Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Ta je imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbo, vendar je zdaj že jasno, da bo stal v vratih reprezentance. "Naredili smo vse, da ga pripravimo. Jutri bo branil in bo kapetan," je vse dvome o Oblakovem nastopu na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju razblinil Matjaž Kek.

Škofjeločana po nedeljskem madridskem derbiju proti Realu na torkovem in srednem treningu ni bilo, v četrtek in petek pa je treniral.

Selektor je poleg odgovora o vratarski uganki pojasnil tudi, kakšen je njegov položaj. Nekateri so že med prejšnjo reprezentančno akcijo, ko ga je zaradi okužbe s koronavirusom na tekmah proti Norveški in Srbiji zamenjal Boštjan Cesar, napovedovali njegovo slovo, te dni so predvsem na Hrvaškem govorice o koncu njegovega drugega mandata na klopi Slovenije znova oživele.

"Biti selektor Slovenije je zame privilegij in čast. Pogodbo imam do leta 2024 in zelo ponosen bom, če jo bom lahko oddelal do konca. Vedno sem najbolj zadovoljen, ko je tako. Stalno odzivanje na medijske zapise pa postane malce utrujajoče," je dejal Mariborčan, ki je pred dvema tednoma dopolnil 61 let. Petkov trening v Nacionalnem nogometnem centru na Gorenjskem je obiskal tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović.

Kek ima še nekaj dilem glede začetne postave

Slovenija in Norveška sta se že pomerili 9. junija v Oslu, tedaj je bilo 0:0. "Naša nihanja so od tekme do tekme, pa tudi znotraj tekem, prevelika. Mislim, da smo na Norveškem v prvem polčasu odigrali enega izmed boljših polčasov v zadnjem obdobju. V drugem smo imeli do izključitve (Mihe Blažiča v 63. minuti, op. a.) velike težave, na koncu pa z igralcem manj znova odigrali zelo hrabro, taktično disciplinirano in agresivno. Temu se posvečamo pri analizah in na treningih ter se o tem pogovarjamo. Tudi jutri smo željni dobrega izida, v to so usmerjene naše misli in naše delo. Imam še eno ali dve dilemi glede začetne postave, vesel pa sem, da nismo imeli večjih težav s poškodbami. Vzdušje je dobro, dovolj sproščeno, a tudi osredotočeno. Jasno pa je, da za tekmeca, kot je Norveška, potrebuješ najvišjo mogočo kontinuiteto, tako posameznikov kot ekipe. Nekateri so zelo dobro opozorili na svojo formo v klubih. Idealnega stanja v slovenskem nogometu pa nikoli ni bilo. Nikoli nisem imel težav s prizadevnostjo fantov na treningih, tudi takšen tip sem, da tega ne dovolim. Prav nam je prišel kakšen trening več, ker smo imeli nekaj več časa. Odgovor pa bo dalo igrišče," je poudaril Kek.

Na zelenico bo najbrž poslal štiri branilce, ni pa želel izdati, ali bo v napadu skupaj zaigral dvojec Benjamin Šeško-Andraž Šporar. "Izpostavljati samo dve imeni v napadalnem delu ne bi bilo dobro. Imamo več igralcev, ki so v dobri formi. Sta pa igralca, ki sta lahko kompatibilna."

V ospredju ekipa, ne posamezniki

Selektor se zaveda, da v soboto ob 18. uri, ko bo belgijski sodnik Lawrence Visser označil začetek tekme, ne bodo odločali posamezniki, ampak prava predstava celotne ekipe.

"Razmišljamo predvsem o naši igri, o naši kakovosti, o napakah, ki jih mora biti čim manj, o duel igri, o agresivnosti ... Torej o vsem tistem, s čimer bi lahko sprovocirali tribune, ki bodo končno polne, kar me zelo veseli. Jasno je, da po delih ne bo šlo. Kompaktni moramo biti kot ekipa, posameznik tu ni pomemben. To pa je verjetno tudi vodilo norveške reprezentance. Pokazala je svojo obrambno moč in kako nevarna je iz tranzicije. Podcenjujoče bi bilo govoriti le o Erlingu Haalandu in izpustiti Martina Ödegaarda, Alexandra Sörlotha ter druge, ker je to kompaktna in najbolj konstantna zasedba v naši skupini, kar kaže tudi lestvica."

Na njej vodi Norveška z desetimi točkami, druga je Srbija s sedmimi, Švedska ima tri, Slovenija pa dve točki.

Kot je znano, tudi tokrat v reprezentanci ni Josipa Iličića, ki je pred kratkim prekinil pogodbo z Atalanto in je trenutno brez kluba. Bo prišel pozdravit kolege na tekmo? "To je stvar slačilnice, o teh stvareh se ne govori javno, čeprav na koncu vse pride ven. Povedal sem že, kaj mislim o njem, in to, da je škoda, ker ga ni z nami. Toda tako pač je. Zato so pa drugi tu, da zapolnijo vrzel. Imam popolno zaupanje v vse druge fante," je povedal Kek.

Gledalce pozivajo, naj se na stadion odpravijo pravočasno. Za parkiranje bodo na razpolago tudi javna parkirišča v okolici Stožic. Od 15. do 17. ure bo na ploščadi organizirano druženje z zabavnim dogajanjem za navijače.

Kek zadovoljen, da je imel na voljo več treningov pred tekmo z Norvežani
Solbakken: Nismo več le smučarski narod

Liga narodov

Liga B, skupina 4

5. krog, sobota ob 18.00:
SLOVENIJA – NORVEŠKA

Ob 20.45:
SRBIJA – ŠVEDSKA


6. krog, torek ob 20.45:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA

NORVEŠKA – SRBIJA

Lestvica:             
NORVEŠKA      4 3 1 0 6:3 10
SRBIJA       4 2 1 1 7:4 7
ŠVEDSKA      4 1 0 3 5:6 3
SLOVENIJA     4 0 2 2 3:8 2