Odločilna akcija podaljška, ko je Bam Adebayo blokiral poskus zabijanja Jaysona Tatuma. Foto: Reuters
Odločilna akcija podaljška, ko je Bam Adebayo blokiral poskus zabijanja Jaysona Tatuma. Foto: Reuters

Prvi obračun ekip, ki sta v konferenčnem polfinalu izločili lanske prvake in najboljše moštvo rednega dela, je postregel s pravo košarkarsko poslastico. Izenačen dvoboj dveh moštev, ki blestita v obrambi in imata vsaka številna orožja v napadu, je bil odločen po dramatični končnici, epilog pa je dobil šele v podaljšku. Boston je v rednem delu imel v zaključku manjšo prednost, toda Miamijeva obramba je v bila v odločilnih trenutkih izvrstna, v napadu pa je znova odgovornost tedaj prevzel Jimmy Butler, ki je zadel izjemno pomembno trojko za podaljšek, v petminutnem dodatku pa dosegel ključne tri točke. Drugi junak zmage Miamija je postal Bam Adebayo, ki je na drugi strani po Butlerjevih točkah s fantastično blokado zaustavil Jaysona Tatuma, ko je šel na zabijanje. Prvi mož Bostona je blestel s 30 točkami, toda v končnici se mu je zatresla roka.

Ponovno je lepo žoga krožila med varovanci Erika Spoelstre, ki so 40 metov iz igre (47%, za tri 44%) zadeli po 32 podajah. Dragić je bil z 29 točkami prvi strelec Miamija. Ob tem je slovenski košarkar v statistiko vpisal še sedem skokov in štiri podaje. Na 28. tekmi končnice zapored je prispeval dvomestno število točk, kar je četrti najdaljši niz v zgodovini floridske franšize. 22 točk je dodal Jae Crowder, nekdanji igralec Bostona, ki je zadel pet trojk, ponovno pa veliko dela opravil v obrambi. Butler je pristavil 20 točk, 18 jih je dodal Adebayo, Tyler Herro 12, ob tem pa je ujel še 11 odbitih žog. Tatum je 21. v karieri v končnici dal vsaj 20 točk. Do 23. leta je to večkrat uspelo le Kobeju Bryantu, LeBronu Jamesu in Derricku Rosu. Ob tem je zbral še 14 skokov. Marcus Smart je pristavil 26 točk, šestkrat je bil natančen za tri.

"Blokada je bila neverjetna. Bam je srce naše obrambe in res je bil izvrsten," je povedal Dragić in dodal: "Tudi ko zaostajamo, se nikoli ne predajamo. Borimo se do konca in upamo na preobrat, kot nam je tokrat uspel. V NBA-ju se da s serijo hitro nadomestiti tudi dvomestne razlike. V zadnjih petih minutah in podaljšku smo igrali dobro obrambo. V napadu je lepo tekla žoga in zadeli smo nekaj trojk, s katerimi smo se vrnili v igro. Zavedamo se, da je vsaka posest zelo pomembna. Bamova poteza je bila nato izvrstna. Smo prava ekipa in tako se tudi borimo. Borili smo se, da smo prišli nazaj. Imamo fante, ki lahko branijo in hkrati zadevajo v napadu."

Izjemna blokada prinesla Miamiju vodstvo z 1:0
Najboljši peterki novincev

Izbrani sta bili najboljši peterki novincev. V prvi so ob Jaju Morantu (Memphis), ki je bil imenovan soglasno, še Kendrick Nunn (Miami), Brandon Clarke (Memphis), Zion Williamson (New Orleans) in Eric Paschall (Golden State). Drugo sestavljajo Tyler Herro (Miami), Terence Davis II (Toronto), Coby White (Chicago), P. J. Washington Jr. (Charlotte) in Rui Hačimura (Washington).

Boston je udarno začel srečanje. Smart je z dvema metoma z razdalje – pri drugem je stopil na črto trojke – povedel s 5:0, nato pa je bil izza črte uspešen Tatum. Dragić je v tretji minuti zadel trojko, kar pa je bil edini koš Miamija v prvih štirih minutah. Celticsi so povedli 12:3 in Spoelstra je moral posredovati z minuto odmora. Njegovi varovanci so do tedaj iz igre metali 1/9, šele po petih minutah srečanja pa je novi točki prispeval Butler, ko je izsilil osebno napako. Tatum je z novim zadetim metom za tri točke poskrbel, da je bila prvič razlika dvomestno (19:8), najvišjo prednost pa je Boston imel po trojki Smarta za 24:11. Dragić je dokončal serijo 7:0, s katero se je Vročica približala na -6. 18 doseženih točk je bilo najmanj Miamija v četrtini letošnje končnice, še dve manj pa je kasneje dal v tretji.

Goran Dragić je v drugi četrtini poskrbel, da se je Miami prebudil in vrnil v igro. Foto: AP
Goran Dragić je v drugi četrtini poskrbel, da se je Miami prebudil in vrnil v igro. Foto: AP

Če je bil v prvi odstotek meta Vročice najslabši v letošnji končnici, pa je bil v drugi najboljši v kateri koli četrtini. Tatum je sicer takoj s trojko povišal na 29:18. Na drugi strani je Dragić iznajdljivo zadel "floater", kmalu zatem dvakrat zapored uspešno prodrl in potegnil Miamijev voz. Soigralci so sledili razigranemu Gogiju. Pomagala ni niti minuta odmora Brada Stevensa, po kateri je Duncan Robinson v kratkem času vrgel dve trojki, drugo zadel in približal na -2. Nato je bil prek roke Jaylena Browna izza črte uspešen še Dragić, ki je v prvem delu dosegel 16 točk, Butler pa je šest minut do konca polčasa zadel za prvo vodstvo Miamija na tekmi (38:39). Hitro so Heati, ki so za tri v drugi četrtini metali odličnih 6/9, povedli za pet, toda zaključek četrtine je pripadel Bostonu in moštvi sta na odmor odšli izenačeni na 55.

Dragić je nadaljeval v podobnem ritmu. Takoj je izkoristil prevzemanje nasprotnikov in pobegnil Danielu Theisu, Butler pa je zadel za vodstvo Miamija z 61:56. Zatem Vročica skoraj štiri minute ni dosegla koša, sta pa Smart z dvema in Kemba Walker, ki mu met sicer ni stekel, z eno trojko s serijo 9:0 poskrbela za +5 Bostona. Nalet Keltov je izza črte ustavil Crowder, kar je bila edina trojka Vročice iz osmih poskusov v tretji četrtini, Herro pa je v naslednjem napadu vrnil Miami v vodstvo. Z dvema ukradenima žogama zapored so Celticsi začeli delni izid 13:2, s katerim so zaključili tretjo četrtino. Tatum je izkoristil tehnično napako nekdanjega košarkarja Bostona Kellyja Olynyka, nato je prek njegove roke zadel še izjemno trojko po koraku nazaj in povedel s 74:69. Vsestranski mladenič je v zadnji minuti ukradel dve žogi. Najprej Andreju Iguodali, nato še Dragiću, vmes pa je tri proste mete, ko je pri metu izza črte osebno napako nad njim napravil Kendrick Nunn, za 83:71 zadel Walker.

Jimmy Butler je zadeval, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: Reuters
Jimmy Butler je zadeval, ko je bilo to najbolj potrebno. Foto: Reuters

Po treh minutah zadnje četrtine, ko je z velike razdalje s trojko po podaji Dragića Robinson znižal na 88:82, je Stevens vzel minuto odmora. Predtem so Celticsi povedli že za 14. Tatum je nato našel odgovor, protinapad je uspešno izpeljal še Brad Wanamaker in po manj kot 30 sekundah je s "timeoutom" posredoval še Spoelstra. Gogi je nato zadel trojko, minuto kasneje položil v protinapadu in zatem še podal Adebayu za priključek na -4. Tri minute so še ostale, ko sta Butler in Dragić lepo izigrala Bostonovo obrambo, Herro pa je bil izza črte natančen za 101:98. Tik pred začetkom zadnje minute je Walker iznajdljivo zadel ob Crowderju, ko je za las prehitel sireno za 105:100, toda ekspresno je na drugi strani trojko prispeval Herro. Zatem je Crowder z blokado ustavil Walkerja. Do konca je ostalo še 39 sekund. Dragić je prodrl po levi strani in v kotu našel Butlerja, ki je bil natančen izza črte. Na drugi strani je Derrick Jones podrl Smarta. Ker žoge še ni bilo v igri, je imel Boston prosti met, ki ga je za 106:106 zadel Tatum, in še napad. 22 sekund je imel na voljo, a je Tatum metal ob izteku igralnega časa in zgrešil.

Sorodna novica Dragić: V seriji bo ključno, kdo bo bolje branil

Miami je zapravil prva dva napada v podaljšku, na vodstvo Bostona za štiri pa odgovoril s serijo 7:0. Najprej je Dragić mojstrsko izsilil osebno napako Theisa, ki je moral po šesti na klop. Crowder je izza črte povedel Vročico v vodstvo, Adebayo pa je v protinapadu dokončal delni izid. Po nekaj zaporednih zapravljenih napadih na obeh straneh je Walker lepo ob Herru 23 sekund pred iztekom dodatka prišel do meta in bil natančen za 114:113. Odgovornost je prevzel Butler, ki je šel ob Tatumu odločno v prodor. Agresivno je zaključil in ob tem izsilil še osebno napako. S prostim metom je povedel s 114:116. 12 sekund so imeli Celticsi za napad. Tatum je pobegnil Butlerju in šel na silovito zabijanje, toda Adebayo ga je zaustavil z imenitno blokado.

Nikola Jokić in Jamal Murray sta zrežirala epski preobrat Nuggetsov, ki so bili v letošnji končnici že petkrat odpisani. Foto: Reuters
Nikola Jokić in Jamal Murray sta zrežirala epski preobrat Nuggetsov, ki so bili v letošnji končnici že petkrat odpisani. Foto: Reuters

Zgodovinski dosežek Denverja - Clippersi gredo na dopust
Košarkarji Denverja so na sedmi tekmi polfinala Zahoda z izjemno predstavo v drugem polčasu ugnali LA Clipperse s 104:89 in dobili serijo s 4:3 v zmagah. Nuggetsi so postali prva ekipa v zgodovini lige, ki je nadomestila zaostanek z 1:3 v zmagah dvakrat v isti sezoni. V uvodnem krogu so se vrnili proti Utahu. Kar petkrat na šestih tekmah, ko jim je grozil izpad, so zaostajali za več kot 10 točk.

Denver se bo v finalu Zahoda srečal z LA Lakersi. Prva tekma bo v soboto ob 3.00, nato pa se bosta ekipi srečali na vsaka dva dneva. To bo ponovitev finala Zahoda iz maja 2009, ko so Lakersi dobili napeto serijo s 4:2 v zmagah. Blestel je Kobe Bryant, ki je bil nato tudi MVP finala.

Murray in Jokić neustavljiva
Nuggetsi so znova leteli po parketu v drugem polčasu, ko so nadigrali Clipperse s 50:33. Jamal Murray je nasul 40 točk, šestkrat je zadel izza črte. Nikola Jokić je prispeval trojni dvojček (16 točk, 22 skokov in 13 podaj).

"To je res neverjetna ekipa. Nihče ni bil zvezdnik ob prihodu v Denver. Naše potovanje v letošnji sezoni je res nekaj posebnega. Nikoli se ne predamo. V napadu je žoga odlično krožila, obramba je bila sijajna, saj so Clippersi dosegli le 89 točk," je povedal Jokić.

Malone dobil najlepše darilo za 49. rojstni dan
"Marsikaj sem slišal pred začetkom te serije. Večina je menila, da nimamo nobene možnosti. Zavedal sem se, da imamo ekipo, ki igra najbolje v težkih trenutkih. 71 dni v mehurčku nas je zbližalo. Težko nas je premegati, občutek je res izjemen. Tudi tokrat smo viseli v drugi četrtini, a smo obdržali priključek. Zdaj se seveda nikogar ne bojimo. Lakersi so spočita ekipa, mi pa smo v naletu," je bil navdušen trener Denverja Michael Malone, ki je praznoval 49. rojstni dan. Jokić mu je pred tekmo zagotovil, da mu bodo priigrali najlepše darilo.

MVP lanskega finala Kawhi Leonard in soigralci so bili popolnoma potrti. Foto: Reuters
MVP lanskega finala Kawhi Leonard in soigralci so bili popolnoma potrti. Foto: Reuters

Finale Zahoda ostaja zaklet za Clipperse
Clippersi še nikoli v zgodovini kluba niso igrali v konferenčnem finalu. Tokrat so bili zares blizu, številni stokovnjaki so jih imeli za glavne favorita za naslov in razočaranje po zadnjem pisku sirene je bilo ogromno. Kawhi Leonard je imel katastrofalen večer (6/22 iz igre, 2/7 za tri). Paul George je dosegel le 10 točk (4/16 iz igre). V zadnji četrtini je zgrešil polaganje, zadel rob table pri poskusu za tri in bil najslabši igralec na parketu. Trener Doc Rivers je celoten drugi polčas iskal pravo peterko, a je ni našel.

Rivers: Celotna ekipa je odpovedala na sedmi tekmi
"Zelo smo razočarani, saj smo imeli veliko priložnosti na zadnjih treh tekmah, da končamo serijo. Nuggetsi so ekipa, ki je skupaj že nekaj let. Mi smo sestavili zasedbo na novo in to se na tako pomembnih tekmah pozna. Nismo izpolnili pričakovanj in seveda moram prevzeti odgovornost. Celotna ekipa je odpovedala na sedmi tekmi, zgrešili smo veliko odprtih metov. Na sedmi tekmi je ključna obramba in znova smo zatajili. Veliko manjših poškodb smo imeli v mehurčku in na sedmi tekmi so bili številni igralci zelo utrujeni," je na novinarski konferenci razlagal Rivers, ki v svojem slogu ni iskal nobenega izgovora.


Vzhod, finale, prva tekma:
BOSTON (3) – MIAMI (5) 0:1
114:117 (26:18, 29:37, 28:16, 23:35) - po podaljšku
Tatum 30 (10/24 iz igre) in 14 skokov, Smart 26, Walker 19, Brown 17, Wanamaker 11, Theis 4, G. Williams 3, Ojeleye in R. Williams III po 2; Dragič 29 (8/13 za dve, 3/6 za tri), 7 skokov in 4 podaje v 39 minutah, Crowder 22, Butler 20, Adebayo 18, Herro 12 in 11 skokov, Robinson 6, Olynyk 4, Iguodala in Nunn po 3.


Zahod, polfinale, sedma tekma:
LA Clippers (2) - DENVER (3) 3:4
89:104 (24:24, 32:30, 18:28, 15:22)
Harrell 20 (7/10 iz igre), Leonard 14 (6/22 iz igre, 2/7 za tri), Beverley in Green po 11, George 10 (4/16 iz igre, 2/11 za tri), Ma. Morris in Williams po 7, Zubac 6, Shamet 3; Murray 40 (15/26
iz igre, 6/13 za tri), Jokić 16 (5/13 iz igre), 22 skokov in 13 podaj, Grant in Harris po 14, Millsap in Craig po 6, Mo. Morris 5, Porter Jr. 2, Plumlee 1.

Že odigrano:
LA LAKERS (1) – Houston (4) 4:1

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.