Kamničani so pokazali, da bodo v finalu precej nevarnejši tekmec kot lani, ko se je finalna serija istih tekmecev končala po treh tekmah. Foto: www.alesfevzer.com
Kamničani so pokazali, da bodo v finalu precej nevarnejši tekmec kot lani, ko se je finalna serija istih tekmecev končala po treh tekmah. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so v finale, ki se igra na tri dobljene zmage, vstopili brez prvenstvenega poraza, letos so dobili tudi vse tri prvenstvene tekme, dve v rednem delu prvenstva in tudi obračun v polfinalu srednjeevropske lige. Na teh tekmah niso izgubili niti niza, tako da so v finalno serijo spet vstopili kot izraziti favoriti.

A za zmago so se namučili precej bolj, kot je marsikdo pričakoval. V petem nizu so bili 15-kratni prvaki že v izgubljenem položaju, saj so imeli tekmeci dve zaključni žogi za izenačenje. Niso ju izkoristili, nato je sledila kazen.

Če bi bili nekoliko bolj zbrani, bi na drugo tekmo v Kamnik odšli s prednostjo, saj so imeli proti 15-kratnim prvakom dve zaključni žogi za zmago. Niso ju izkoristili, nato je sledila kazen. Foto: BoBo
Če bi bili nekoliko bolj zbrani, bi na drugo tekmo v Kamnik odšli s prednostjo, saj so imeli proti 15-kratnim prvakom dve zaključni žogi za zmago. Niso ju izkoristili, nato je sledila kazen. Foto: BoBo

Kamničani, ki v treh letošnjih medsebojnih tekmah niso osvojili niti niza, lahko žalujejo za zamujeno priložnost, so pa pokazali, da bodo v finalu precej nevarnejši tekmec kot lani, ko se je finalna serija istih tekmecev končala po treh tekmah.

Vilimanović s servisi odločil niz
Prvi niz je ACH dobil s 25:20. Ljubljančani so ves čas vodili, odločilno pa je bilo obdobje po izidu 18:16, ko je Andrija Vilimanović z nekaj odličnimi servisi poskrbel za štiri zaporedne točke, zadnjo je dosegel z asom. Prednosti šestih točk gostje niso mogli več izničiti.

A to jim ni spodrezalo kril. V nadaljevanju so zaigrali bolje, sredi drugega niza povedli z 12:8. Domači trener Matija Pleško je poskušal z menjavami spremeniti potek niza, ni mu uspelo. Njegovi varovanci so se sicer nekajkrat približali na dve točki zaostanka, več pa jim ni bilo usojeno. Dokončno je bila usodna napaka Jana Pokeršnika za 18:22.

Dobro igro so gostje nadaljevali tudi v tretjem nizu, v katerem so vodili s 16:13. A na servis Timofija Polujana je ACH dosegel štiri točke zaporedoma, nato pa minimalno prednost nekaj časa držal, prav Polujan je bil tudi odločilni mož v končnici. Najprej je poskrbel za vodstvo 23:20, nato pa izkoristil že prvo zaključno žogo za novo vodstvo svoje ekipe.

Calcit vstal od mrtvih
Ta je nato v četrtem nizu že vodila z 12:4, kazalo je, da je odpor varovancev Aleša Hribarja strt, toda ti so vstali od mrtvih. Počasi so se bližali, na 20. točki pa prek Andreja Štembergarja Zupana izenačili na 20:20. Gostitelji so nato še enkrat ušli, Petar Đirlić jih je povedel v vodstvo, toda za

pravili so dve zaključni žogi, po izidu 24:24 še štiri, gostje pa so to kaznovali, sami z blokom izkoristili že svojo prvo zaključno žogo in izenačili na 2:2.

Calcit zapravil dve zaključni žogi
Peti niz je bil vseskozi izenačen, po izidu 12:12 je za vodstvo gostov poskrbel Dimitrij Babkov, napaka Đirlića je pomenila dve zaključni žogi Calcita, a tudi ti sta ostali neizkoriščeni. Največ zaslug za to ima Diko Purić, ki je svojo ekipo z blokom tudi spet povedel v vodstvo. Tega pa ni več izpustila iz rok in z blokom končala tekmo.

Calcit zapravil dve zaključni žogi

Izjavi po tekmi
Matija Pleško
, trener ACH Volleyja: "Kakor koli potegnemo črto, dobili smo prvo tekmo, danes pa smo videli, kaj vse lahko odbojka ponudi. Še enkrat se je pokazalo, da tekme ni konec, dokler sodnik ne odpiska zadnjega žvižga. Kamničani so samo še enkrat pokazali, da so, ko se odloča o lovorikah, še kako nevaren nasprotnik, zato si zaslužijo vse čestitke. Prikazali so všečno, hrabro, borbeno igro. Na koncu se je izšlo v našo korist, me je pa zaskrbel padec v četrtem nizu, ko smo imeli tekmo že skorajda dobljeno, pa se je vse obrnilo na glavo. Toda po številkah sodeč, smo bili zelo izenačeni v vseh elementih igre, tako je bil to pravi derbi, prava tekma za gledalce, ki se jih ni zbralo toliko, kot bi si takšen finale zaslužil."

Aleš Hribar, trener Calcita Volleyja: "Normalno je, da je po tem, ko ima ekipa dve zaključni žogi za zmago, grenak priokus. Tako v drugem kot v petem nizu smo bili na pragu zmage, vendar se nam ni izšlo. Nasprotnik je odreagiral bolj zrelo od nas in osvojil zmago. Moram pa iz te tekme vzeti pluse, ki jih je bilo veliko, predvsem tu mislim na željo, borbenost, nepopustljivost. Mislim, da je kompleks ACH pozabljen, kar je za nadaljevanje finalne serije zelo pomembno. Za današnjo predstavo svojim varovancem lahko samo čestitam in mislim, da je bila to super promocija odbojke že kar na prvi tekmi."

Konec najpozneje 25. aprila
Drugi obračun bo na sporedu v ponedeljek v Kamniku, tretji pa v četrtek spet v Ljubljani. Če bo to treba, bosta naslednji dve tekmi v ponedeljek, 22., in v četrtek, 25. aprila.

FINALE, prva tekma:
ACH VOLLEY - CALCIT VOLLEY 1:0
3:2 (20, -20, 21, -28, 16)

ACH Volley Ljubljana: Kovačič, Purić 6, Pavlović 4, Satler, Brulec, Đirlić 21, Okroglič 6, Mantha 3, Vilimanović 4, Pokeršnik 12, Videčnik 11, Polujan 16.

Calcit Volley: Pereira, Hribar, Bregar 5, Golob, Jereb 1, Ratek, Vidmar 4, Babkov 24, Štalekar 6, Lakner 3, Kotnik 7, Štembergar Zupan 21, Ivković 2, Lazar.

V krepkem tisku izid v zmagah. Igrajo na tri zmage.


ZA 3. MESTO, prva tekma

Sobota:
MARIBOR - SALONIT ANHOVO
Igrajo na dve zmagi.