Sašo Bertoncelj je še zadnjič seskočil s konja z ročaji. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj je še zadnjič seskočil s konja z ročaji. Foto: EPA

37-letni Škofjeločan je s tem končal kariero. Njegov zadnji nastop je bil, kot pravi, soliden, zato ničesar ne obžaluje. Kvalifikacijska sestava mu je solidno uspela, a kot je dejal, je v njej nanizal preveč drobnih napak. Za nastop je prejel oceno 14,133 točke, prikazal pa je sestavo s težavnostjo 16,1 točke.

V torek je "na oko" ocenil, da bo končal nekje okrog 13. mesta. Ni se veliko zmotil, za finale osmerice pa bi moral imeti precej boljšo oceno. Osmi v kvalifikacijah, Hrvat Filip Ude, si je za nastop prislužil 14,866 točke.

"Škoda, vedno je škoda takšnih tekem, vsakega finala je škoda. Ampak ne glede na to si nimam česa očitati. Dal sem vse od sebe in lahko sem zadovoljen," je z letališča – slovenska ekipa se že odpravlja v domovino – misli strnil Bertoncelj.

Sorodna novica Bertoncelj ostaja v igri za finale, a meni, da mu bo malo zmanjkalo

Sedmi med Evropejci

Izkušeni telovadec je nastopil že na svojem 13. svetovnem prvenstvu. Po dolgem obdobju, polnem poškodb (od leta 2018 in srebra na evropskem prvenstvu naprej), je veliko tekmovanje pričakal dobro pripravljen.

"Vse od 'kiksa' na SP-ju leta 2018 v Dohi sem se ubadal s poškodbami. Čeprav sem se lahko za to prvenstvo dobro pripravil, pa nikoli ne veš, kdaj bodo vse te poškodbe spet prišle na dan. Telo mi preprosto ne dopušča več tako ostre vadbe kot nekoč. 15. mesto na svetu ni slab dosežek, med Evropejci sem bil sedmi. Zato se mirne vesti poslavljam. Čas je, da se generacija zamenja. Pride čas, ko se lahko z razlogom umakneš iz vrhunskega športa," je še povedal Bertoncelj.

Na SP-jih mu je najboljši dosežek uspel s četrtim mestom leta 2014 v Nankingu na Kitajskem.

Največji uspeh tri kolajne z evropskih prvenstev

V skoraj 15-letni profesionalni karieri – gimnastiko sicer vadi že 30 let pod vodstvom trenerja Sebastijana Piletiča v Narodnem domu – je Bertoncelj na svetovnih pokalih in izzivih nanizal kar 38 uvrstitev na stopničke svetovnega pokala, od tega ima tudi deset zmag. Prvo je dosegel v Ostravi leta 2007. Kar petkrat je sezono končal kot skupni zmagovalec svetovnega pokala na konju z ročaji (2012, 2013, 2016, 2017, 2018).

Zmagal je tudi na prvih evropskih igrah (2015), postal sredozemski (2013) in univerzitetni prvak (2007), z 18 evropskih prvenstev pa ima tri kolajne: leta 2018 je v Glasgowu osvojil srebro, v zbirko pa je dodal še dva brona leta 2010 v Birminghamu in 2014 v Sofiji.