Predsednik MOK-a Thomas Bach je v soboto v izjavi pozval vlade sveta, da več pozornosti namenijo telesni aktivnosti. "Koronakriza je pokazala, kako neprecenljiva je vloga športa za splošno zdravje," je poudaril Bach, s čimer se je strinjal tudi generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Thomas Bach je moral sprejeti težko odločitev o preložitvi poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Foto: EPA
Thomas Bach je moral sprejeti težko odločitev o preložitvi poletnih olimpijskih iger v Tokiu. Foto: EPA

Šport pomaga ljudem, da ostanejo zdravi
"Šport pomaga ljudem, da ostanejo zdravi. Vsi moramo biti aktivni,"
je dejal direktor WHO-ja in dodal, da je MOK naravni partner zdravstveni organizaciji v boju s pandemijo novega koronavirusa in ostalimi boleznimi. WHO je olimpijskemu komiteju svetoval tudi pri odločitvi o preložitvi olimpijskih iger v Tokiu na julij 2021. To bodo počeli tudi v prihodnje.

Nihče ne more odgovoriti, kakšen bo svet julija 2021
"Trenutno nihče ne more odgovoriti, kakšen bo svet julija 2021. Moramo biti potrpežljivi in sprejeti prave ukrepe. Pred nami je še 14 mesecev. Prave odločitve bomo sprejemali ob pravem času,"
je ob pogledu na prihodnost dejal Bach.

Predsednik MOK-a je dejal, da za zdaj ne razmišljajo o rezervnih načrtih, OI prihodnje leto pa bodo po njegovih besedah organizirane v varnem okolju. Tega bo pomagala zagotoviti WHO. Direktor organizacije je dejal, da se mora svet še naprej boriti proti covidu-19. "Le tako bomo v Tokiu spremljali zmago človeštva proti pandemiji," je zaključil Ghebreyesus.

Sebastian Coe: Sprejemati moramo razumne odločitve
Medtem pa je prvi mož svetovne atletike Sebastian Coe opozoril, da bi se lahko vodilni možje svojih športov uprli omejitvam oblasti, postavljenim zaradi novega koronavirusa. Britanec se boji, da bo želja po izvedbi velikih tekmovanj večja od skrbi za zdravje.

Coe je dejal, da razume frustracije vodilnih mož športnih organizacij in zvez, a da mora pri tem prevladati razum. "Moramo se držati pravil državnih in lokalnih oblasti ter Svetovne zdravstvene organizacije, a tudi sami moramo sprejemati razumne odločitve. Bojim pa se trenutka, ko bodo različni športi organizirali svoja tekmovanja mimo navodil oblasti," je opozoril Coe.

Vsi atletski dogodki v prvem delu sezone so bodisi odpovedani bodisi prestavljeni. Diamantna liga bi se lahko začela šele v avgustu in končala oktobra. Tudi svetovno prvenstvo v Eugenu v ZDA, ki bi moralo potekati leta 2021, so že prestavili na leto 2022 zaradi pokrivanja termina z OI. Nekdanji vrhunski atlet je dejal, da bo njegova zveza sprejemala najboljše odločitve za dobro svojih športnikov.