Kamil Stoch in Peter Prevc sta v Sočiju osvojila že dve olimpijski medalji. Foto: Reuters
Kamil Stoch in Peter Prevc sta v Sočiju osvojila že dve olimpijski medalji. Foto: Reuters
Nov veliki uspeh Petra Prevca
Intervju s Petrom Prevcem po osvojenem bronu
Zadnjih pet skakalcev v finalni seriji

Zaostanek za tretjim mestom je bil v tistem trenutku kar velik, a če bi morali pri Prevcu navesti eno samo vrlino, je to prav gotovo mirnost. Na srečo ima vrlin precej več.

Veter je precej premešal karte
Dosedanji skakalni nastopi na 22. zimskih olimpijskih igrah so se razpletli precej po pričakovanju. Vzrok za to je bilo izjemno nespremenljivo vreme, zaradi česar so imeli vsi skakalci ves čas skoraj enakovredne razmere. Vse se je spremenilo na dan tekme na večji napravi. V skladu z vremensko napovedjo so nastajali sunki vetra, ki so precej premešali konkurenco.

Nekateri asi ostali celo brez finala
Številni šampioni so končali popolnoma pri repu finalistov, nekateri so tekmo končali že po enem samem nastopu. Večina spremljevalcev v izteku je imela slab občutek, skorajda enotno mnenje je bilo, da si olimpijska tekma preprosto zasluži boljše razmere.

Medalje vodilni trojici svetovnega pokala
A če je tekma na eni strani postregla s številnimi osmoljenci, ne smemo mimo tega, da so na koncu olimpijske medalje osvojili najboljši, resnično najboljša trojica, ki zaseda prva tri mesta tudi v svetovnem pokalu. V težkih razmerah je imel Prevc tudi nekaj sreče, v finalu je ob njegovem skoku precej pihalo v hrbet. Tega si skakalci običajno ne želijo, a količina vetra je bila ravno v takem obsegu, ki je Petru še omogočala vrhunski skok. Ne gre namreč pozabiti, da je prav v teh razmerah (zmernem vetru v hrbet) najbrž celo najboljši skakalec na svetu. V teh razmerah je s potrebno kompenzacijo točk skočil v območje olimpijskih medalj.

Najboljši Slovenec na velikih tekmah
Z novim uspehom je spet dokazal, da gre za izjemnega šampiona, ki mu na največjih tekmovanjih v slovenski zgodovini preprosto ni para. Primož Peterka je seveda še vedno razred zase, navsezadnje je dobil 15 tekem za svetovni pokal, na svojih policah pa ima kar dva velika kristalna globusa. A Peterka na velikih tekmah nikoli ni osvojil posamične medalje. Nekajkrat je bil res blizu. Še impresivnejši pa je podatek, da ima sedem Slovencev posamične medalje na velikih tekmovanjih, Prevc pa je edini, ki ima več kot eno, v zadnjih dveh magičnih zimah je osvojil kar štiri!

Za vesoljca Stocha še dodatna medalja
V tem obdobju je le en skakalec, ki je še bolj suveren, to je Kamil Stoch, ki je na kar treh "Prevčevih tekmah" osvojil zlato medaljo. Z dvojčkom v Sočiju se je zapisal v zgodovino smučarskih skokov. Poljak je odlično formo napovedal že na treningih, kljub hudemu padcu je ostal psihično stabilen. Na trenutke je deloval, kot da je iz vesolja.

Iz Sočija








Nov veliki uspeh Petra Prevca
Intervju s Petrom Prevcem po osvojenem bronu
Zadnjih pet skakalcev v finalni seriji
Trenutek, v katerem je Goran Janus Prevcu prvič čestital pri osvojitvi nove medalje. Foto: MMC RTV SLO
Res je, Peter, res imaš še eno medaljo! Foto: MMC RTV SLO
Goran Janus zdaj že tradicionalno sname kapo pred dobitniki medalje. Foto: MMC RTV SLO
Peter Prevc: Delal sem napake, a medalje je tu! Foto: MMC RTV SLO
V izteku so bile tudi slovenske zastave. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav Simon Ammann ni bil med favoriti, je odkrito napovedoval peto zlato olimpijsko medaljo. Po tekmi je bil precej razočaran in še ni želel povedati, če bo po sezoni končal kariero. Foto: MMC RTV SLO