Palermu je z nakupom Iličića padla sekira v med, saj njegova cena strmo raste, medtem pa se navijači sprašujejo, kje so meje za Josipa Iličića. Foto: EPA
Palermu je z nakupom Iličića padla sekira v med, saj njegova cena strmo raste, medtem pa se navijači sprašujejo, kje so meje za Josipa Iličića. Foto: EPA
Josip Iličić na wikipedii
Goreč navijač "Jojota" je na zgornjo vprašanje že odgovoril: 156 golov na 167 prvenstvenih tekmah za Palermo. Prostodostopni Iličićev članek na Wikipedii je bil po nedeljski tekmi lepo "sfriziran", goli so se "napihnili" tudi pri preostalih klubih in reprezentanci. (za povečavo kliknite na sliko) Foto: MMC RTV SLO
Edy Reja, trener Lazia
Tako kot je bil v tem krogu Serie A Pirlov gol še lepši, tako je tudi en Slovenec v Serii A še bolj vroč kot Iličić - to je Edy Reja, ki z Laziem vodi v italijanskem prvenstvu. Foto: EPA
Tim Matavž (Groningen)
Tim Matavž je proti Twenteju pokazal svoje akrobatske sposobnosti, a to ob luknjičasti obrambi njegovemu Groningenu ni prineslo niti točke. Foto: EPA

Matjaž Kek je večino svojih fantov že zbral na Ptuju, "nedeljski igralci" pridejo do večernega treninga, ko se bodo misli izbrane triindvajseterice dokončno usmerile proti skupnemu cilju: osvojiti šest točk na kvalifikacijskih obračunih za Euro 2012 s Ferskimi otoki in Estonijo!

Pet tekem v Serii A in kar trije goli
Najlepšo vabilo ljubiteljem slovenskega nogometa za ogled petkove tekme s simpatičnimi Ferci v Stožicah je z mojstrskim golom poslal Josip Iličić, trenutno eden najbolj vročih igralcev v Serii A. Da, 22-letni Kranjčan, ki je bil še pred tremi meseci član ljubljanskega drugoligaša Interblocka, je na peti prvenstveni tekmi za Palermo zabil že tretji gol! Diagonalni strel s 25 metrov z njegovim prvim orožjem - čudežno levico, je uročil vratarja Fiorentine Sebastiena Freyja in vnovič navdušil nogometno obsedeni Apeninski polotok in še bolj Sicilijo.

Levo papež, desno Iličić
V Palermu je ravno v nedeljo gostoval papež Benedikt XVI., ki je prišel podpret prizadevanja v boju proti zloglasni mafiji. Zbralo se je 150 tisoč ljudi, prvi Benediktov obisk Sicilije je pritegnil pozornost vse države, a kljub temu se je na naslovnicah siciljanskih medijev ob glavni novici bohotila tudi slika Josipa Iličića, ki skupaj s soigralci proslavlja svojo mojstrovino.

Zamparini vedel za Jojojevo levico
Glavne pohvale pa je strelec prvega Palermovega gola pri zmagi nad Fiorentino (2:1) dobil od športnega direktorja Walterja Sabatinija in podpredsednika kluba Guglielma Miccicheja. "Iličićev gol? Mislim, da nihče, ki ga je videl, ni mislil, da žoga leti pravilno. Vem, da lahko dosega takšne gole, saj je to ena izmed lastnosti, zaradi katerih smo ga izbrali. Imeli smo srečo, saj mi je to predsednik Zamparini poudaril, ravno preden smo se odločili," je Sabatini razkril, kateri igralska odlika ga je prepričala k nakupu.

"Bačinovič impresiven na sredini"
"Ko smo kupili Josipa Iličića, smo se zavedali, za kakšnega igralca gre. Odkrito rečeno, je zdaj le potrdil, da je "velik" igralec in da sodi v ta rang tekmovanja. Vedno zna poiskati najpametnejšo rešitev v določeni situaciji na igrišču. Tudi Armin Bačinovič je impresiven na sredini igrišča in naredi veliko dela za nas," je Micciche poudaril tudi dobro igro Bačinoviča, ki je tokrat prvič odigral vso tekmo.

Sarma ostaja na dnu, Reja na vrhu
Drugič zaporedoma je svojo mrežo nedotaknjeno ohranil Samir Handanovič, kar so njegovi soigralci pri Udineseju končno izrabili za prvo prvenstveno zmago sezone, vendar Furlani ostajajo na zadnjem mestu Serie A. Medtem ko pri Chievu Bojan Jokić še vedno čaka na svoje prve klubske minute v novi sezoni, je Boštjan Cesar standardni član prve enajsterice "osličkov", ki so na visokem petem mestu. Prav na vrhu je zamejski Slovenec Edy Reja, katerega Lazio je v šestih krogih osvojil 13 točk. "Še vedno potrebujemo 27 točk za obstanek," se šali 64-letni trener iz Ločnika pri Gorici.

Birsa pametno tiho in z nasmehom sreče
Edini preostali Slovenec v francoski prvi ligi Valter Birsa se je po presedeni tekmi Lige prvakov z Real Madridom raje ugriznil v jezik in ni na glas razmišljal o trenerjevih odločitvah. Tudi proti zadnjemu Arles-Avignonu je tekmo začel na klopi, nato pa je le dobil dobre pol ure igre in z zvrhano mere sreče dosegel prvi letošnji gol ter postavil končni izid 4:0 za prvo prvenstveno zmago Auxerrja. Se bo Birsi in "mladinskemu klubu" le odprlo?

"Dado" igral, Tim zabil iz skoka
Veliko odkriteje je svoje nezadovoljstvo s trenerjem prejšnji teden pokazal Dalibor Stevanovič, kar pa ga na tekmi Vitessa s Willemom II. ni stalo mesta v prvi enajsterici (0:0). Pri klubu iz Tilburga je vso tekmo odigral tudi nekdanji "knap" Denis Halilovič. Tim Matavž je z atraktivnim tretjim prvenstvenim golom na gostovanju Groningena pri prvaku Twenteju znižal na 2:3, a na koncu je "ponos severa" le doživel prvi letošnji poraz.

En novinec igral, dva izven postave
Navijači Genta so razočarani po porazu v lokalnem derbiju s Clubom Bruggeem (2:3), slovenski selektor pa se lahko veseli, da so vsi trije Slovenci odigrali vso tekmo, tudi novinec v reprezentanci Matija Škarabot. Preostala novinca v slovenski izbrani vrsti: Haris Vučkić (Newcastle) in Jan Koprivec (Udinese) sta konec tedna presedela na tribuni, nato pa odšla na reprezentančni zbor v Slovenijo.

Iličićev izstrelek za vodstvo Palerma


Matavževa akrobacija za 2:3 (od 3:36)


Valter Birsa z "žabco" prevaral vratarja
Kronaveter kronal izjemen protinapad Raduja (od 2:30)
(z vpogledom v vzhodnonemški nogomet ob 20. letnici združitve Nemčije)


SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Matjaža Keka
Ime PriimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe
VRATARJI
Jasmin HandanovičEmpoli (ITA II)Citadella - Empoli 2:3/na klopi
Samir HandanovičUdinese (ITA)Udinese - Cesena 1:0vso tekmo drugič nepremagan
Jan KoprivecUdinese (ITA)Udinese - Cesena 1:0/izven postave
BRANILCI
Mišo BrečkoKöln (NEM)Freiburg - Köln 3:2vso tekmo v 75'

Boštjan Cesar

Chievo (ITA)Chievo - Cagliari 0:0vso tekmo/
Branko IličLokomotiva Moskva (RUS)Saturn - Lokomotiva 0:1/izven postave
Bojan JokičChievo (ITA)Chievo - Cagliari 0:0na klopi/
Matej Mavrič RožičKapfenberg (AVT)Kapfenberg - Rapid Dunaj 0:0vso tekmo/
Matija ŠkarabotGent (BEL)Gent - Lille 1:1 (EL);
Club Brugge - Gent 3:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 79'
Marko ŠulerGent (BEL)Gent - Lille 1:1 (EL);
Club Brugge - Gent 3:2
vso tekmo;
vso tekmo
/;
v 9'
VEZISTI
Armin BačinovičPalermo (ITA)Palermo - Lausanne 1:0 (EL);
Fiorentina - Palermo 1:2
/;
vso tekmo
brez pravice nastopa;
/

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Auxerre - Real Madrid 0:1 (LP);
Arles-Avignon - Auxerre 0:4
/;
od 57' (0:2)
na klopi;
v 82' za 0:4
Josip IličičPalermo (ITA)Palermo - Lausanne 1:0 (EL);
Fiorentina - Palermo 1:2
/;
do 84' (1:2)
brez pravice nastopa;
v 20' za 0:1
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Slask Wroclaw 0:0od 46' (0:0)/
Robert Koren (c)Hull City (ANG II)Burnley - Hull C. 4:0;
Hull C. - Coventry C. 0:0
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Aleksander RadosavljevičADO den Haag (NIZ)Heerenveen - Den Haag 0:0vso tekmo/
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Vitesse - Willem II 0:0do 72' (0:0) v 45'
Haris VučkićNewcastle (ANG)Man City - Newcastle 2:1/izven postave
NAPADALCI
Zlatko DedičBochum (NEM)Bochum - Greuther Fürth 0:2/na klopi
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Gent - Lille 1:1 (EL);
Club Brugge - Gent 3:2
od 65' (1:1);
vso tekmo
/;
/
Milivoje NovakovičKöln (NEM)Freiburg - Köln 3:2od 74' (3.2); /
Tim MatavžGroningen (NIZ)Twente - Groningen 4:2vso tekmo v 75' za 3:2
Nejc PečnikNacional (POR)Nacional - Portimonense 3:1do 45' (1:1)menjava z Miheličem
"Ladje na obzorju"
Vid BelecCrotone (ITA II)Triestina - Crotone 3:0vso tekmo/
Miran BurgičWacker Innsbruck (AVT)Magna D. N. M. - Wacker 1:0do 74' (1:0)/
Dejan KelharCercle Brugge (BEL)Lierse - Cercle 0:1/na klopi
Rok KronaveterEnergie Cottbus (NEM)Frankfurt - Cottbus 3:2vso tekmo v 17' za 0:1 - prvenec pri Cottbusu
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Sampdoria 1:1/poškodovan
Rene MiheličNacional (POR)Nacional - Portimonense 3:1od 46' (1:1)zamenjal Pečnika
Miral SamardžičŠerif Tiraspol (MOL)Šerif - Dinamo Kijev 2:0 (EL);
Zimbru - Šerif 1:1
od 78' (2:0
vso tekmo
/;
v 32'
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ II)Sparta - Volendam 1.1/na klopi