Laura Unuk je prva slovenska šahistka z nazivom mednarodnega mojstra. Foto: BoBo
Laura Unuk je prva slovenska šahistka z nazivom mednarodnega mojstra. Foto: BoBo

Unukova je dosegla skupaj sedem zmag, en remi, izgubila pa je le v petem krogu, ko je vodila bele figure, a jo je ugnala Hrvatica Noemi Spiranec.

Med desetimi šahistkami sta bili še dve Slovenki; Ivana Hreščak je bila četrta s 4,5 točke, osma pa Petra Kejžar s tremi točkami.

9. marca osvojila naziv mednarodni mojster
Unukova je že 9. marca po zmagi nad Hreščakovo z "živim" ratingom nad 2400 izpolnila še zadnji pogoj za osvojitev naziva mednarodnega mojstra, kar ji je uspelo kot prvi slovenski šahistki v zgodovini. Enaindvajsetletna študentka fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo je igrala na tekmovanju z nazivom ženske velemojstrice.

Nekdanja mladinska svetovna prvakinja je konec novembra slavila na turnirju v italijanskem kraju Bassano del Grappa. Osvojila je štiri točke iz petih partij. Tedaj je imela 2375 ratinških točk in tudi že vse tri norme za osvojitev naslova mednarodnega mojstra.

Nato je konec decembra na močnem turnirju v Barceloni v absolutni konkurenci dosegla 67. mesto med 138 udeleženci ter bila šesta med šahistkami. Osvojila je pet točk, čeprav treh partij v desetih krogih zaradi študijskih in drugih obveznosti ni igrala. Tedaj meje 2400 točk še ni presegla, uspelo pa ji je tokrat na Reki, kjer je turnir končala z ratingom 2452.

Šahovski nazivi

Laura Unuk je že dosegla najvišji ženski naziv velemojstrice (WGM), kar je več od mednarodne mojstrice (WIM), zdaj pa je po rejtingu že pri točkah za naziv mednarodni mojster (IM), ki ni določen le za moške, ampak za oba spola. Naslednji naziv je velemojster (GM).