Pogled s kulmske letalnice, katere rekord je v lasti Petra Prevca (244 m). Foto: EPA
Pogled s kulmske letalnice, katere rekord je v lasti Petra Prevca (244 m). Foto: EPA

V petek bi morali na letalnici, ki leži med vasema Bad Mitterndorf in Tauplitz, izpeljati dve seriji za trening in kvalifikacije za sobotno tekmo, a so zaradi premočnega vetra celoten program odpovedali. Tako bodo v soboto ob 9.45 na sporedu trening, ob 11.00 pa bo na tekmi nastopilo vseh 53 prijavljenih skakalcev. V nedeljo bodo pred drugo tekmo, ki bo prav tako ob 11.00, izpeljali še kvalifikacijsko serijo.

Na Kulmu so slovenski lovci na daljave dosegli že številne uspehe, najlepši spomini pa nedvomno vežejo Petra Prevca, ki je tu prvič v karieri zmagal, na prenovljeni avstrijski letalnici pa je leta 2016 postal svetovni prvak v poletih. Tedaj je tudi postavil rekord naprave, ki meri 244 metrov.

Ob najboljšem slovenskem skakalcu te zime je Gorazd Bertoncelj na Štajersko pripeljal še šest skakalcev, Anžeta Laniška, Domna Prevca, Timija Zajca, Anžeta Semeniča, Žigo Jelarja in Jurija Tepeša. Na Kulmu je bila zadnjič tekma svetovnega prvenstva pred dvema letoma, ko je zmagal zdaj že upokojeni Norvežan Andreas Stjernen, Peter Prevc pa je bil tedaj šesti.

Na Kulmu veter odpihnil polete

Organizatorji, ki so letos v proračun za tekmi dodali 400.000 evrov, v treh dneh pričakujejo, da se bo ob letalnici zbralo približno 25.000 navijačev. V svetovnem pokalu se bo skakalci na poletih merili le še Vikersundu ob koncu sezone, zatem pa sledi še svetovno prvenstvo v poletih v Planici, kar bo tudi glavni vrhunec zime.

Spored, sobota ob 11.00:
Prva posamična tekma

Nedelja ob 9.45:
Kvalifikacije

Ob 11.00:
Druga posamična tekma

Bertoncelj: Naveličani smo desetih mest in na Kulmu želimo več