Marjan Jelenko obžaluje, da pri skokih ni pokazal več. Foto: EPA
Marjan Jelenko obžaluje, da pri skokih ni pokazal več. Foto: EPA
Razburljivo tekmo v nordijski kombinaciji na veliki skakalnici je dobil Jörgen Graabak. Foto: Reuters
Pierre Vaultier
Deskar Pierre Vaultier je postal olimpijski prvak v krosu. Foto: Reuters

nordijski kombinaciji na veliki skakalnici in 10 km teku. Marjan Jelenko je zasedel 16. mesto.

Prvi štirje so skupaj pritekli v ciljno areno. Med prvima dvema je bilo le 0,6 sekunde razlike. Bron je osvojil Nemec Fabian Riessie, ki je zaostal 1,6 sekunde. Vodilni po skoku in zmagovalec tekme na srednji skakalnici Nemec Eric Frenzel (+30,4) je končal na desetem mestu.

Jelenko je bil po skoku 14., na koncu pa je zaostal nekaj več kot minuto (+1:01,1), Gašper Berlot je bil 33. (+2:29,1), Mitja Oranič pa 39. (+3:11,1).

Jelenko dobil še dodatno samozavest
"V skokih se nisem najbolj izkazal, tudi sreče s pogoji nisem imel. Toda če bi naredil svoje na skakalnici, bi bil v prvi skupini tekačev, kjer so se naredile razlike. Glede na to, da je deževalo, je bila proga zelo hitra in trda. Tudi serviserji so odlično opravili delo. Danes mi je bilo lažje teči, kot na prvi tekmi, ko je bilo 14 stopinj Celzija, pa tudi proga je bila tedaj mehka. Danes je bilo drugače, nastop pa mi je dal tudi potrebno samozavest, da je mogoče še napredovati," je dejal Jelenko.

Francosko slavje v deskarskem krosu
Prvi komplet medalj so podelili deskarjem v krosu, ki so tekmovanje začeli z osmino finala, saj je ponedeljkove kvalifikacije preprečila megla. Zlato kolajno je osvojil Francoz Pierre Vaultier, drugi je bil domači adut Nikolaj Oljunin, ki je po suverenih vožnjah vse od osmine finala veljal za glavnega favorita, bronast pa je bil Američan Alex Deibold.

Trojna zmaga nizozemskih drsalcev
Hitrostne drsalke so se pomerile v štafeti na 3.000 metrov. Zlato medaljo so osvojile Južne Korejke, kar je zanjo v tej disciplini že peti olimpijski naslov. Zlato so pridrsale Ha Ri Čo, Alang Kim, Seung Hi Park in Suk Heem Šim. Druge so bile Kanadčanke, tretje pa Italijanke. V moški konkurenci se je na 10.000 m trojne zmage veselila Nizozemska. Jorrit Bergsma je z novim olimpijskim rekordom 12:44,45 slavil pred Svenom Kramerjem in Bobom De Jongom.

Wise najboljši v snežnem žlebu
Olimpijski prvak v snežnem žlebu je postal ameriški smučar David Wise. Srebro je šlo z Mikom Riddlom v Kanado, bron pa v Francijo.

Mazejeva na vrhu, Fak tik pod odrom
Biatlonci so se pomerili na zadnji posamični tekmi na igrah. V skupinskem štartu je slavil Norvežan Emil Hegle Svendsen, drugi je bil Francoz Martin Fourcade, ki je v Sočiju že dvakrat postal olimpijski prvak. Tretje mesto je zasedel Čeh Ondrej Moravec, tik pod odrom za zmagovalce pa je končal Jakov Fak.

Tina Maze je poskrbela za nov izjemen uspeh slovenskega športa. Smukaški olimpijski zmagi je dodala še zlato v veleslalomu. Druga je bila Avstrijka Anna Fenninger, tretja pa Nemka Viktoria Rebensburg. Katarina Lavtar je bila 20., Ilka Štuhec pa 31.

Slovenski čudež na ledu
V hokejskem repasažu je Slovenija senzacionalno s 4:0 premagala Avstrijo in se uvrstila v četrtfinale, kjer jo že v sredo ob 9.00 čaka Švedska.

Ostali vrhunci: Trojna nizozemska na 10.000 m
Marjan Jelenko 16. v nordijski kombinaciji
Ostali vrhunci: Trojna nizozemska na 10.000 m
Marjan Jelenko 16. v nordijski kombinaciji