Na Japonskem vladajo izredne razmere, a Thomas Bach je prepričan, da bo Tokio do poletja pripravljen za zbor najboljših športnikov. Foto: Reuters
Na Japonskem vladajo izredne razmere, a Thomas Bach je prepričan, da bo Tokio do poletja pripravljen za zbor najboljših športnikov. Foto: Reuters

Bach se je dotaknil številnih ugibanj, ki so se pojavila v zadnjem obdobju. "Nihče v tem trenutku ne more napovedati zdravstvenih razmer, niti najbolj uveljavljeni znanstveniki za to področje ne. To pa povsem naravno vodi do mnogo špekulacij, ki pa motijo športnike pri pripravah, treningih in tekmovanjih. To so govorice o odpovedi OI, planu B ali pa o tem, da bi jih prestavili na leto 2032. Srečno takim vedežem, lahko jim rečem le, da naj se pogovorijo s sedanjo generacijo športnikov, če bi želeli tedaj tekmovati pod olimpijskimi krogi. Zaradi kompleksnosti iger ni mogoče prestaviti v tako kratkem času," je povedal Bach po zasedanju izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja.

"Zavezani smo, da v japonski prestolnici pripravimo kakovostne in varne tako OI, ki se bodo začele 23. julija, kot tudi paraolimpijske igre, ki se bodo odprle 24. avgusta. To ni samo zaveza Moka, tako smo se odločili po posvetih z 206 nacionalnimi olimpijskimi komiteji (NOK), mednarodnimi panožnimi zvezami in predstavniki športnikov. Vsi smo se odločili za ta isti cilj, da igre pripravimo," je zatrdil Bach.

Bach si želi čim več cepljenih športnikov
Nekdanji nemški športnik in olimpijec je dejal, da tudi cepivo samo ne bo rešilo vseh težav, želi pa si, da bi bilo čim več od predvidenih 10.500 športnikov, ki bodo prišli v tokijsko olimpijsko vas, ter trenerji in preostalo osebje pred prihodom cepljenih, ne le zaradi njihove varnosti, "ampak tudi zaradi solidarnosti z japonskimi prebivalci in sotekmovalci."

Cepljenje ne bo obvezno, prav tako pa Bach ni za to, da bi športniki preskakovali vrste čakajočih. "Najprej morajo priti na vrsto najbolj tvegane skupine, zdravstveni delavci in tisti, ki skrbijo za osnovno delovanje družbe. To smo povedali že septembra lani. Tedaj smo si želeli svetovni odziv, ampak realnost je, da se zdaj večinoma vsaka država zase spopada s temi težavami. Zato smo pozvali vse NOK-e, da se povežejo s svojimi vladami in ugotovijo, kdaj bi lahko športniki prišli na vrsto za cepljenje," je pojasnil Bach.

Še četrtina kvot nezasedenih
V drugi polovici lanskega leta je bilo 57 odstotkov športnikov že kvalificiranih za OI v Tokiu. "Zdaj jih je 61 odstotkov, pri tem pa je treba dodati 15 odstotkov tistih, ki bodo določeni glede na vrstne rede na lestvicah v športih od tenisa do juda, tako da lahko rečemo, da bo le še četrtina vseh mest določenih po kvalifikacijah, ki morajo potekati varno in ob enakovrednih razmerah za vse," je povedal športni direktor Moka Kit McConnell.

V Tokiu prepričani, da bodo uspeli izpeljati olimpijske igre