Interblock je kot pokalni prvak Slovenije sodeloval v 3. predkrogu Evropske lige, kjer je bil s skupnim izidom 5:0 boljši ukrajinski Metalurg. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Interblock je kot pokalni prvak Slovenije sodeloval v 3. predkrogu Evropske lige, kjer je bil s skupnim izidom 5:0 boljši ukrajinski Metalurg. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Peter Limacher
Predsednik disciplinske komisije Peter Limacher je v okviru preiskave obiskal tudi Slovenijo, a brez vednosti NZS-ja, kar pa po mnenju Uefe ni znak nezaupanja domači zvezi. Foto: Reuters
Drava - Interblock
Na mednarodnem prizorišču je izpostavljen Interblock, na domačem pa Drava. Foto: NK Interblock/Aleš Fevžer
Izjava generalnega sekretarja Uefe o stavah

Uefa je sprožila preiskavo o morebitnem kršenju 5. člena disciplinskega pravilnika, ki naj bi ga kršil NK Interblock, v povezavi s povratno tekmo 3. predkroga Evropske lige. Ukrajinski Metalurg iz Donecka je na tekmi v Domžalah slavil s 3:0, pri čemer je bil ugotovljen nepravilen stavni vzorec (ang: irregular betting pattern).

Interblock že ponudil polno sodelovanje
Evropska krovna zveza od kluba Joca Pečečnika pričakuje polno sodelovanje. "Kockarji" so Uefi nemudoma poslali odgovor, v katerem Interblock zagotavlja popolno sodelovanje na vseh potrebnih ravneh v želji po čimprejšnji razrešitvi primera. Povzetek dopisa in odgovor je NK Interblock objavil na klubski spletni strani.

Znana "evropska" peterica osumljenih
Na začetku oktobra je Uefa sprožila preiskavo 40 tekem v Ligi prvakov in Evropski ligi, od katerih jih v preiskavi od srede dalje ostajo le še sedem, med njimi tudi tekma med Interblockom in Metalurgom. Pod drobnogledom Uefe so zdaj: Interblock, Tirana in Vllaznia iz Albanije, Dinaburg iz Latvije in Honved Budapest iz Madžarske.

Generalni sekretar Uefe Gianni Infatino je še razkril, da se je začela še posebna preiskava, ki se ukvarja s tremi sodniki in še enim posameznikom, povezanim z Uefo.

Limacher v Sloveniji že preiskoval Interblock?
Uefa je medtem z uradnim dopisom potrdila, da sta dva funkcionarja zveze - tudi Peter Limacher - bila v Sloveniji in opravila nekaj pogovorov v povezavi z določeno tekmo v Uefinih evropskih tekmovanjih. Po besedah Theodorja Theodoridisa, direktorja sektorja za nacionalne zveze, je v zgodnji fazi preiskave običaj, da se ne obvešča domače nogometne zveze in da to ni znak nezaupanja vodstvu NZS-ja, kot pišejo nekateri mediji.

Med drugim je Limacher v sporočilu Danetu Joštu, generalnemu sekretarju zveze, potrdil, da NZS-ju še niso poslali nobenih dokumentov o preiskavi tekem slovenske lige.

Sumljive tekme, ki jih preiskuje Uefa:

Liga prvakov, 2. krog kvalifikacij:
Stabeak (NOR - Tirana (21. julija)

Evropska liga, 2. krog kvalifikacij:
Bnei Yehuda - Dinaburg (16. julija)
Dainaburg - Bnei Yehuda (23. julij)
Rapid Dunaj - Vllaznia (16. julij)
Vllaznia - Rapid Dunaj (23. julij)

3. krog kvalifikacij:
Fenerbahče - Honved Budapest (30. julij)
Interblock - Metalurg Doneck (6. avgust)

V "wettskandalu" še sedem slovenskih tekem
Prejšnji teden v petek je nemško tožilstvo v Bochumu razkrilo "wettskandal", v katerem naj bilo prirejenih 200 tekem, med njimi tudi sedem iz slovenske prve nogometne lige. Po pisanju časopisa Delo naj bi pri vseh sedmih obračunih sodelovala Drava in njen nekdanji trener.

"V nogometnem klubu Drava bomo sodelovali z organi, ki so v naši državi pristojni za reševanje tega problema. Igralci in strokovno vodstvo izjavljamo, da smo globoko presenečeni in razočarani, da so se naš klub in s tem posledično naša imena pojavili v slovenskih časopisih v povezavi z športnimi stavami. Kategorično zanikamo kakršno koli vpletenost v igranje in sodelovanje pri športnih stavah," so med drugim zapisali v izjavi za javnost pri ptujski Dravi.


Izjava generalnega sekretarja Uefe o stavah