Mitja Gasparini je bil s 17 točkami najučinkovitejši igralec tekme. Foto: EPA
Mitja Gasparini je bil s 17 točkami najučinkovitejši igralec tekme. Foto: EPA
Še tretja zmaga odbojkarjev

Izbranci Veselina Vukovića so pred 1.100 gledalci do zmage proti mladim Hrvatom prišli brez večjih težav, čeprav znajo igrati tudi bolje. Mučili so se predvsem v drugem nizu, v katerem so ves čas zaostajali, a jim je po izidu 15:19 uspel preobrat.

Reprezentanci se bosta v nedeljo pomerili še enkrat, tekma bo znova v Mariboru.

Sedmerica igrala praktično vso tekmo
Gostitelji so tudi tokrat dobro servirali, blok je deloval zanesljivo, nekoliko preveč je bilo le napak, kar pa je tudi posledica začetka priprav in pomanjkanja dela z žogo. Vuković znova ni mogel računati na Alena Šketa, Vida Jakopina in Dragana Radovića, tvegal pa ni niti z Matevžem Kamnikom, ki se je po poškodbi vrnil na treninge, a tokrat možnosti za igro še ni dobil.

Tako je selektor stavil na preizkušeno postavo, v kateri so bili Davor Čebron, Mitja Gasparini, Tine Urnaut, Sebastijan Škorc, Dejan Vinčić, Alan Komel ter Alen Pajenk. Omenjena sedmerica je odigrala praktično vso tekmo, le Jan Planinc je v tretjem nizu dobil priložnost za nekaj trenutkov na igrišču.

Najboljši Gasparini
V prvem nizu je Slovenija povedla z 8:5, 11:6 in 20:15, nato se je razigral Gasparini in najprej z asom domače povedel do vodstva s 23:17, potem pa z zabijanjem postavil tudi končni izid prvega niza 25:18. V drugem so pobudo povsem prevzeli Hrvatje in dolgo vodili, tudi z 10:16. A slovenskih reprezentantov to ni prestrašilo. Z odločno igro so uprizorili povratek. Blesteli so Urnaut, Gasparini in Komel.

V tretjem nizu so Hrvati držali korak do 6:6. Po izidu 20:15 so se še uspeli približati na 20:18, končnica pa je znova minila po slovenskih notah. Pajenk je izkoristil tretjo zaključno žogo.
Izjavi po tekmi:

Veselin Vuković, selektor Slovenije: "Kakovost ekipe se je pokazala, ko smo že precej zaostajali, se nato zbrali in v končnici odigrali za zmago. To je izredno pomembno za našo samozavest, to so pomembne izkušnje za naprej. Je pa bila nocojšnja tekma zelo težka. Hrvati so v Angliji odigrali 1:1, ampak danes so pokazali, da so dobra ekipa. Nam je danes uspevalo z direktnimi točkami, nasprotnika smo uspeli oddaljiti od mreže in tam iskali priložnosti. Tudi pogoji so bili v dvorani ob soparnem vremenu zelo zahtevni. Jutri si želimo odpraviti napake, ki so se pokazale danes in odigrati še eno dobro tekmo."

Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Na današnji tekmi je bil ključen naš servis, s katerim smo naredili zelo veliko direktnih točk in oddaljili nasprotnika od mreže. Odlično smo igrali v bloku in obrambi, si pripravili dosti protinapadov za zaključek. V drugem nizu se je pokazala naša neuigranost in izčrpanost, saj smo še vedno v pripravljalnem delu, delamo na fizični pripravi. Iz tekme v tekmo igramo boljše, kljub današnjem velikem številu napak smo stopili skupaj in zmagali. Jutri si napak ne smemo dovoliti, te bomo skušali zmanjšati na treningu in tekmah, se osredotočiti na naše šibke točke in izboljševati igro."

Evropska liga, skupina A, 3./4. krog:
SLOVENIJA
- HRVAŠKA (Maribor)
3:0 (18, 23, 23)
Slovenija: Gasparini 17, Urnaut 14, Pajenk 11, Komel 6, Čebron 4, Vinčić 2.

Hrvaška:
Ćuk 12, Galić 11, Šuker 5, Demirović 4, Žukovski 3, Colić, Raić in Mihalj po 2, Sabljak 1.

BELGIJA - VELIKA BRITANIJA
0:3 (-21, -24, -16)

Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA - HRVAŠKA (Maribor)

Ob 14.00:

BELGIJA - VELIKA BRITANIJA

Vrstni red: Slovenija 9, Velika Britanija 5, Hrvaška 4, Belgija 0 točk.

Zmagovalec se uvrsti na zaključni turnir, ki bo julija na Slovaškem.

Še tretja zmaga odbojkarjev