Nogometaši so pripravljeni na izziv sezone. Foto: Sandi Škvarč
Nogometaši so pripravljeni na izziv sezone. Foto: Sandi Škvarč

Njen četrtfinalni nasprotnik bo danes ob 20.00 Barcelona, ki je bila evropski klubski prvak dvakrat, letos se poteguje za drugi zaporedni naslov.

Sistem tekmovanja Lige prvakov v dvoranskem nogometu se je čez pretekla leta nekajkrat menjal, letošnji je dodatno spremenjen zaradi koronakrize. Ekipe so v vsakem krogu odigrale le po eno tekmo z izžrebanim nasprotnikom, na zaključnem turnirju prvič nastopa osmerica.

Pilijo se še zadnje taktične rešitve. Foto: Sandi Škvarč
Pilijo se še zadnje taktične rešitve. Foto: Sandi Škvarč

Kratek skok v zgodovino nam pove, da je podoben uspeh, uvrstitev med najboljših osem, pred petnajstimi leti dosegla Litija, ko je v belgijskem Charleroiju igrala na polfinalnem turnirju z dvema skupinama. Zmagovalca obeh skupin sta nato odigrala še dve finalni tekmi. Takrat je sicer v evropskem klubskem tekmovanju nastopalo 34 ekip, tokrat 54. Dobovec je letos statistično sicer izenačil takratni litijski uspeh, a ima tokratni večjo težo glede na precej širši krog tekmecev in sam razvoj evropskega dvoranskega nogometa.

Spomnimo še, da so bili slovenski klubi v preteklosti tudi že zelo blizu nastopu na klasičnem zaključnem turnirju najboljše četverice: Litija je leta 2013 v Laškem igrala odločilno tekmo turnirja elitnega dela Lige prvakov prav z Barcelono in bila poražena s 3:0. Mariborčani so v domačem Taboru leta 2016 šele z zadetkoma v zadnji minuti s 3:1 izgubili odločilni dvoboj z madridskim Interjem. Predlani je bil na pragu preboja med najboljšo četverico tudi že Dobovec, ko je v Moskvi proti domačemu KPRF-ju klonil šele v zadnjih minutah odločilne tekme za prvo mesto v skupini.

Zaključni turnir poteka v Zadru. Foto: Sandi Škvarč
Zaključni turnir poteka v Zadru. Foto: Sandi Škvarč

Težjega tekmeca ni
Letos je njihov prvi tekmec na zaključnem turnirju osmerice prav najtežji možni. Za preboj v polfinale se bodo naši prvaki pomerili z aktualnim evropskim prvakom Barcelono. Misija nemogoče? Vratar Damir Puškar odgovarja: "Na prvi pogled res, ampak nekateri smo v tem športu že zelo dolgo in vemo, da smo že premagovali tudi višje rangirane ekipe. Tekma se začne z 0:0 in če bomo držali aktiven rezultat, če bomo izkoristili katero od priložnosti, če ne bomo naredili preveč napak, smo sposobni marsikaj."

Kako se lotiti tekmeca, ki je ena najmočnejših evropskih ekip, ki ima svojevrsten ugled tudi zaradi samega imena in za nameček v evropskem tekmovanju išče zadoščenje, potem ko je doma izgubila tekmo za superpokal in tudi pokalni finale? Žiga Čeh: "Glede na to, da Barcelona tudi za nas predstavlja neki ideal v tem športu, o njej vemo praktično vse. Zoperstavili se jim bomo s svojo igro, delali bomo tisto, v čemer smo najboljši. Spustili se bomo v odprt boj z njimi, drugega nam ne preostane."

Dobovec bo nastopil brez Kristjana Čujca, edinega Slovenca z nastopom na klasičnem zaključnem turnirju Lige prvakov (leta 2014 z Arazom iz Azerbajdžana), saj ima dva rumena kartona. Po poškodbi je okreval hrvaški reprezentant Tihomir Novak. Bo morda adut Dobovca morebitno špansko podcenjevanje? "Španci se seveda zavedajo, da igrajo proti nižje rangirani ekipi, menim pa, da si ne bodo privoščili podcenjevanja. Ne nazadnje so nekateri igralci Barcelone že igrali proti našim, dobro nas poznajo in vedo, da bodo morali zaigrati na polno, če želijo napredovati," je prepričan Puškar.

V slovenski vrsti vlada dobro razpoloženje. Foto: Sandi Škvarč
V slovenski vrsti vlada dobro razpoloženje. Foto: Sandi Škvarč

Država gostiteljica prvič brez svoje ekipe
Ekipe so se v hotelskem kompleksu v Petrčanih pri Zadru (tu ima svojo počitniško vilo Luka Modrić), zbrale v ponedeljek. Dobovec je uradni trening v dvorani Krešimirja Čosića opravil v ponedeljkovih večernih urah. V torek so bile ekipe testirane (vsi izidi v ekipi Dobovca so negativni), popoldanski trening je potekal v rezervni dvorani v Bilom brigu, sreda je namenjena zadnjim taktičnim pripravam.

Da je letošnja Liga prvakov v dvoranskem nogometu nekaj posebnega, priča ne samo spremenjen sistem tekmovanja, ampak tudi premikanje zaključnega turnirja. Iz nemirne Ukrajine so ga najprej prestavili v Zagreb, kjer se je moral umakniti boju proti koronakrizi, saj so v Areni postavili začasno covidno bolnišnico, od tam so ga nazadnje premaknili v Zadar. Prvič je gostitelj država, ki nima svojega predstavnika na turnirja. Za pridih gostiteljev bodo sicer poskrbeli štirje Hrvati v vrstah slovenskega prvaka, na čelu s trenerjem, Zagrebčanom Kujtimom Morino: "Vesel sem, da turnir poteka na Hrvaškem, a obenem razočaran, ker ne bo gledalcev, saj bi imel Dobovec lepo podporo s tribun. Sem seveda nismo prišli samo igrat, ampak tekmovat. V najlepši možni luči želimo predstaviti slovenski futsal in obljubljam, da bomo proti Barceloni igrali do zadnjega atoma moči."

Zaradi nastopa najboljše osmerice bi lahko zaključni turnir poimenovali tudi mini evropsko klubsko prvenstvo. V Zadru so namreč zbrane ekipe, ki že vrsto let krojijo vrh, nastopajo v finalih in osvajajo naslove. Slovenski prvak Dobovec je v vseh pogledih palček med velikani. Ne samo s tem, da je prvič med takšno elito, ampak tudi po drugih segmentih primerjav z najboljšimi, vključno s proračuni, ki jih ekipe na tej ravni oblikujejo v milijonih, seštevek Dobovca se zaustavi pri dobrih sto tisoč evrih. Ampak v letošnji sezoni je ekipa iz Obsotelja že premagala pisano ciprsko zasedbo s kar petimi brazilskimi mojstri neodbojne žoge ter kazahstanske naftne milijonarje iz Aktobeja. Zalet je bil pravi, kakšen bo doskok?