Ob neučinkovitosti napadalcev - zadetka na začetku sezone iz ugodnih položajev ne zna doseči niti Jean Philippe Mendy - je Maribor tokratnega junaka našel v Daretu Vršiču.
Ob neučinkovitosti napadalcev - zadetka na začetku sezone iz ugodnih položajev ne zna doseči niti Jean Philippe Mendy - je Maribor tokratnega junaka našel v Daretu Vršiču. "Dokler napadalci prihajajo v priložnosti, je samo vprašanje časa, kdaj bodo dosegli zadetek," se tolaži trener Ante Šimundža. Foto: BoBo
Dare Vršič o preloženem derbiju 3. kroga Prve lige TS proti Olimpiji, ki bi moral biti 2. avgusta med obema tekmama proti Maccabiju. Za preložitev so v ljubljanskem klubu zaprosili zaradi dopustov in želje po večjem številu navijačev na tribunah, Maribor in Nogometna zveza Slovenije pa sta prošnji Ljubljančanov ustregla.
Šuler, Vršič in Viler po zmagi nad Zrinjskim
Vijoličasti zanesljivo v 3. predkrog
Ibraimi zanesljivo z bele točke za 2:0
Vršič natančno odmeril prosti strel za 1:0

Preblisk Dareta Vršiča ob koncu prvega polčasa je bil dovolj, da bodo kmalu šle v pozabo zapravljene priložnosti Marcosa Tavaresa in Agima Ibraimija v kratkem obdobju tik pred odmorom, ko se je zgodilo praktično vse bistveno na povratni tekmi 2. predkroga kvalifikacij za Ligo prvakov proti prvaku BiH-a Zrinjskemu iz Mostarja (2:0).

Naučil se je, da je treba streljati sproščeno
Vršič, lani ob tem času popolnoma na stranskem tiru pri dunajski Austrii, je spomnil na 11. oktober 2011, ko je prav tako v 45. minuti (!) in s prostega strela, tedaj z več kot 35 metrov, zadel za zmago Slovenije nad Srbijo (1:0) v kvalifikacijah za Euro 2012.

"Štirje smo se pripravljali na strel, na koncu pa so pustili streljati najmlajšega," se je nasmehnil nekdanji slovenski reprezentant ob opisovanju vodilnega gola, nato pa nadaljeval: "Sproščeno sem streljal, to sem se naučil v zadnjih mesecih. Nesmiselno se je živcirati, kam boš meril. Ko sem zadel žogo, sem videl, da bo vratar težko ubranil." Ni pozabil, da je tudi pred slabimi tremi leti mrežo zatresel prav pred iztekom prvega dela in še opozoril na podobno proslavljanje z navijači pod vzhodno tribuno mariborskega stadiona.

Možnosti so 50:50
"'Fejst' mi je odleglo. V čast mi je, da lahko znova igram evropske tekme, da lahko igram nogomet 90 minut. Srečen sem," pove, ko pomisli na težke trenutke na Dunaju. "Prišel sem, da igram, vesel sem že, če podajam. To je, kot bi zabijal zadetke. Najpomembnejša pa je ekipa, da ima dobre rezultate. Zelo lepo je videti, da ne prejemamo golov, to je čudovito," doda, ko mu namignemo, da se najbrž podobne učinkovitosti, kot jo kaže na evropskih tekmah (trije zadetki na štirih tekmah v majici Maribora), ne bi branil tudi v domačem prvenstvu.

"Ne pričakujte, da bomo blesteli že na tretji tekmi. Forma se stopnjuje. Ko se bomo navadili na ta ritem dveh tekem na teden, mislim, da ne bo težav tudi dvigovati forme," še položi na dušo skupini novinarjev ob izhodu iz slačilnice. "Sem sem prišel po čudež (uvrstitev v Ligo prvakov, op. a.) in verjamem, da se lahko zgodi. Zdaj je najprej na vrsti Maccabi. Mislim, da so možnosti 50:50. Motivacija bo še večja, stadion bo poln. Ob takšnem vzdušju lahko tudi "razbijemo" tekmeca, kot je Maccabi," pogled že usmeri naprej.

Na tribunah ni bilo večjih napetosti. Iz posebnega sektorja zahodne tribune, kjer je tekmo spremljalo nekaj deset tistih mirnejših navijačev Zrinjskega, so sicer policisti tik pred koncem tekme odstranili dva navijača hercegovskega kluba, ki sta se zapletla v besedni dvoboj z bližnjimi navijači Maribora. Razburilo ju je proti Hrvatom usmerjeno skandiranje Viol.


Željko Filipović
takole strne občutke po tekmi proti Zrinjskemu: "Bili smo pripravljeni na nekaj takega. Vedeli smo, da Zrinjski ni niti malo naivna ekipa. Na začetku smo jim celo prepustili malo pobude, da so lahko pomislili, da lahko kaj naredijo tu. Tak je bil dogovor. Tudi ko so imeli posest žoge, niso imeli nekih posebnih priložnosti, mogoče eno. Stopnjevali smo ritem in rezultat bi bil lahko višji, kot je bil. Če smo proti Željezničarju pred dvema letoma izkoristili vse priložnosti, ki smo jih imeli, jih danes nismo. Na koncu se je vendarle dobro izšlo."

25-letni Ljubljančan je prepričan, da so Mariborčani fizično boljše pripravljeni kot lani ob tem času: "Vsak trener prinese nekaj novega. Kar se tiče Šimundže, lahko rečem, da osebno zelo uživam. Dobro delamo na treningih. Trenutno sledimo začrtanim ciljem. Trener sicer ne dopušča nobene evforije." Posebej pohvali Marka Šulerja: "Super igralec in super fant, prinesel nam je neko zrelost in gotovost. To prenese tudi na druge igralce in zato smo tudi mi malo bolj samozavestni. V obrambi delujemo veliko bolje, za obrambo delajo že napadalci."

Šuler: Maccabi je premagljiv, bo pa zelo težko
Korošec je pred dvema letoma pol sezone preživel pri Hapoelu iz Tel Aviva in z njim osvojil izraelski pokal, zato mu tamkajšnji nogomet ni neznanka. "Mogoče še nismo na pravi ravni, a vemo, za kaj gre in kaj želimo. Maccabi je gotovo premagljiv, bo pa zelo težko. Treba bo še dvigniti raven. Šli bomo v odprt, pameten boj. Gotovo bo zanimivo. Ekipa se je sicer kar precej spremenila, a že ko sem jaz igral v Izraelu, so igrali vrhunski nogomet. Še zdaleč pa niso velik favorit. Igrajo manj na kontakt in veliko na hitro žogo, vendar znajo imeti težave proti ekipam, ki se znajo postaviti. Na domačem stadionu imajo dobro vzdušje, zato bo majhen hendikep za njih, da nas ne bodo mogli gostiti doma."

Maribor torej pričakovano nadaljuje evropsko pot, nazadnje je v Evropi samo dve tekmi odigral leta 2003. Pred tremi leti ga je v kvalifikacijah za Ligo prvakov ustavil Maccabi iz Haife, a je nato sledil uspeh proti Glasgow Rangersu in zgodovinska premierna uvrstitev v skupinski del Evropske lige. Bo tokrat padel tudi izraelski prvak?

Dare Vršič o preloženem derbiju 3. kroga Prve lige TS proti Olimpiji, ki bi moral biti 2. avgusta med obema tekmama proti Maccabiju. Za preložitev so v ljubljanskem klubu zaprosili zaradi dopustov in želje po večjem številu navijačev na tribunah, Maribor in Nogometna zveza Slovenije pa sta prošnji Ljubljančanov ustregla.
Šuler, Vršič in Viler po zmagi nad Zrinjskim
Vijoličasti zanesljivo v 3. predkrog
Ibraimi zanesljivo z bele točke za 2:0
Vršič natančno odmeril prosti strel za 1:0