Jan Muršak se je iz oddaljenega Habarovska preselil v Moskvo, kjer bo po novem branil rdeče barve slovitega CSKA-ja. Foto: MMC RTV SLO
Jan Muršak se je iz oddaljenega Habarovska preselil v Moskvo, kjer bo po novem branil rdeče barve slovitega CSKA-ja. Foto: MMC RTV SLO
Anže Kopitar, Jan Muršak
Jan Muršak bo v Sočiju ob Anžetu Kopitarju glavni adut "risov", ki bodo prvič igrali na zimskih olimpijskih igrah. Foto: BoBo

CSKA Moskva, trenutno petouvrščeni klub zahodne konference KHL-a, je Amurju plačal nerazkrito odškodnino, ki bo "tigrom" prišla zelo prav, saj so v hudih finančnih težavah. "rdečearmejci" so prevzeli dvoletno pogodbo, ki jo je Muršak s klubom iz Habarovska sklenil letos spomladi, ko se mu v NHL-u ni uspelo prebiti v prvo moštvo Detroita.

Kdo bo šel v Soči?
Selektor Slovenije Matjaž Kopitar bo v ponedeljek, 6. januarja 2014, ob 11. uri objavil seznam 25 hokejistov, ki bodo predstavljali "rise" na olimpijskih igrah v Sočiju.


Pričakovano zapustil zadolžene "tigre"
Jan Muršak
je na 36 tekmah v dresu Amurja dosegel 12 golov in prispeval 9 podaj, s čimer je bil najučinkovitejši strelec "tigrov", ki so samo nekaj ur prej v Ak Bars Kazan prodali tudi drugega strelca Čeha Jakuba Petružaleka (13+7/38). Ob 21 točkah je imel Muršak sicer tudi slab rating -14, pri tem pa si je nabral tudi 28 kazenskih minut. Amur po dveh tretjinah redne sezone 2013/14 zaseda predzadnje, 13., mesto Vzhoda, in je bil pred tedni na robu stečaja, iz katerega so ga rešile krajevne oblasti, ki zdaj zmanjšujejo stroške s prodajo najdražjih in najboljših hokejistov.

Novoletno darilo - iz osame v prestolnico
Največja sprememba za ključnega igralca "risov" na prihajajočih olimpijskih igrah v Sočiju pa ne bo samo menjava odročnega Habarovska za rusko metropolo, temveč predvsem preskok iz kluba z dna Lige KHL k ambicioznemu klubu tik pod vrhom lige, ki se tudi z velikimi vlaganji želi vrniti na pota stare "sovjetske" slave. V dresu "rdeče armade" bo Muršak debitiral v petek, 3. januarja, ko bo CSKA gostoval pri Neftehimiku Nižnekamsku, saj trenutno v KHL-u vlada krajši novoletni premor.

Najtrofejnejši klub Sovjetske zveze
CSKA
oz. Centralni športni klub Armade je bil ikona sovjetskega hokeja, saj je osvojil kar 32 naslovov državnih prvakov SZ-ja, hkrati pa je bil osrednji klub, v katerem so igrali najboljši sovjetski hokejisti tedaj najmočnejše hokejske reprezentance na svetu. A z razpadom komunistične velesile so nastopili tudi slabi časi za CSKA, ki v Rusiji oz. natančneje že vse od leta 1989 ni osvojil niti enega naslova prvaka. Po kriznih letih in tudi finančnih težavah je predlani lastnik kluba postala državna naftna družba Rosneft, s čimer so se v klub vrnile tudi najvišje ambicije.

Vrniti sijaj hokejski ikoni
Nekoč izjemni hokejist Sergej Fjedorov je kot generalni menedžer zbral zvezdniško moštvo, ki pa še ni na ravni velesil zadnjih sezon Dinama Moskve in SKA Sankt Peterburga. Igra CSKA-ja, ki ga letos prvič v zgodovini trenira tujec Američan John Torchetti, sloni na ruskem zvezdniškem dvojcu Aleksander Radulov-Aleksej Morozov. Odkritje sezone je mladi ostrostrelec Nikolaj Prohorkin, med tujci pa izstopa Ilari Filppula. V obrambi glavno vlogo igra mladi Nikita Zajcev, v vratih si breme delita Ilja Prosurjakov in Rastislav Stana. Zaradi številnih poškodb med branilci pa se je na Spenglerjevem pokalu med igralce začasno vrnil celo Fjedorov, katerega glavni cilj je jasen - čim prej osvojiti Gagarinov pokal, zdaj tudi s pomočjo Jana Muršaka.