Severnokorejske navijačice še naprej presenečajo z oblačili in načinom navijanja na igrah. Foto: Reuters
Severnokorejske navijačice še naprej presenečajo z oblačili in načinom navijanja na igrah. Foto: Reuters
Severna Koreja
Igre je obiskala tudi sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Foto: Reuters

Na zimske olimpijske igre v Pjongčangu je že pred začetkom iger prispelo več kot 400 Severnih Korejcev - v delegaciji je 229 navijačic, člani umetniških skupin, demonstratorji borilne veščine tekvondo, novinarji in uradniki. Njihovo skupno število je 423.

Severne Korejce so na igre povabili Južni Korejci, ker so prepričani, da je to dober znak umiritve razmer med državama in priložnosti za dialog. A vsi Južni Korejci se s tem ne strinjajo, saj dvomijo o iskrenih namenih severnih sosedov po spravi, poudarjajo pa tudi, da režim v Pjongjangu igre izkorišča za golo propagando.

Stanujejo v razkošnih hotelih
Južna Koreja bo kljub temu Severnim Korejcem plačala vse stroške gostovanja. Največji del stroškov, skoraj milijon evrov, bo namenjen za nastanitev in prehrano, nekaj manj za plačilo vstopnic za ogled dogodkov, majhen delež pa bo šel za prevozne stroške. Večina Severnih Korejcev sicer že več kot en teden prebiva v razkošnih hotelih v Seulu in v bližini olimpijskih tekmovališč.

Vsi stroški bivanja v olimpijski vasi za 22 severnokorejskih športnikov bodo šli na račun Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), obisk severnokorejske politične delegacije v Seulu pa bo prav tako pokrilo južnokorejsko ministrstvo za združitev.

Za sosede skrbi poseben sklad
To ni prvič, da bo Južna Koreja prevzela vse stroške severnih sosedov. Enako se je zgodilo že med azijskimi igrami leta 2002 v Busanu, ko je vse stroške za 650-člansko delegacijo Severne Koreje prevzel Seul. Takrat so bili stroški okrogel milijon evrov. Kljub številčnejši delegaciji so bili stroški nižji, ker so severnokorejski navijači takrat živeli in jedli na trajektu, zasidranem v Busanu.

Južna Koreja je za vse stroške, povezane s Severno Korejo, leta 1991 ustanovila Medkorejski sklad za sodelovanje. Za leto 2018 ima sklad več kot 72 milijonov evrov proračuna.