Prvi prvenstveni derbi po skoraj petih letih je odločil strel Armina Bačinoviča že v 3. minuti. Foto: Marko Madžarac
Prvi prvenstveni derbi po skoraj petih letih je odločil strel Armina Bačinoviča že v 3. minuti. Foto: Marko Madžarac
Sebastjan Cimerotič
Sebastjan Cimerotič je moral zaradi manjše poškodbe izpustiti tekmo v Ljudskem vrtu, kar je bila njegova edina tekma letos na kateri je manjkal. Foto: MMC RTV SLO
Marcos Tavares in Zoran Pavlovič
Tavares je po odhodu Pavloviča nasledil kapetanski trak. Bo kot tujec lahko krotil mariborske nogometaše? Foto: EPA
Viole Maribor
Prvi derbi je minil brez Green Dragonsov, ki so jih zavrnili pred mestom. Kako bo tokrat z Violami? Foto: Marko Madžarac
Maribor - Olimpija
Prvi in drugi letošnji večni derbi druži tudi dejstvo, da bo obe tekmmi kot glavni sodnik odsodil Damir Skomina. Foto: MMC RTV SLO
Nebojša Kovačevič
Nebojša Kovačevič tkao kot Dejan Školnik (Maribor), Renato De Moraes (Rudar Velenje), Darko Zec (Domžale) in John Ugochukwu Ogu (Labod Drava) ne bo mogel zaigrati zaradi 4 rumenih kartonov. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Vladimir Milenković in Danijel Brezič
Interblock je na šestih prvenstvenih gostovanjih v Celju slavil le enkrat, trikrat remiziral in dvakrat izgubil. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Nogometaši že čakajo večni derbi Olimpija - Maribor

V 4. krogu je bil Maribor sredi evropske sezone, Olimpija pa je bila na udaru kritik in prvaki so v Ljudskem vrtu pričakovano, a tesno slavili z 1:0. Dan pozneje je nepričakovano odstopil Brane Oblak, od takrat gre "zmajem" samo še na boljše.

Prvo tretjino so povratniki med elito zaključili z zmago pri drugem Rudarju (3:0) in se utrdili na visokem tretjem mestu. Maribor je medtem zabredel v hudo krizo, ki se je končala z vdorom v slačilnico in odhodom kapetana Zorana Pavloviča. Prvaki pred tekmo tako gledajo Olimpiji v hrbet in za njo zaostajajo za štiri točke, čeprav je ljubljanski klub štartal z minus dvema točkama.

Kakšen bo navijaški derbi?
Že štiri dni pozneje bo sledil novi obračun Olimpije in Maribor, tokrat bo to pokalni obračun na izpadanje, a to bo že druga zgodba. Zanimivo bo videti, ali bo policiji in prirediteljem uspelo pripeljati gostujoče navijače, predvsem Viole, na stadion. Na Štajerskem je tamkajšnja policija zavrnila Green Dragonse, češ da so razbijali po vlaku, a nato niso posredovali javnosti nobenega video- ali fotodokaza.

Prenos sobotne tekme, ki se bo začela ob 15.00, si lahko ogledate na TVS 2 in našem spletnem portalu (tudi v tujini!).

NZS: Kangler ni več podpredsednik
Franc Kangler je odstopil z mesta podpredsednika Nogometne zveze Slovenija. Mariborski župan je navedel preveč županskih obveznosti in projekt Maribor - evropska prestolnica kulture 2012.

OLIMPIJA (3.) - MARIBOR (5.) (sobota ob 15.00)
Izidi in forma ter s tem vloga favorita sta na strani Olimpije, s čimer se strinja tudi kapetan Sebastjan Cimerotič: "Tokrat smo favoriti, a vse to je zelo varljivo. Ne smemo se ozirati na to, da je Maribor v neki težki situaciji oziroma krizi." Vseeno drugi strelec prvenstva (7 golov)opozarja: "Derbi je le derbi. Ne podcenjujem nobene ekipe v slovenskem prvenstvu, a vseeno gre za najbolj pomembno tekmo v prvenstvu. Derbi te lahko močno dvigne ali pa potolče." Povsem zdravi "zmaji" so nared, da pred polnim, a žal neprimernim stadionom v Sp. Šiški, zabeležijo prvo zmago nad Mariborom po 7. novembru 2004, ko je bilo 1:0.

Na drugi strani je veliko neznank, a premor je prišel kot naročen za urejanje razmer v klubu.
"Zavedam se pomena vloge kapetana, želim pomagati ekipi. Ne le kot igralec, ampak kot pravi vodja, dober primer na igrišču in izven zelene površine. Moramo biti veliko skupaj, kot skupina povezani, se pogovarjati med seboj," za uradno klubsko stran pred derbijem razmišja novi kapetan Marcos Tavares. Globoko verni Brazilec je gotovo primeren zgled za mladce, ki jim očitajo nešportno življenje.

"Njihovi rezultati me presenečajo, za ekipo, ki je prišla iz druge lige, so naredili veliko. Za njimi je dober niz, toda v soboto odločajo o razpletu različne zadeve. Bojevitost za vsako žogo, srčnost, navdih," se je Tavares dotaknil Olimpije in derbija.

Zaradi kartonov bo manjkal Dejan Školnik (Maribor), v kader se vračajo Dejan Mezga, Matjaž Lunder in Aleš Mejač, medtem ko pri gostiteljih ni težav s kartoni ali zdravjem.

LUKA KOPER (1.) - HIT GORICA (10.) (sobota ob 15.00)
Primorski obračun, v katerem se bosta pomerila vodilno in zadnje moštvo lige, a za spremembo od zadnjih let je tokrat Koper prvi, Gorica pa zadnja. Na Obali prah in govorice dviguje obisk Luciana Moggija, ki ga nekateri že vidijo v klubu. Medtem se naj bi razmere v igralniškem mestu umirjale, novo vodstvo okoli predsednika Antona Kosmačina je že sestavljeno in čaka na skupščino kluba.

Vse razen desete zmage Kopra bi bilo presenečenje, a ravno to Gorica nujno potrebuje, da se obrne krivulja navzgor. Zaradi kartonov bo pri gostiteljih manjkal izredno koristni vezist Nebojša Kovačevič.

DOMŽALE (8.) - RUDAR (2.)) (sobota ob 17.00)
Domžalčani trdijo, da jim odmor po prvi tretjini ni koristil. Slabe predstave na pripravljalnih tekmah, slabo vreme in nove poškodbe so načele moralo ob Kamniški Bistrici. Težave imata napadalca Mitja Zatkovič in Jani Šturm, v vratih pa bo namesto prvega vratarja Darka Brljaka znova mladi Nejc Vidmar. Boljše volje so pri "knapih", ki se jim je pri treningu pridružil Rusmin Dedič, medtem ko se bo motor ekipe Nik Omladič predvidoma vrnil do začetka novembra.

CM CELJE (4.) - INTERBLOCK (6.) (sobota ob 18.00)
Celjani počasi zdravijo poškodbe, ki narekujejo sestavo moštva. Pred reprezentančnim odmorom je končno zadel napadalni up - Rajko Rep. Zdravje je pomembno vprašanje tudi pri Interblocku, ki še naprej ostaja brez kapetana Ermina Rakoviča. Ravno doseganje zadetkov je največja težava "kockarjev", ki so dosegli le 13 golov oz. enega več kot najslabša Drava.

LABOD DRAVA (7.) - NAFTA (9.) (nedelja ob 15.00)
Obračun dveh moštev, ki se bosta vse do konca bojevala za obstanek. Slabše kljub višjemu položaju na lestvici kaže bankrotirani Dravi, medtem ko Lendavčani računajo, da se jim bo treznejši pristop obrestoval v nadaljevanju sezone. Tekmeca ločita le dve točki, kljub težkemu položaju bi morala želja po dokazovanju zagotoviti prijetno nedeljsko popoldne na Ptuju.

Lestvica:                            
LUKA KOPER 12 9 3 0 20:9 30
RUDAR 12 8 1 3 21:14 25
OLIMPIJA (-2) 12 7 1 4 21:12 20
CM CELJE 12 5 2 5 16:17 17
MARIBOR 12 5 1 6 19:18 16
INTERBLOCK LJ 12 4 2 6 13:13 14
LABOD DRAVA 12 3 4 5 12:18 13
DOMŽALE 12 3 4 5 15:23 13
NAFTA 12 3 2 7 19:25 11
HIT GORICA 12 2 2 8 15:22 8


Olimpija je sezono začela z dvema točkama manj, ker maja v II. SNL ni odigrala tekme proti Triglavu v Kranju.

Nogometaši že čakajo večni derbi Olimpija - Maribor