Novak Đoković je bil zmagovalec Melbourna v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 in 2021. Foto: Reuters
Novak Đoković je bil zmagovalec Melbourna v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020 in 2021. Foto: Reuters

"Kot je bilo sporočeno včeraj zveznemu in družinskemu sodišču, minister Hawke razmišlja, da bi gospodu Đokoviću razveljavil vizum. V skladu z ustreznim postopkom bo minister Hawke zadevo temeljito proučil," so iz ministrovega urada sporočili avstralskim in svetovnim medijem.

Športno-politična drama Novaka Đokovića se tako še ne bo razpletla v torek, s tem pa se še vedno ne ve, ali bo lahko prvi tenisač sveta branil naslov v Melbournu na prvem turnirju sezone za grand slam.

Kljub ponedeljkovi odločitvi sodišča, da je bila ukinitev Đokovićevega vizuma nepravilna, ima avstralski minister za priseljevanje Alex Hawke pravico, da razveljavi vizum, ne da bi navedel razlog.

Brnabić: Če je vedel za pozitiven izvid testa, je 17. decembra kršil pravila

Srbska premierka Ana Brnabić je v torek povedala, da upa, da bo končna odločitev o tem, ali bo Novak Đoković lahko nastopil na OP-ju Avstralije, znana kmalu. Dodala je, da "ni ne optimistična ne pesimistična". "Negotovost ni dobra za nikogar, ne za Đokovića ne za OP Avstralije," je dejala v pogovoru za tiskovno agencijo Reuters.

Brnabić se je v ponedeljek pogovarjala z avstralskim premierjem Scottom Morrisonom. Srbska vlada po njenih besedah zagotavlja, da bo Đoković med svojim bivanjem v Avstraliji spoštoval ukrepe, ki tam veljajo v povezavi z zajezitvijo širjenja novega koronavirusa.

Đoković trdi, da je imel 16. decembra pozitiven izvid PCR-testa in je v Avstralijo lahko vstopil kot prebolevnik, čeprav ni cepljen. Brnabić je za Reuters komentirala tudi njegovo udeležbo dan pozneje na dogodku beograjske teniške zveze. "Če je vedel za pozitiven izvid testa, preden se je udeležil dogodka, je kršil pravila. Ne vem pa, kdaj je prejel izvid oziroma kdaj ga je prebral," je povedala Brnabić, ki pričakuje pojasnila.

Đokovićeva usoda v rokah avstralskega ministra
Novinarsko konferenco družine Đoković je mlajši brat Đorđe prekinil ob vprašanju, ali se je Novak dan po potrjenem PCR-testu 16. decembra res udeležil več dogodkov v javnosti, zlasti na otroškem teniškem turnirju, s katerega se pojavljajo objave z datumom 17. december. Foto: EPA
Novinarsko konferenco družine Đoković je mlajši brat Đorđe prekinil ob vprašanju, ali se je Novak dan po potrjenem PCR-testu 16. decembra res udeležil več dogodkov v javnosti, zlasti na otroškem teniškem turnirju, s katerega se pojavljajo objave z datumom 17. december. Foto: EPA

Ob novem letu iz Srbije odletel v Španijo

Ob izpostavljenih dvomih zaradi Đokovićeve potrditve okužbe 16. decembra in njegovega pojavljanja v javnosti v dneh, ki so sledili, se je pojavila še nova neugodna podrobnost za Srba. V Đokovićevi prijavi za vizum je navedeno, da v zadnjih 14 dneh ni bil v nobeni drugi državi, a tik pred novim letom je Beograjčan poletel na zadnje priprave v Španijo, od koder se je odpravil na pot proti Avstraliji s postankom v Dubaju. Zaradi tega je preiskavo odprla avstralska mejna policija. A po informacijah drugih tenisačev obrazec za vizum v imenu tenisačev izpolnjuje Tennis Australia, prireditelj OP-ja Avstralije.

Nov pogovor predsednikov vlad za pomiritev strasti

Novak Đoković je sicer predtem dobil potrjeno izjemo za igranje na turnirju, četudi se ni cepil proti covidu-19, kot zahteva Avstralija za vstop v državo. Primer je prerastel v škandal, ki je močno notranjepolitično obarvan, a hkrati žanje pozornost celotnega sveta. Đokoviću v obrambo se je od trenutka pridržanja postavila Srbija, po sprva ostrih besedah med državama pa so se toni v zadnjih dneh umirili. Ponoči sta imela avstralski premier Scott Morrison in srbska premierka Ana Brnabić nov pogovor, ki so ga v Canberri označili za "konstruktivni klic".

Nastop Đokovića v Melbournu še vedno pod vprašajem
Sorodna novica Đoković že treniral v Rod Laver Areni. Oče Srđan: Dobil bo še 10 grand slamov.

Đoković prvi nosilec srednega žreba

Po izpustitvi iz pripora in azilnega doma Đoković že vadi na igriščih v Melbournu, kjer namerava osvojiti jubilejni deseti naslov prvaka OP-ja Avstralije, s čimer bi osvojil rekordni 21. turnir za grand slam in tako bi za seboj pustil dozdajšnja sorekorderja Rogerja Federerja in Rafaela Nadala.

Žreb parov za Melbourne 2022 bo v sredo, sam glavni turnir pa se bo začel v ponedeljek, pri čemer bi moral biti Novak Đoković prvi nosilec in prvi favorit. Seveda, če se ne bo minister Hawke odločil za preklic vizuma.

Nadal se je pošalil: Ljubše bi mi bilo, če Đoković ne bi igral

ATP: Niz dogodkov škodljiv za Novakovo počutje in njegovo pripravo

Po sodniškem razpletu se je končno oglasilo tudi Združenje teniških igralcev (ATP). V izjavi so najprej izrazili razumevanje do Avstralije in njenega ravnanja za nadzor pandemije ter s tem povezane politike vstopa v državo.

"Niz dogodkov, ki je pripeljal do ponedeljkovega zaslišanja na sodišču je bil škodljiv na vseh ravneh, tudi za Novakovo počutje in njegove priprave na OP Avstralije. Zahteve za zdravniško izjemo igralcev so podane neodvisno od ATP-ja, vendar smo bili v stalnem stiku s Tennis Australia, da bi poiskali jasnost celotnega postopka. Pozdravljamo razplet ponedeljkovega zaslišanja in se veselimo razburljivih teniških tednov pred nami," so v osrednjem delu izjave poudarili pri ATP-ju.

Na koncu je združenje poudarilo, da močno priporoča cepljenje tenisačem, pri čemer ATP zatrjuje, da je cepljenih kar 97 tenisačev izmed najboljše stoterice na svetu.

Sorodna novica Novak Đoković po dobljeni pravni bitki zdaj v (ne)milosti ministra
Jaka Lucu: Đoković je največje pritiske vedno obrnil sebi v prid