Simone Pianigiani se je uveljavil na klopi Siene, vodil je tudi italijansko reprezentanco in milansko Olimpio. V tujini se je najprej preizkusil pri Fenerbahčeju, zatem pri Hapoelu iz Jeruzalema, nazadnje pa je deloval v Pekingu, pri tamkajšnjih Ducksih. Foto: www.alesfevzer.com
Simone Pianigiani se je uveljavil na klopi Siene, vodil je tudi italijansko reprezentanco in milansko Olimpio. V tujini se je najprej preizkusil pri Fenerbahčeju, zatem pri Hapoelu iz Jeruzalema, nazadnje pa je deloval v Pekingu, pri tamkajšnjih Ducksih. Foto: www.alesfevzer.com

"Simoneju se zahvaljujemo za profesionalno delo in odnos v času, ki ga je preživel z nami, obenem pa mu želimo vse dobro v nadaljevanju kariere, hkrati pa mu želimo čim hitrejše okrevanje," je ob odhodu Pianigianija povedal direktor Cedevite Olimpije, Davor Užbinec. Zaradi zdravstvenih težav je v oktobru oz. novembru izpustil pet tekem, tri v Evropskem pokalu in dve v regionalni ligi, prav tako je bil odsoten na zadnji tekmi regionalne lige z Mego, ki je bila 31. decembra v Beogradu. Na vseh teh obračunih je zmaje vodil njegov pomočnik Andrea Turchetto.

54-letni trener iz Siene je Cedevito Olimpijo uradno prevzel po koncu lanske sezone, dogovor s klubom pa je sklenil že predtem. Do zdaj na ljubljansko klop še ni sedel strokovnjak s takim CV-jem, toda za krmilom najuspešnejšega slovenskega kluba Pianigiani ni navdušil. V Ligi ABA so sicer zmaji tik pod vrhom. Na 14 tekmah so klonili le štirikrat, bistveno slabše pa jim gre v Evropskem pokalu. Po 13. krogih so še brez zmage, s tem so že ostali brez možnosti za preboj v končnico, hkrati pa so podrli klubski rekord po številu zaporednih porazov.

Zoran Martić je po šestih letih znova na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Martić je po šestih letih znova na klopi Olimpije. Foto: www.alesfevzer.com

Zadovoljni smo, da nam je uspelo v kratkem času najti trenerja, ki bo na klopi zamenjal Simoneja Pianigianija. Zoran Martić bo po letu 2018 znova del našega kluba in veseli smo, da se nam je pridružil. Vemo, da je za nas sezona v Evropskem pokalu žal izgubljena, hkrati pa se zavedamo, da je pred nami še hud boj za najvišja mesta v regionalni ligi in, ne nazadnje, lov na obe preostali domači lovoriki v tej sezoni. Želimo doseči vse preostale zastavljene cilje in verjamem, da bo ekipa dala vse od sebe, da s ponosom brani barve Ljubljane in Cedevite Olimpije.

Davor Užbinec

Slovenski prvaki so že našli zamenjavo. Vsaj do konca sezone bo ekipo vodil Zoran Martić, ki je stari znanec zmajevega gnezda. Po igralski karieri, v kateri je nosil drese Celja, Šentjurja in Ilirije, je leta 1992 postal trener pri Iliriji, med letoma 1993 in 1997 pa je deloval v mladinskem pogonu takratne Smelt Olimpije. Med letoma 2008 in 2010 je bil pomočnik glavnega trenerja članske ekipe v takratni Unionu Olimpiji, na začetku leta 2018 pa je postal glavni trener Petrola Olimpije, s katero je osvojil tudi naslov državnega prvaka. Z mesta glavnega se je poslovil novembra istega leta.

V karieri je vodil še Slovan, Roglo, Loka Kavo, Kraški Zidar, Szolnoki Olaj, Krko, Budućnost, Apoel Nicosio, Zlatorog, Helios, Khimik, Kormend, MZT Skopje, Trefl Sopot, nazadnje pa je deloval na Japonskem pri Čiba Jets, kjer je imel mentorsko oz. svetovalno vlogo. V zgodovino slovenske košarke se je zapisal kot selektor reprezentance do 20. leta, ki je leta 2000 v Ohridu osvojila naslov evropskega prvaka. Dve leti pred tem je z izbrano vrsto do 22. leta na evropskem prvenstvu v Trapaniju zasedel drugo mesto.

"Moj prihod v Cedevito Olimpijo sovpada z začetkom koledarskega leta. Vodstvu kluba se zahvaljujem za izkazano zaupanje in priložnost. Zavedam se situacije, v kateri smo, in pričakovanj športne javnosti. Prepričan sem, da jih lahko z dobrim delom, ob pomoči navijačev, tudi uresničimo,” je ob vrnitvi v Stožice povedal Martić.