Enzo Smrekar bo na predsedniškem mestu nasledil Primoža Ulago. Foto: BoBo
Enzo Smrekar bo na predsedniškem mestu nasledil Primoža Ulago. Foto: BoBo
Smrekar pričakovano predsednik SZS-ja

Smrekar, ki je funkcijo v. d. predsednika prevzel po umiku Primoža Ulage sredi oktobra lani, je bil na volilni skupščini zveze edini kandidat.

Glasovanje o podpredsednikih bo opravil izvršilni odbor SZS-ja na naslednji seji. Na tokratni volilni skupščini bodo volili tudi za člane nadzornega odbora, častnega razsodišča in predsednike zborov posameznih panog, drugih tem pa ni na dnevnem redu. Od 365 je na skupščini prisotnih 294 glasov; posamezni klubi imajo različno številno glasov glede na število članov s plačano članarino. Smrekar je dobil skoraj vse mogoče glasove, le pet pa je bilo vzdržanih.

"V zadnjih štirih letih sem opravljal funkcijo podpredsednika in v zadnjem obdobju vlogo v. d. predsednika. Že ko sem najavil kandidaturo, sem dejal, da si želim, da bi z mano sodelovali dve zelo pomembni osebi. Prva je Petra Majdič, najuspešnejša smučarska tekačica pri nas v zgodovini, ki bo prinesla svež pogled neposredno iz samega tekmovalnega športa. Športnikom se moramo veliko bolj posvetiti tudi zunaj tekmovalnih karier, da bi jih tako izobrazili, da bi lahko tudi po končani športni poti delovali v zvezi, klubih ali pri naših sponzorjih. Druga oseba je Drago Bahun, gospodarstvenik, med drugim predsednik organizacijskega komiteja skokov v Planici," je dejal Smrekar.

Predlaga tudi spremembe statuta
"Želim, da se ne bi več ukvarjali z aferami, ampak da bi umerjeno skrbeli za osnovno poslanstvo zveze in združeno pripravili tudi vizijo dela vsaj za naslednje desetletje. Šele potem se bomo lotili tudi drugih sprememb, med drugim kadrovskih. Spremembe bodo, a ne drastične, saj slovensko smučanje na sploh deluje dobro, kar kažejo tudi izjemni rezultati naših športnikov, ki so v vseh panogah najboljši doslej. Upam tudi na spremembe statuta, ki v nekaterih pogledih ni v skladu s časom, in v tem sklopu uvesti še dve podpredsedniški mesti kot častni funkciji, ki bi ju zasedli sponzorji," je osnove svojega delovanja strnil Smrekar.

Smrekar je po Danilu Douganu, Niku Belopavloviču, Janezu Kocijančiču, Janezu Zajcu, Stanetu Valantu, Lovšetu in Ulagi osmi predsednik zveze v samostojni Sloveniji. Za prvega moža ene najmočnejših športnih organizacij v državi, ki razpolaga z letnim proračunom nekaj manj kot deset milijonov evrov, sta ga predlagala Alpski smučarski klub Kranjska Gora in Smučarsko društvo Ajdovščina.

Smrekar pričakovano predsednik SZS-ja