Pokalno lovoriko v moški konkurenci brani ACH. Foto: www.alesfevzer.com
Pokalno lovoriko v moški konkurenci brani ACH. Foto: www.alesfevzer.com

Prva bodo že v petek na parket stopila dekleta, v polfinalu se bo Nova KBM Branik pomerila z Luko Koper, Calcit Volley pa s SIP-om Šempetrom, finale bo v soboto, ko bosta tudi polfinalna obračuna med moškimi, ACH Volley se bo meril s kranjsko Hišo na kolesih Triglavom, Calcit Volley pa z Merkurjem Mariborom. Moški finale bo v nedeljo.

Domači klub, ki je letos povečal svoj proračun, ima velike načrte. Pred prvenstvom je vodstvo kluba napovedovalo, da si pri moških želijo biti vsaj v enem tekmovanju pred ACH-jem, v pokalu jim je to v zadnjih letih dvakrat že uspelo. Obetajo si, da jim bo tudi letos, čeprav za zdaj s sezono ne morejo biti zadovoljni. Po odličnem začetku so v nadaljevanju popustili, kar je s klopi odneslo Marka Brumna, na trenerskem mestu ga je zamenjal povratnik Gašper Ribič.

Pleško: Cilj je zmaga na vsaki tekmi

"Seveda imamo največje cilje, a za zdaj razmišljamo le o Mariboru. Mariborčani imajo odlično ekipo, odličnega trenerja in bodo še kako nevarni," je povedal Ribič. Kamničani in Mariborčani so se letos že pomerili dvakrat, prvo medsebojno tekmo je s 3:0 dobil Calcit, pred božično-novoletnimi prazniki pa so jim Rok Možič in soigralci vrnili z isto mero. Štajerci vlogo favorita predajajo gostiteljem, a vedo, da so sposobni napraviti presenečenje.

Manj možnosti za to ima Hiša na kolesih Triglav. ACH v zadnjem času ni kazal znakov slabosti, trener Matija Pleško sicer pravi, da se ekipi pozna, da med prazniki ni mogla računati na reprezentanta Matica Videčnika in Božidarja Vučićevića, ki pa v reprezentancah Slovenije in Srbije na kvalifikacijskem nastopu za olimpijske igre nista igrala vidne vloge, a meni, da so preostali fantje odlično trenirali in da so pripravljeni na boj.

"ACH ima na domačih igriščih vedno cilj, da zmaga na vsaki tekmi. A to lahko stori le, če ima pravi pristop. Nobene ekipe ne smemo podcenjevati, vsako moramo vzeti skrajno resno. Ne smemo preveč govoriti, svoje moramo pokazati na igrišču," je previden trener branilcev naslova, ki bodo lovili tretjo zaporedno pokalno lovoriko in 12. v zgodovini.

Turnir na domačem terenu pomeni tudi določen pritisk

Še uspešnejše kot ACH so v ženski konkurenci igralke Nove KBM-a Branika, najboljše so bile že 17-krat. Glede na rezultate v sezoni so tudi letos prve favoritinje, toda Calcit, branilec naslova, po kakovosti ne zaostaja, tako da številni menijo, da so možnosti 50:50.

"Vemo, kaj pomeni zaključni turnir igrati doma, vemo, da to pomeni tudi določen pritisk, vendar verjamem, da smo se z njim sposobni boriti. O vlogi favoritov ne bi želel govoriti, s tem se ne ukvarjamo, kajti najprej bo treba dobiti polfinalno tekmo s SIP-om Šempetrom, zato vse svoje misli usmerjamo samo v to tekmo," ne želi ničesar prehitevati Gregor Rozman, trener Calcita Volleyja. Enako razmišljajo tudi v taboru Mariborčank, ki pa proti Luki Kopru, čeprav ima ta v svojih vrstah nekaj izkušenih igralk, v polfinalu ne bi smele imeti večjih težav.


Sklepni turnir, Kamnik

Moški, polfinale, sobota ob 15.00:
ACH VOLLEY – HIŠA NA KOLESIH TRIGLAV

Ob 20.30:
CALCIT VOLLEY – MERKUR MARIBOR

Finale bo v nedeljo ob 20.30 (prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju).


Ženske, polfinale, petek ob 17.00:
NOVA KBM BRANIK – LUKA KOPER

Ob 20.00:
CALCIT VOLLEY – SIP ŠEMPETER

Finale bo v soboto ob 18.00 (prenos na TV Slovenija 2 in MMC-ju).