Jannik Sinner je v življenjski formi in bo favorit tudi v nedeljskem finalu. Foto: EPA
Jannik Sinner je v življenjski formi in bo favorit tudi v nedeljskem finalu. Foto: EPA

22-letni Italijan je dobil tri od zadnjih štirih obračunov s prvim igralcem sveta. Novembra ga je premagal v skupinskem delu zaključnega mastersa v Torinu, nato pa je bil v finalu boljši Srb. Na zaključnem turnirju Davisovega pokala je Sinner rešil tri zaključne žoge in premagal Đokovića. Obe zmagi sta mu dali veliko samozavest in izkazal se je tudi na največji teniški sceni.

Prvi poraz Srba v Melbournu po četrtfinalu leta 2018
Sinner je v imenitni formi, dobil je 19 od zadnjih 20 dvobojev. To je bil njegov prvi izgubljeni niz na letošnjem turnirju v Melbournu. Končal je izjemen niz Đokovića, ki je pred tem dobil 33 dvobojev na Odprtem prvenstvu Avstralije. Najboljši je bil v letih 2019, 2020, 2021 in 2023, leta 2022 pa ni imel pravice nastopati.

24-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam je do današnjega vročega popoldneva zadnjič izgubil v Melbournu v četrtfinalu leta 2018, ko ga je presenetil Hyeon Chung. Rod Laver Arena je njegova druga dnevna soba, na tem stadionu je dobil vseh deset finalnih obračunov.

Novak Đoković je bil popolnoma razglašen v uvodnih dveh nizih. Napake so se kar vrstile. Srb je tokrat ostal brez 25. turnirske zmage na turnirjih za grand slam, s čimer bi postal absolutni rekorder. Trenutno je izenačen z avstralsko legendo Margaret Court. Foto: EPA
Novak Đoković je bil popolnoma razglašen v uvodnih dveh nizih. Napake so se kar vrstile. Srb je tokrat ostal brez 25. turnirske zmage na turnirjih za grand slam, s čimer bi postal absolutni rekorder. Trenutno je izenačen z avstralsko legendo Margaret Court. Foto: EPA

Đoković naredil 54 neizsiljenih napak in ostal brez priložnosti za brejk
Sinner je odlično serviral, Đoković si ni priigral niti ene priložnosti za brejk na celotnem obračunu, ki je trajal tri ure in 22 minut. Srb je naredil kar 54 neizsiljenih napak, 29 od tega v uvodnih dveh nizih, v katerih je bil neprepoznaven. Končno razmerje v točkah je bilo 128:98 v korist razigranega Italijana.

Veliko se je naučil iz lanskega poraza v Wimbledonu
"Bilo je zelo težko. Začel sem zelo dobro, zdelo se mi je, da se Novak ne počuti najbolje, zato sem pritiskal v prvih dveh nizih. V tretjem sem zapravil zaključno žogo, zgrešil sem forhend, ampak to je tenis. Poskusil sem se pripraviti na četrti niz, in to mi je ob izvrstni podpori občinstva uspelo. Veselil sem se tega obračuna, vedno je lepo igrati proti igralcu, od katerega se lahko marsikaj naučiš. Veliko sem se naučil iz lanskega poraza v polfinalu Wimbledona. Vse je del procesa," je po dvoboju povedal Sinner.

Đoković popolnoma nemočen v prvih dveh nizih
Sinner je začel sijajno. Ekspresno je povedel s 3:0 in Đokoviću prepustil le štiri točke. Narekoval je oster ritem z osnovne črte, Srb pa je naredil preveč napak predvsem z bekendom. Tudi v peti igri je izgubil začetni udarec in Italijan je dobil uvodni niz po 35 minutah; 15 neizsiljenih napak prvega nosilca je bilo preveč.

Đoković je zadržal servis brez oddane točke v prvi igri drugega niza, številni srbski navijači so upali, da bo to začetek preobrata, a so se pošteno zmotili. V tretji igri je prvi igralec sveta znova naredil preveč neizsiljenih napak. Sinner je brez težav osvajal igre na svoj servis, nato pa je še v sedmi igri odvzel servis Đokoviću in povedel z 2:0 v nizih.

Trener Darren Cahill je pripravil odlično taktiko. Foto: EPA
Trener Darren Cahill je pripravil odlično taktiko. Foto: EPA

Sinner zapravil zaključno žogo v podaljšani igri tretjega niza
Zelo pomembna je bila prva igra tretjega niza, v kateri se je Đoković rešil po 30/40. V nadaljevanju je ujel ritem z osnovne črte. Ni več delal neizsiljenih napak. Oba sta zanesljivo zadržala igre na svoj servis in odločala je podaljšana igra.

Đoković je povedel z 2:0 in s 4:2 ob menjavi strani. Sinner je nato nanizal tri točke in si pri vodstvu s 6:5 priigral zaključno žogo. Uspelo mu je vrniti servis Đokovića, a je nato poslal žogo v mrežo. Srb je povedel s 7:6 in odlično vrnil servis za znižanje na 2:1 v nizih.

Goran Ivanišević je bil zelo zaskrbljen v prvih dveh nizih. Đokovićev trener je hitro opazil, da se njegov varovanec ne počuti dobro. Foto: EPA
Goran Ivanišević je bil zelo zaskrbljen v prvih dveh nizih. Đokovićev trener je hitro opazil, da se njegov varovanec ne počuti dobro. Foto: EPA

Sinner se je zbral na začetku četrtega niza
Đoković je dvignil navijače na noge. Po koncu tretjega niza je odšel v garderobo, saj je bil popolnoma prepoten. Ko se je vrnil, znova ni našel pravega ritma. V drugi igri se je rešil po zaostanku s 15/40. Uspelo mu je izenačiti z dvema močnima servisoma, nato pa je izničil še tretjo priložnost Sinnerja za brejk in izenačil na 1:1.

V četrti igri je Đoković povedel s 40/0, nato pa se je prehitro sprostil. Naredil je nekaj neizsiljenih napak, Sinner je sijajno vračal začetne udarce. Nanizal je pet točk in povedel s 3:1. V peti igri se je Beograjčan boril, dvakrat je prišel do izenačenja, a si ni priigral priložnosti za brejk. Sinner je povedel s 4:1, sedmo igro je dobil brez izgubljene točke, bolj napeto pa je bilo v deveti igri, v kateri je serviral za uspeh kariere. Đoković je agresivno vračal servise, a je Italijan po 15/30 zadel dva izjemna prva servisa. Priigral si je drugo zaključno žogo, 55 minut po prvi. Tokrat jo je unovčil s forhend paralelo.

Đoković: To je bil eden mojih najslabših dvobojev na turnirjih za grand slam
"Bil sem šokiran, da sem igral tako slabo v prvih dveh nizih. To je bil eden mojih najslabših dvobojev na turnirjih za grand slam. Moram mu čestitati, saj je bil v vseh elementih igre boljši od mene," je na novinarski konferenci povedal Đoković.

StatistikaĐokovićSinner
Prvi servis (%)6858
Asi79
Dvojne napake41
Neizsiljene napake5428
Winnerji3231
Osvojene točke98128
Priložnosti za brejk0/05/11
Točke na mreži18/2315/23
2195 dni in 33 dvobojev brez poraza. Đokovićevo dobo končal Sinner.

Medvedjev nadoknadil dva niza zaostanka

Daniil Medvedjev bo šestič igral v finalu turnirja za grand slam. Osvojil ga je enkrat. Foto: EPA
Daniil Medvedjev bo šestič igral v finalu turnirja za grand slam. Osvojil ga je enkrat. Foto: EPA

V drugem polfinalu je Medvedjev po zaostanku z 0:2 v nizih premagal Zvereva s 5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3. Dvoboj je trajal 4 ure in 20 minut. Rus je dobil 12 od 18 medsebojnih obračunov. Tokrat sta se prvič pomerila na turnirju za grand slam.

Tretji nosilec je na letošnjem turnirju tretjič igral pet nizov, nazadnje v sredo v četrtfinalu proti Hubertu Hurkaczu. V drugem krogu je izločil Emila Ruusuvuorija prav tako po zaostanku z 0:2 v nizih.

Medvedjev je edini turnir velike četverice osvojil v New Yorku septembra 2021, ko je v finalu v treh nizih ugnal Đokovića. V Melbournu je leta 2021 izgubil proti Đokoviću, leta 2022 pa še proti Nadalu, potem ko je vodil že z 2:0 v nizih. To bo njegov tretji finale na OP Avstralije v zadnjih štirih letih, skupaj pa šesti na turnirjih za grand slam.

Zverev je lovil drugi finale turnirja za grand slam, septembra 2020 je doživel najgrenkejši poraz v karieri v New Yorku, potem ko je zapravil vodstvo z 2:0 v nizih proti Dominicu Thiemu. Tokrat sta ga v četrtem nizu od končne zmage ločili le dve točki, saj je v podaljšani igri vodil 5:4.

StatistikaMedvedjevZverev
Prvi servis (%)6078
Asi1414
Dvojne napake61
Neizsiljene napake4170
Winnerji5266
Osvojene točke161165
Priložnosti za brejk4/145/10
Točke na mreži22/2855/75
Medvedjev po štirih urah in pol v finale
Su-wei Hsieh in Jan Zielinski sta rešila zaključno žog in osvojila turnir mešanih parov. Foto: EPA
Su-wei Hsieh in Jan Zielinski sta rešila zaključno žog in osvojila turnir mešanih parov. Foto: EPA

Naveza Hsieh in Zielinski najboljša med mešanimi dvojicami
Tajvanka Su-wei Hsieh in Poljak Jan Zielinski sta zmagovalca med mešanimi dvojicami. V finalu sta s 6:7 (5), 6:4 in 11:9 ugnala Američanko Desirae Krawczyk in Britanca Neala Skupskega.

Za tajvansko-poljsko navezo je to prva skupna zmaga na turnirju velike četverice, lahko pa bi se obrnilo tudi drugače, saj sta v odločilnem nizu pri zaostanku 8:9 ubranila točko, ki bi zmago omogočila tekmecema.


Polfinale (M):
SINNER (ITA/4) – ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:1, 6:2, 6:7 (6), 6:3

MEDVEDJEV (RUS/3) – A. ZVEREV (NEM/6)
5:7, 3:6, 7:6 (4), 7:6 (5), 6:3

Finale bo v nedeljo ob 9.30.