Maribor začenja v Tirani novo evropsko sezono. Zaradi uspešnih minulih izidov bodo v primeru napredovanja nosilci žreba vse do playoffa za vstop v skupinski del Evropske lige. Foto: Reuters
Maribor začenja v Tirani novo evropsko sezono. Zaradi uspešnih minulih izidov bodo v primeru napredovanja nosilci žreba vse do playoffa za vstop v skupinski del Evropske lige. Foto: Reuters
Rudar Velenje se vrača na evropski oder proti presenečenju iz San Marina. O kakovostni razliki veliko pove podatek, da je po Transfermarktu Tre Fiori "vreden" skupno 100.000 evrov, Rudar pa 3,7 milijona evrov. Maribor ima na omenjeni spletni strani vrednost 12,3 milijona, Partizani pa 5,2 milijona. Precej bolj sta vrednostno izenačena Domžale s 6,65 milijona in Široki Brijeg s 5,35 milijona evrov. Foto: www.alesfevzer.com
Mariborčani poleteli Evropi naproti

Vsi trije slovenski predstavniki v 1. predkrogu Evropske lige uživajo vlogo favorita oziroma nosilca, kar pa morajo potrditi še na dveh tekmah na zelenici. V primeru, da Olimpiji ne uspe veliki met in presenečenje proti Qarabagu, bodo slovenski prvaki nadaljevali evropsko sezono v kvalifikacijah Evropske lige, tako da bi lahko v 2. predkrogu videli kar štiri klube Prve lige.

Partizani organizirano moštvo, ki je že dolgo skupaj
Podprvake iz Maribora uvodoma čaka Partizani, petouvrščeni klub albanskega prvenstva, prva tekma pa bo ob 17.30 v Tirani. "Pričakujem zahtevno tekmo, vendar z naše strani zelo dobro, odločno in kakovostno," je tik pred dopoldanskim sredinim poletom v Albanijo dejal Darko Milanič.

Trener Maribora pravi, da so tekmeca preučili, kolikor se ga je dalo. "Kar pa zadeva našo ekipo, imamo kakovosten kader, pripravili smo se dobro, fantje imajo dovolj informacij. Poskušali bomo zadržati našo idejo, strategijo. Kar zadeva našo postavo, ni veliko dilem, bomo pa videli, kako bo tekmec nastopil," je še pojasnil Milanič in se ozrl na močnejše točke četrtkovega tekmeca.

"Gre za zelo organizirano moštvo, dobro vodeno, vidi se, da že nekaj časa igrajo skupaj. Tako v obrambi kot v napadu imajo neki svoj načrt, kako ogroziti tekmeca, ob tem pa imajo tudi višino, tako da bomo morali biti pozorni pri prekinitvah," je še povedal Mariborov strateg, ki je v Albanijo popeljal 21 igralcev, med katerimi posebnih presenečenj ni, ni pa Damjana Boharja, ki je v torek prestopil k poljskemu prvoligašu Zaglebie Lubinu.

Knapi proti piscem sanmarinske zgodovine
Ob 17.30 v četrtek bodo evropsko sezono začeli tudi pri Rudarju iz Velenja, ki bo prvo tekmo odigral doma, tekmec pa bo skromni sanmarinski Tre Fiori, ki je doslej vselej izpadel v prvem kvalifikacijskem krogu evropskih tekmovanj. V predkvalifikacijah pa je tokrat izločil valižanski Bala Town in postal po 18 letih prvi in skupno komaj drugi sanmarinski klub z napredovanjem v evropskih tekmovanjih!

Igra in koncept Širokega kar neznanka za Domžale
Ob 20.00 se bo začela prva evropska tekma Domžal, ki jih v Širokem v Bosni in Hercegovini čaka lani četrtouvrščeni klub prvenstva BiH. "Ekipa Širokega je specifična, kar pomeni, da so zamenjali trenerja, veliko število igralcev, tako da je ekipa sestavljena na novo. Imeli so tudi malo pripravljalnih tekem, kadrovanje se še dogaja, zato sta za nas njihova igra in koncept velika neznanka. Pričakujemo vroče ozračje, poln stadion in fantje se tega veselijo. Osredotočamo pa se večinoma nase, saj so informacije skope," je na torkovi novinarski konferenci pojasnil strateg Domžal Simon Rožman, ki ga veseli, da v kadru nima poškodovanih igralcev.

"Mislim, da smo imeli zelo dobre priprave, dobro smo utečeni in gremo z optimizmom na to evropsko tekmo. To ni le nagrada za preteklo obdobje, ampak imamo tudi svoje cilje na evropskem področju, kjer si ne moreš privoščiti slabe tekme. Fantje so v zelo dobri formi, stvari lepo tečejo in komaj čakam, da se začne in da vidimo, kam trenutno sodimo," je še povedal Rožman in poudaril, da je Široki Brijeg agresivna ekipa z visokimi igralci.

EVROPSKA LIGA

1. PREDKROG, prve tekme

Četrtek ob 17.30:
PARTIZANI (ALB) - MARIBOR

RUDAR VELENJE - TRE FIORI (SMA)

Ob 20.00:
ŠIROKI BRIJEG (BiH) - DOMŽALE

Povratne tekme bodo 19. julija.

Mariborčani poleteli Evropi naproti