Slovenci so se točkovno izenačili z vodilno Italijo, ki pa ima tekmo manj. Foto: EPA
Slovenci so se točkovno izenačili z vodilno Italijo, ki pa ima tekmo manj. Foto: EPA
Mišo Brečko
Mišo Brečko beži osmoljencu tekme Andreju Sidorenkovu. Foto: Reuters
Valter Birsa
Valter Birsa je bil nekajkrat tarča ostrih estonskih štartov. Foto: EPA
Milivoje Novakovič
Zračni dvoboj Milivoja Novakoviča in Ragnarja Klavana. Foto: Reuters
Slovenija iz Talina s polnim izkupičkom

Na srečanju v mrzlem in vetrovnem Talinu, kjer se je temperatura gibala okoli ledišča, je odločitev padla v 66. minuti, ko je bo "biljardu" v estonskem kazenskem prostoru lastno mrežo zatresel branilec Andrej Sidorenkov. V usodno napako ga je "prisilil" Zlatko Dedič. Estonci so poskušali predvsem s streli od daleč, a je blestel Samir Handanovič, ki je prav ob koncu sijajno ubranil poskusa Enarja Jäägerja in Karla Palatuja.

Saag ogrel dlani Handanoviča
Prva priložnost na tekmi je pripadla varovancem Matjaža Keka. Valter Birsa je namreč v 8. minuti s kota poslal predložek pred estonska vrata, kjer je žogo na daljši vratnici tik pred Markom Šulerjem izbil Taavi Rähn. Estonci so pokazali zobe v 16. minuti, ko se je Kaimar Saag nenadoma odločil za strel z okoli 20 metrov, Handanovič pa je poskus s skrajnimi močmi ubranil.

Novakovič zapretil ob koncu polčasa
V 26. minuti je s prostega strela nevarno poskusil Konstantin Vasiljev, vendar je bil "Sarma" na mestu. Tik pred koncem polčasa je Milivoje Novakovič po lepi globinski podaji Bojana Jokiča prišel do lepe priložnosti, a je njegov 'lob' z roba kazenskega prostora zletel čez vrata. Malo pozneje se je "Novi" ponudila še ena solidna priložnost, ko je žogo po predložku Roberta Korena poslal mimo vrat.

Birsa za las zgrešil vratnico
V 49. minuti je Novakovič v kazenskem prostoru žogo zavrnil do Birse, čigar diagonalni strel je za dober meter zgrešil okvir vrata. Še bližje zadetku je bil Birsa le napad pozneje, ko je njegov močan strel z okoli 25 metrov skorajda oplazil vrata. V 53. minuti je sledila prva, a odločilna menjava v slovenskem moštvu: namesto Tima Matavža je vstopil Dedič.

Dedič Kekov 'joker' s klopi
Prav strel Dediča je namreč v 66. minuti pripeljal do vodstva Slovenije. Akcijo je začel Bojan Jokič, ki je z roba kazenskega prostora ustrelil in zadel Dediča. Ta je nato preigral domačega branilca, sprožil diagonalni strel, ki ga je na daljši vratnici v lastno mrežo pospravil Andrej Sidorenkov. Resnici na ljubo srečen, a še kako sladek gol Slovencev.

Za popoln večer poskrbeli Ferci
Zadnja četrtina tekme je prinesla jalove poskuse domačih, ki so jih Slovenci z disciplinirano igro dokaj zanesljivo odbijali, tako da so se veselili pomembnih treh točk. Za dobre novice so že prej poskrbeli Ferci, saj so v Toftirju remizirali s Severnimi Irci (1:1), medtem ko je bila tekma v Genovi med Italijo in Srbijo zaradi razgrajanja srbskih navijačev odpovedana. Italija bo 25. marca v Stožicah naslednji tekmec Slovenije. Ta gre lahko na zimski odmor precej mirnejša, kot je bila po domačem porazu (0:1) s Severno Irsko.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2012

SKUPINA C

ESTONIJA - SLOVENIJA 0:1 (0:0)
6.000; Sidorenkov 66./ag

Estonija: Pareiko, Jääger, Rähn (55. Palatu), Sidorenkov, Klavan, Puri (69. Purje), Vasiljev, Dmitrijev, Kruglov , Kink (59. Zenjov), Saag.

Slovenija: S. Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Jokič, Birsa (90. Ljubijankič), Koren, Radosavljevič, Iličič (67. Kirm), Novakovič, Matavž (53. Dedič).

Sodnik: Tommy SKJERVEN (Norveška)

ITALIJA - SRBIJA
Tekma v Genovi je bila zaradi razgrajanja srbskih navijačev odpovedana.

FERSKI OTOKI - SEVERNA IRSKA 1:1 (0:0)
Holst 60.; Lafferty 76.

Lestvica:                           
ITALIJA 3 2 1 0 7:1 7
SLOVENIJA 4 2 1 1 7:3 7
ESTONIJA 4 2 0 2 6:5 6
SEVERNA IRSKA 3 1 2 0 2:1 5
SRBIJA 3 1 1 1 5:4 4
FERSKI OTOKI 5 0 1 4 3:16 1
Slovenija iz Talina s polnim izkupičkom