani MMC-ja! Zaradi zahtev nosilca avtorskih pravic je ogled mogoč samo s slovenskih IP-jev. Program iz studia se bo začel ob 16. uri.


Petina MMC-jevih bralcev verjame v zmago Slovenije

"Pričakujete zmago?" je bilo vprašanje novinarke Borutu Pahorju prejšnjo soboto, ko je postalo jasno, da bo slovenski premier pred današnjo tekmo z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom podpisal sporazum o graditvi plinovoda Južni tok čez Slovenijo. "To je pretežko vprašanje, si pa zmage želim. Z večjo gotovostjo napovem zmago na referendumu o slovensko-hrvaškem arbitražnem sporazumu," je v smehu odgovoril Pahor.

So bolj odločni slovenski navijači? Pogled na našo spletno stran razkriva, da v zmago Slovenije verjame nekaj več kot petina tistih, ki so odgovarjali v MMC-jevi anketi, 38 odstotkov jih pričakuje remi, prav toliko pa zmago Rusije.


Kek: Slovenija bo prava!
"Bodite prepričani, da se bo Slovenija pokazala kot prava reprezentanca, takšna kot je bila v kvalifikacijah. Pri fantih se ne čuti nobene nervoze, ampak veselje in zadovoljstvo, da bodo lahko odigrali takšno tekmo," je na včerajšnji novinarski konferenci dejal selektor Matjaž Kek, ki bržkone ne bo menjal udarne postave z zadnjih tekem.


Podobne besede je mariborski strateg izrekel že pred prijateljskim srečanjem proti Angliji na Wembleyju ("Prepričan sem, da bo slovenska reprezentanca izgledala tako, kot mora.") in tedaj prepričal nejeverne Tomaže, saj se je Slovenija v Londonu predstavila v zelo solidni luči in iztržila minimalen poraz z 1:2.

Hiddink: Malce tvegano, a odgovorno
"Slovenci, ne veselite se prezgodaj, če ste si za tekmeca bolj kot Francijo oziroma Portugalsko želeli Rusijo," je visokoleteče slovenske načrte v ruskih medijih poskušal zatreti Guus Hiddink. Nizozemski "lisjak" na ruski klopi je v zadnjem nastopu pred novinarji napovedal, da bodo ves čas poskušali igrati tudi malce tvegano, da pa bo seveda pomembna tudi odgovorna igra v obrambi. Vprašanje je, če bo lahko na levem boku obrambne vrste igral član Chelseaja Jurij Žirkov, ki še vedno čuti bolečine v kolenu, zanimivo pa bo videti, katerega napadalca bo poslal Hiddink na igrišče ob nezamenljivem Andreju Aršavinu.

Dedič: "Zelo mehko" vs. Birsa: "Pretrdo"
V petek so igralno površino na stadionu Lužniki najprej še enkrat preizkusili Rusi, za njimi pa prvič Slovenci. Nad umetno travo večina ni imela pripomb. "Zelo v redu je, mehka, zelo mehka," jo je pred kamero TV Slovenija opisal Zlatko Dedič. Mišo Brečko pa je dodal: "Večje vloge ne bo igrala in ne bo izgovor za nikakršen rezultat." No, na spletni strani nogometne zveze Slovenija se je pojavil zapis, da je po besedah Valterja Birsa igrišče pretrdo (!?)."Hibridna površina v San Marinu je bila precej boljša kot ta tukaj," je po koncu treninga razmišljal strelec pomembnih zadetkov proti Poljski in Slovaški.

Največji adut hitri premiki v napad in vračanje v obrambo
Kakor koli že, Rusi naj bi slovensko obrambo poskušali streti predvsem z globinskimi podajami v kazenski prostor, Samir Handanovič pa je po njihovem mnenju najbolj nezanesljiv pri visokih žogah. Slovenci so odločeni doseči zadetek, največji adut pa bi znali biti hitri premiki v napad in vračanje v obrambo. Preprečevati bodo morali podaje proti Aršavinu in ustaviti tekmečeve hitre bočne nogometaše. "Rusom ne smemo pustiti preveč prostora. Če bomo zožili prostor, bodo imeli težje delo," pravi najbolj izkušeni mož v slovenski reprezentanci Tonči Žlogar.

Premehka vzmetnica za Mavriča
Slovenci nimajo večjih težav s poškodbami. Zvin gležnja Bojana Jokiča je že preteklost, Dediča že kakšen mesec boli v podplatu pod peto, a ne gre za nič usodnega, s pomočjo injekcije pa bo na voljo tudi Nejc Pečnik, ki mu povsem miren spanec krati koleno. Mirno po četrtkovem prihodu v Moskvo ni spal niti Matej Mavrič, ki je zaradi premehke vzmetnice znova začutil več bolečin v hrbtu in se je na treningu edini razgibaval po posebnem programu.

Pred TV-zasloni 20 odstotkov Rusov
Zanimanje za tekmo v Rusiji je veliko. Stadion, ki sprejme 78.000 gledalcev, v petek še ni bil razprodan (prodali so 72.000 vstopnic), a vsi dragoceni lističi naj bi pošli danes. Vstopnice stanejo od 20 do 80 evrov, pri preprodajalcih pa še bistveno več - do 150. Po televiziji naj bi srečanje spremljalo 20 odstotkov Rusov, kar je dva odstotka več kot prejšnji mesec proti Nemčiji (0:1).

Več kot 10.000 bogatih Rusov naj bi se v primeru uspeha junija prihodnje leto podalo v Južnoafriško republiko.

V Moskvo, kjer so temperature v teh dneh nad lediščem, je v petek zjutraj s posebnim letalom odpotovalo 120 slovenskih navijačev, med njimi tudi brat Boštjana Cesarja Igor ter legendarni humorist in novinar Tone Fornezzi - Tof. Nedvomno pa bo ob 17.00 na tribuni osrednjega moskovskega stadiona še nekoliko več tistih, ki bodo pesti stiskali za goste.

Stavnice: Najbolj verjeten izid 2:0
Na stavnicah so veliki favoriti kajpada polfinalisti lanskega evropskega prvenstva. Slovita angleška stavnica William Hill za tekmo ponuja razmerje 1,33 - 4,00 - 8,00, Bwin 1,32 - 4,65 - 9,00, slovenska Športna loterija pa 1,40 - 4,00 - 7,00. Najbolj verjeten izid se Williamu Hillu zdi rezultat 2:0 za Rusijo. Ob položenem enem evru na ta izid bi ob pravilni napovedi dobili 5,5 evra. Sledijo 1:0 (6,00), 1:1 (7,50), 0:0 (9,50) … Zmaga Slovenije z 1:0 bi srečnemu stavcu povrnila 13-kratni znesek vložka, zmaga z 2:1 26-kratni vložek, zmaga z 2:0 pa ob vloženem enem evru kar 41 evrov. Pri Športni loteriji so kvote naslednje: 2:0 (6,50), 1:0 (7,00), 1:1 (7,50), 2:1 (7,50) in 0:0 (8,00).

DODATNE KVALIFIKACIJE ZA SP 2010
PRVE TEKME


Sobota ob 17.00:
RUSIJA - SLOVENIJA (prenos na TV SLO 2 in MMC-ju)

---------- verjetni postavi: ------ 
Akinfejev Handanovič
Anjukov Brečko
V. Berezucki Cesar
Ignaševič Šuler
Janbaev Jokič
Denisov Birsa
Semšov Radosavljevič
Bistrov Koren
Žirjanov Kirm
Aršavin Dedič
Pogrebnjak Novakovič
-----------------------------------
Sodnik: Claus Bo Larsen (Danska)


Ob 19.00:

GRČIJA - UKRAJINA
Ob 21.00:
IRSKA - FRANCIJA
Ob 21.30:
PORTUGALSKA - BiH

Zadnje novice pred tekmo v Moskvi
Zadnji trening slovenskih nogometašev
Slovenijo spet trese mrzlica
Dozdajšnje medsebojne tekme