Olimpija je sicer dober vtis povsem pokvarila v zadnjih 13 minutah. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je sicer dober vtis povsem pokvarila v zadnjih 13 minutah. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je še 2 minuti in 40 sekund pred koncem tretje četrtine proti enemu izmed favoritov Evropskega pokala vodila s 60:47, nato pa je sledil popoln potop. Rusi so zaostanek pred zadnjimi desetimi minutami znižali na -5 in v zaključku popolnoma nadigrali varovance Slavena Rimca. Zadnjo četrtino so predvsem zaradi igralca tekme Jamarja Smitha (21 točk, indeks 29) dobili kar s 25:7. Škoda, saj so bili bledi Rusi zreli za poraz.

Edina dvomestna pri Cedeviti Olimpiji sta bila Marko Simonović s 13 in Ryan Boatright z 11 točkami. Po devet so jih prispevali Jaka Blažič, Edo Murić in Filip Krušlin.

Zmaji dobro odprli tekmo
Ljubljančani so dobro začeli tekmo. Po petih točkah Murića in vodstvu z 9:2 je bil domači trener Dimitris Priftis prisiljen vzeti minuto odmora že po slabih treh minutah. Največjo prednost so si zmaji priigrali v sedmi minuti (15:6), nato pa je sledil mrk in Rusi so se ob koncu prvih desetih minut približali le na minus tri.

S trojkami držali priključek
Strelski post slovenskega podprvaka se je nadaljeval tudi na začetku druge četrtine, kar je Unics s pridom izkoristil. Olimpija je končno zadela po več kot petih minutah suše, nato pa so jo v igri držale trojke (prvi polčas 5/10). Sredi druge četrtine so z njimi zaključili tri zaporedne napade (Krušlin 2, Hopkins 1). V samem finišu polčasa si je Unics priigral najvišjo prednost treh točk in z njo odšel tudi na odmor (38:35).

Odlična tretja četrtina z izjemo zaključka
Podoben uvodu tekme je bil začetek drugega polčasa, ki ga je Olimpija odprla z delnim izidom 9:0 in Priftis je spet moral nalet nasprotnika presekati z minuto odmora. Niti ta Rusom ni pomagala in sredi tretje četrtine so Ljubljančani prvič povedli z dvomestno razliko (53:42). Naskok se je po polaganju Milerja McIntyreja tri minute pred koncem povečal celo na +13. Po dveh črnih minutah, v katerih Rimčevi varovanci spet niso zadeli koša, se je Unics približal in pred zadnjimi desetimi minutami zaostanek znižal le na minus pet (60:55).

Mrk prekinjen šele po sedmih minutah
Nov štiriminutni mrk na uvodu zadnje četrtine je dal slutiti, da bo Olimpiji spet trda predla. Unics ni blestel, a je šest minut pred koncem kljub temu povedel (62:60). S košem Mika Zirbesa po sedmih minutah brez točke so Ljubljančani izenačili na 62, nato pa so Rusi pobegnili na plus pet po zaslugi Smitha, ki je bil v končnici nezaustavljiv. Krušlin je dal upanje s trojko, toda navzdol drvečega voza se ni dalo več zaustaviti. Unics je neusmiljeno polnil koš zmajev in na koncu slavil celo z več kot desetimi točkami prednosti.

Razliko na koncu je ustvaril predvsem met za dve točki. Unics je bil 69-odstoten, Olimpija pa le 37-odstotna. Met za tri je bil sicer na strani Olimpije (10/24), medtem ko so Rusi izza črte metali 8/23. Skok je bil izenačen na 34.

V tretjem krogu bo Olimpija v torek gostovala v Brescii.

Izjavi po tekmi
Slaven Rimac, trener Cedevite Olimpije: Žal mi je, da smo na koncu popustili. Menim, da končni rezultat ne odraža pravega stanja na parketu. Morda smo bili preveč živčni v zadnji četrtini. Ni nam uspelo kronati svoje dobre igre v tretji četrtini in privesti tekme mirno do konca, ampak smo nasprotniku z nekaj zgrešenimi lahkimi meti dali veter v hrbet. Na koncu je Jamar Smith zadel nekaj težkih metov, nam pa to ni uspevalo. A na koncu običajno zmaga tisti, ki je bolj hraber in bolje pripravljen.

Edo Murić, igralec Cedevite Olimpije: Nova težka tekma je za nami proti Unicsu, ki je prav tako kot mi doživel poraz v prvem kolu in je nujno potreboval zmago. Gre za močan klub, z visokim proračunom, tako da lahko rečem, da smo se dobro držali, a ko sta se McCollum in Smith razigrala v tretji in zadnji četrtini, je bilo zgodbe konec. Sta tako kakovostna košarkarja, da ju je zelo težko zaustaviti v individualni igri. Zadeli so nekaj težkih metov, mi pa smo izgubili nadzor nad napadom. Tako se je v nekaj minutah naša prednost izničila in padli smo v zaostanek. Žal mi je zaradi tega poraza, verjetno bi lahko bilo drugače, če bi igrali z glavo. A tudi iz te tekme se bomo morali nekaj naučiti. Učimo se vedno, tako iz zmag kot porazov.

Kazan v zadnji četrtini odpravil Olimpijo

SKUPINA C, 2. krog:

UNICS KAZAN – CEDEVITA OLIMPIJA
80:67 (12:15, 26:20, 17:25, 25:7)
Smith (21 (6/7 za dve, 3/4 za tri) in 6 podaj, Tyus 13, McCollum 11; Simonović 13, Boatright 11, Krušlin, Murić in Blažič po 9, Miller McIntyre 7, Simonović 6, Hopkins 3.

DARUŠAFAKA – NANTERRE
72:65 (23:13, 19:21, 17:13, 13:18)

JOVENTUT – BRESCIA
81:68 (17:14, 18:22, 23:17, 23:15)

Lestvica:                       
DARUŠAFAKA            2  2 0   4
JOVENTUT              2  1 1   3
UNICS KAZAN           2  1 1   3
NANTERRE              2  1 1   3
--------------------------------
BRESCIA               2  1 1   3
CEDEVITA OLIMPIJA     2  0 2   2