Naziv jesenskega prvaka prinaša Krškemu prijetno prezimovanje v 2. SNL, kjer domuje že zadnjih 12 let, največji uspeh pa je tretje mesto iz sezone 2006/07. Foto: eposavje.com
Naziv jesenskega prvaka prinaša Krškemu prijetno prezimovanje v 2. SNL, kjer domuje že zadnjih 12 let, največji uspeh pa je tretje mesto iz sezone 2006/07. Foto: eposavje.com
NK Krško - trener Tomaž Petrovič
35-letni Tomaž Petrovič je prevzel Krško januarja letos, predtem pa je dolgo treniral mlajše ekipe, nazadnje pa tudi članski moštvi Brava in Interblocka. Foto: NK Krško
NK Krško - kapetan Slaviša Dvorančič
Slaviša Dvorančič je hkrati kapetan in pomočnik trenerja, pri 35 letih pa še vedno redno trese mreže. V Prvi ligi je na 134 tekmah dosegel 41 golov, v zadnjih dveh sezonah in pol pa jih je za svoj matični klub na 60 tekmah prispeval še 27 zadetkov. Foto: eposavje.com
NK Krško - stadion Matije Gubca
Stadion Matije Gubca slovi kot dirkališče za spidvej, ki pa je doživel tudi že nogometno evforijo. Ob krstni drugoligaški sezoni 2002/03 je bil povprečen obisk v Krškem višji od tisoč gledalcev. Jesenske predstave so v povprečju privabile po 300 gledalcev. Foto: eposavje.com

Ob spektaklih na velikih odrih - Wembley, Stožice - se je vredno ozirati tudi po manjših lokalnih predstavah in v soboto se je iz slačilnice stadiona Matije Gubca v Krškem slišalo "Krško, zeleno Krško, ti si šampion ..."

Presenečenje nogometne jeseni
Jesenski del 2. slovenske nogometne lige je pripadel Posavcem, ki so že 13 let del Druge lige, kjer pa je bil zanje vedno rezervirana zlata sredina. Zdaj so na vodilnem mestu, čeprav še zdaleč niso sodili med favorite. Triglav Kranj, Aluminij in Roltek Dob je bila trojica favoritov, ki bi morala krojiti vrh 2. SNL.

"Presenečenje? Tega nismo načrtovali, a smo si to priigrali. Dobro smo delali, zlasti poleti in ob dobrem štartu smo se znašli pred vsemi. Zdaj proti Aluminiju (2:0) smo osvojili jesensko krono, kar je največji uspeh kluba," je zelo zadovoljen trener Krčanov Tomaž Petrovič, ki je v letu dni dela uigral in pripravil zeleno moštvo za naskok na vrh.

Prvi državni naslov dečkov dal zagona
Krško je stalnica 2. SNL, ki pa ima vse mlajše kategorije v prvih slovenskih ligah. Lani je klub osvojil tudi prvi naslov državnega prvaka, ki so ga priigrali starejši dečki. V kategoriji do 15 let so na Vzhodu dobili mrtvi tek z Mariborom, nato pa v državnem finalu ugnali še Domžale. Za nameček so mladi Krčani osvojili še pokalno tekmovanje. Dobro delo podmladka se je zdaj navzelo tudi člansko moštvo.

"Jesenska krona je nagrada za vse trdo in predano opravljeno delo, že vse od samih poletnih priprav pa vse do zdaj," je trener Petrovič prepričan, da so njegovi varovanci poželi sadove dobrega dela in požrtvovalnosti. Temelj uspeha je ravno domači stadion Matije Gubca, kjer so na osmih tekmah oddali samo dve točki.

Dva veterana, ki sta prava "voditelja"
"V moštvu nimamo nobenega poklicnega nogometaša, a so vsi profesionalci glede odnosa do nogometa,"
pojasnjuje Petrovič, ki ima na voljo številne mlade fante iz domačega okolja. Dvakrat na teden se trenira dvakrat na dan, kljub službam, priložnostnim delom in študiju, preostale dni enkrat dnevno. A na in ob igrišču sta prva aduta vseeno dva prekaljena nogometaša, ki sta v Prvi ligi preigrala več kot sedem sezon in odigrala prek 130 tekem, nato pa sta se vrnila v domače okolje.

30-letni vezist Dejan Urbanč, nekdaj Celje, je že 4 leta motor moštva in trenutno s 7 goli tudi prvi strelec. 35-letni Slaviša Dvorančič (Domžale, Celje) ima le en gol manj, hkrati pa opravlja v Sloveniji redko videno dvojno vlogo, saj je napadalec tudi pomočnik trenerja in to v matičnem klubu.

Mladci, ki so zanimivi tudi za prvoligaše
"Oba sta prava "liderja", ki znata voditi fante in hkrati dajeta zgled. Sta tudi odlično pripravljena, da sta kos mladim, njune bogate izkušnje pa se vidita v sami igri in tudi zadetkih,"
je na svoji desni roki na igrišču ponosen Petrovič, ki je sicer vrstnik Dvorančiča, v trenerski preteklosti pa se je kalil kot trener mlajših kategorij Olimpije, Celja, Brava in Interblocka.

"Kot trener je nehvaležno izpostavljati kakšnega od mladih igralcev. Veliko jih je, ki so predani in željni nogometa tudi na višji ravni. Zlasti med letniki '94 in '95 se najde kakšen igralec, ki je zanimivi tudi za prvoligaše in je tudi blizu mladih reprezentance, četudi niso tako izpostavljeni kot tisti iz Prve lige," Petrovič ni želel poimensko predstaviti mladih adutov. V opis najbrž sodita 19-letni vezist Žiga Jurečič, ki je s 4 goli tretji strelec moštva, in standardni 20-letni branilec Gregor Sikošek.

Prva liga sanje in želja ...
In lahko Krško postane 39. klub, ki bo zaigral v 1. slovenski nogometni ligi? "Stadion ni vprašljiv, že leta imajo v Krškem tudi žaromete. Vsekakor je klubski cilj, da se lahko zaigra tudi v Prvi ligi, če ne drugo leto, pa v nekaj letih," odgovarja Petrovič, a poudarja, da je sezono šele na polovici, pri čemer resda Krčane čaka še zaostala tekma v Šenčurju. V primeru zmage bi šli na zimski dolgi premor z lepimi 5 točkami prednosti.

Primer Radomelj ponazarja prepad
Če zanemarimo finančni vidik: ali je Krško sploh konkurenčno prvoligašem? Mogoče vsaj t. i. spodnjemu domu Gorici, Krki in Radomljam? "Med drugo in prvo ligo je v Sloveniji največji prepad v Evropi. Poglejte primer Radomelj. Lani so si nabrali kar lepo število zmag, sicer napredovali zaradi umika Doba, a so se poleti kar lepo okrepili, če primerjamo moštvo iz druge lige. Vseeno vidimo, kakšne težave imajo in so kljub remiju z Mariborom le pri petih točkah iz 17 tekem," ostaja realist Petrovič, ki pa bo s Krškim spomladi v najboljšem položaju za naslov v drugi ligi.