Slovenija je s Švico do zdaj igrala šestkrat in pri iztržila eno zmago in remi ter doživela štiri poraze s skupno golrazliko 5:13. Pred dobrim letom je bilo v 1. krogu kvalifikacij v Ljubljani 0:2 za Švicarje (Xhaka 20., Inler 51.). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenija je s Švico do zdaj igrala šestkrat in pri iztržila eno zmago in remi ter doživela štiri poraze s skupno golrazliko 5:13. Pred dobrim letom je bilo v 1. krogu kvalifikacij v Ljubljani 0:2 za Švicarje (Xhaka 20., Inler 51.). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Benjamin Huggel - Sebastjan Cimerotič
A slovenski navijači se še dobro spominjajo tiste zlata vredne zmage Katančeve vrste v Baslu, ki jo je v 82. minuti po veliki napaki kapetana Henchoza odločil Sebastjan Cimerotič. Foto: EPA
Norveška - Islandija 1:0, septembra 2011
Na 27 medsebojnih tekmah je Norveška zmagala 16-krat, Islandija 7-krat, samo 4-krat pa ni bilo zmagovalca. Na 9 kvalifikacijskih dvobojih so Norvežani slavili 4-krat, Islandci pa 3-krat. Na šestih srečanjih v Oslu je izkupiček 3-1-2 za gostitelje. Foto: EPA
Danska - Švedska na Euru 2004
Severnjaška poštenost in 'fair-play' sta že pregovorna, a ne ravno v nogometu. Še posebej Italijani se boleče spominjajo Eura 2004 in dogovorjenega remija 2:2 med Dansko in Švedsko, ki je bil edini mogoči izid, po katerem sta obe reprezentanci napredovali, Italija pa izpadla. Foto: EPA
Katanec in Hitzfeld pred tekmo v Bernu

V kvalifikacije za Brazilijo je četa Ottmarja Hitzfelda, tudi na račun domačega Eura 2008, vstopila šele kot tretje rangirana reprezentanca, za Norveško in Slovenijo. A že na papirju je bilo jasno, da so favoriti skupine E, kar so tudi potrdili na igriščih: šest zmag in trije remiji ter neposredna uvrstitev na SP.
Švicarji neporaženi že 13 tekem
"Naš naslednji cilj je ostati neporažen v torek proti Sloveniji, kar Švici ni uspelo še v nobenem ciklusu," razkriva švicarski načrt vezist Gelson Fernandes. Švicarji v evforičnem ozračju stadiona Stade de Suisse pred 32 tisoč navijači ne bodo igrali samo za lep pogled na statistiko, temveč za nekaj veliko bolj oprijemljivega: za status nosilca na decembrskem žrebu v Bahii, kjer bodo izžrebali skupine za SP 2014.
Švica, ki že 13 tekem (9 zmag in 4 remiji) oziroma leto in pol ne pozna poraza, trenutno zaseda 14. mesto na Fifini lestvici. S črtanjem starih izidov in ob dveh načrtovanih oktobrskih zmagah bi se lahko Švica povzpela celo na 7. mesto, kar bi prineslo vlogo nosilca in s tem ugodnejše nasprotnike na SP-ju v Braziliji.
Švicarski boben odvisen od Južnoameričanov
Seveda je tudi tu več scenarijev, a predpogoj za veliki švicarski uspeh je ravno zmaga nad Slovenijo. Potem bo "Nati" samo še čakal na izide južnoameriških kvalifikacij, kjer Kolumbija in Urugvaj ne smeta zmagati. Urugvaj, ki ga najverjetneje čakajo dodatne kvalifikacije z Jordanijo, gosti Argentino, medtem ko Kolumbija gostuje v Paragvaju.
"Prvi boben je velika motivacija, pa čeprav se lahko tega lotimo malce bolj sproščeno," razmišlja Valentin Stocker. Da navdušenje nad Brazilijo ni povsem prevzelo švicarskih reprezentantov, potrdi tudi eden najizkušenejših švicarskih nogometašev, vezist Tranquillo Barnetta: "To bo prva pripravljalna tekma za Brazilijo. Pred svojimi navijači želimo skleniti kvalifikacije z zmago."
Malo zanimanja v Oslu
Na Norveškem so se medtem že sprijaznili z neuspehom v kvalifikacijah, kar se pozna pri zanimanju javnosti, zaradi česar bo nacionalni stadion Ullevaal bolj prazen kot poln, saj na stadionu s 25 tisoč sedeži pričakujejo le okoli 10 tisoč gledalcev, med katerimi bodo številni Islandci.
Mediji in stroka so svojo žrtev že dobili - odstop dolgoletnega selektorja Egila Olsna, tako da tudi kritik ali kakšnega zgražanja ob neuspehu ni. Še več, novi selektor Per-Mathias Hoegmo uspešno zabava novinarje - v nedeljo jim je na novinarski konferenci predstavil teorijo o poskakujoči žogi - in jim vliva upanje na uspeh v prihodnjih kvalifikacijah za Euro 2016.

Hvalnice na račun "bratrancev"
Ob tem ne manjka lepih besed o Islandiji, proti kateri Norveška v torek ne sme izgubiti, če želi Slovenija s točkami v Švici osvojiti 2. mesto in preboj v dodatne kvalifikacije.
"Islandije ne želimo uničiti, toda seveda si želimo dobiti nogometno tekmo. Navdihujoče je videti uspeh Islandije in številne igralce v močnih tujih klubih. Za majhne države, kot je Norveška, je velik navdih, ko vidimo, da gre takšnim državam, kot je Islandija, zelo dobro," je bil poln hvale na račun "bratrancev" selektor Hoegmo.

Islandijo so v 9. stoletju odkrili in naselili norveški Vikingi, otok pa je bil stoletja del norveškega kraljestva oz. posesti. Še zdaj sta državi izredno blizu tako zaradi kulturnih kot gospodarskih vezi. Na športnem področju med državama ne vlada pretirano zagrizeno rivalstvo, saj je za Islandijo najbolj zaželen skalp Danske, za Norveško pa uspehi nad Švedsko.
Najpomembnejša tekma v življenju
Islandija doživlja popolno nogometno evforijo, kjer vsa država s pičlimi 300 tisoč prebivalci odšteva ure do zgodovinskega večera v Oslu. Po zmagi nad Ciprom so se načelno zadržani severnjaki objemali in poljubljali v središču Reykjavika.
"Smo mladi in se zlepa ne ustrašimo. Tekma z Norveško bo najpomembnejša tekma, kar smo jih kdaj igrali. Norvežani nam ne bodo ničesar podarili," je odločen kapetan Aron Gunnarsson. Islandci, ki so v popolni postavi, so samozavestni in odločeni, da se sami izstrelijo v dodatne kvalifikacije, brez švicarske pomoči.
Lagerbäck bo kalkuliral
A medtem ko se Srečko Katanec ne obremenjuje s tekmo v Oslu, saj mora najprej zmagati v Bernu, je Lars Lagerbäck, Šved na klopi Islandije, priznal, da bo spremljal dvoboj Švica - Slovenija. "Gremo po zmago, a ustrezajo nam tudi drugačni razpleti. Seveda bomo poslušali, kaj se dogaja med Švico in Slovenijo. Če bodo novice ugodne, bomo skušali biti previdnejši."

Katanec in Hitzfeld pred tekmo v Bernu