Letošnja Dirka po Franciji je načrtovana za obdobje med 27. junijem in 19. julijem. Kolesarji bodo morali od Nice do Pariza na 21 etapah prevoziti 3470 km. Foto: Reuters
Letošnja Dirka po Franciji je načrtovana za obdobje med 27. junijem in 19. julijem. Kolesarji bodo morali od Nice do Pariza na 21 etapah prevoziti 3470 km. Foto: Reuters

Dirka po Franciji, ki ostaja na sporedu v juniju in juliju, je pravzaprav eden zadnjih večjih športnih dogodkov, ki ob pandemiji novega koronavirusa še ni bil preložen ali odpovedan.

Bil sem besen, ko sem videl, da bodo izvedli volitve. Tovrstne stvari so v tem času zločin proti človeštvu. Morebitno izvedbo dirke v času pandemije enačim z izvedbo lokalnih volitev. To je prava norost.

David Douillet

Francoska ministrica za šport Roxana Maracineanu je prejšnji mesec na Twitterju zapisala, da je še prezgodaj za kakršno koli odločitev v povezavi s preložitvijo ali odpovedjo francoske pentlje, a mesec dni pozneje so se razmere na stari celini poslabšale.

Douillet (za zdaj) ne vidi rešitve
Vse več je okužb z virusom SARS-CoV-2, tudi smrtnih žrtev, zato je nekdanji minister za šport David Douillet prepričan, da bi morali Tour preprosto odpovedati. "Sam Bog ve, da sem velik ljubitelj Toura, nikoli ne zamudim niti ene etape," je za France TV dejal Douillet. "Če imamo dovolj sredstev, da vsem, ki so kakor koli povezani z dirko – kolesarjem, osebju, prostovoljcem in navijačem ob progi –, zagotovimo testiranje, in če so ti negativni, ne vidim razloga, zakaj dirke ne bi izpeljali po predvidenem terminu. Vendar ne vidim, kako je to mogoče. Za zdaj ni cepiva, ljudje umirajo."

Dirke brez gledalcev zagotovo ne bo
Izvedbo Dirke po Franciji je primerjal z lokalnimi volitvami, ki so jih v Franciji izvedli prejšnji mesec. "Bil sem besen, ko sem videl, da bodo izvedli volitve. Tovrstne stvari so v tem času zločin proti človeštvu. Morebitno izvedbo dirke v času pandemije enačim z izvedbo lokalnih volitev. To je prava norost," je poudaril Douillet, sicer dvakratni olimpijski zmagovalec in večkratni svetovni prvak v judu. Ta teden je sicer direktor Toura Christian Prudhomme zatrdil, da dirka, če jo bodo sploh lahko organizirali, zagotovo ne bo potekala brez navzočnosti gledalcev. Prudhomme je obenem pojasnil, da razmišljajo tudi o poznejšem terminu dirke, ki naj bi bil po poročanju časopisa Gazzetta dello Sport med 25. julijem in 18. avgustom. Končna odločitev o letošnji francoski pentlji bo padla do 15. maja.