Mina Markovič je osvojila svojo sedmo kolajno na evropskih prvenstvih, največ od vseh slovenskih plezalcev in plezalk. Foto: www.alesfevzer.com
Mina Markovič je osvojila svojo sedmo kolajno na evropskih prvenstvih, največ od vseh slovenskih plezalcev in plezalk. Foto: www.alesfevzer.com
Mina Markovič in Janja Garnbret
Markovičeva in Garnbretova sta v finalu branili naslova evropske prvakinje in podprvakinje. Do medalje je prišla le Mina, Janja se je znašla tik pod zmagovalnimi stopničkami. Foto: BoBo

29-letna Markovičeva, evropska prvakinja pred dvema letoma v Chamonixu, je osvojila svojo sedmo kolajno na evropskih prvenstvih, največ od vseh slovenskih plezalcev in plezalk. Sloveniji je priborila sedemnajsto kolajno na prvenstvih stare celine v športnem plezanju.

"Včasih me zaporedne medalje, pa številke, koliko imaš katerih medalj in koliko finalov, res niso zanimale. Zdaj pa priznam, da je tega že toliko, da je še meni postalo zanimivo, ampak čisto iz 'firbca'. Naslov evropske prvakinje v Chamonixu je sigurno ena izmed žlahtnejših stvari, ki sem jih osvojila v svoji karieri in med vsemi stvarmi ima pri meni zelo posebno mesto. Drugače pa ta srebrna kolajna kotira zelo visoko, ker je konkurenca res neizprosna, mlade punce so močne, tudi ostale konkurentke smo si zelo blizu. Ko sem vedela, da imam medaljo, mi je bilo vseeno katero. Priznam da sem na hitro potočila eno solzico, ker vem, da sem dobro delala pozimi in sem si te medalje res želela," je dejala Markovičeva.

Druga slovenska finalistka Janja Garnbret, aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju v prejšnji sezoni, je vodila po kvalifikacijah, v polfinalu je dosegla drugi dosežek, v finalu pa se ni najbolje znašla in se je znašla tik pod zmagovalnimi stopničkami, bila je četrta.

"Tako, kot sem plezala, sem z rezultatom zadovoljna, če mi ne bi odneslo pete, zaradi česar mi je spodrsnilo, bi mogoče celo stopila na stopničke in bi imela srebro," je imela mešane občutke 18-letna Garnbretova, najboljša plezalka v težavnosti na svetu v prejšnji sezoni.

Domen Škofic, ki se je uvrstil v svoj prvi finale na evropskih prvenstvih, je vpisal peto mesto, čeprav je splezal višje in je njegova višina zadoščala za vsaj stopničke, mu tega tekmovalna žirija ni priznala. Škoficu je namreč v steni zmanjkalo časa, saj je v njej prebil več kot od dovoljenih šest minut.

"Vsi se pripravljamo na to prvenstvo, na to eno tekmo, in potem se konča na takšen način. V bistvu bi bil rezultat čisto v redu, če se ne bi končalo tako, kot se je; torej da sem dosegel najboljšo višino finala in na koncu zaradi poteka časa ostal na petem mestu. To me je tako razočaralo, da če se bo še dvakrat končalo na takšen način, razmišljam o tem, da bi končal svojo tekmovalno kariero," je pod vplivom močnih čustev in ob zadrževanju solz dejal 23-letni Škofic, ki ima z evropskimi in svetovnimi prvenstvi veliko grenkih razočaranj.

Zmaga Belgijki in Francozu
Zmago je slavila devet let mlajša Belgijka Anak Verhoeven, tretja je bila prav tako 20 let stara Avstrijka Jessica Pilz. Pri moških je zmagal francoski veteran 34-letni Romain Desgranges, ki je vodil že po kvalifikacijah in polfinalu. Drugo mesto je pripadlo aktualnemu svetovnemu prvaku Čehu Adamu Ondri, tretji pa je bil Avstrijec Jakob Schubert.

Debitantki Lukanova in Kramplova
Od sedmih slovenskih polfinalistov sta debitantki na članskih EP Vita Lukan in Mia Krampl vpisali 13. oziroma 15. mesto, Martin Bergant je bil 23., Jernej Kruder je v polfinalu za štiri mesta poslabšal svojo uvrstitev in je bil 27. Tjaša Kalan je vpisala prav tako 27. mesto, čeprav se ni uvrstila v polfinale.


Urška Repušič
je dosegla 33. in Veronika Meke 39. izid med 59 tekmovalkami v težavnosti. V moški konkurenci 65 tekmovalcev je Milan Preskar zasedel 47. mesto.