Joširo Mori je vodil organizacijski odbor olimpijskih iger v Tokiu od leta 2014. Foto: AP
Joširo Mori je vodil organizacijski odbor olimpijskih iger v Tokiu od leta 2014. Foto: AP

Več osrednjih japonskih medijev, ki so se sklicevali na anonimne vire, trdi, da Mori namerava odstop podati na za petek sklicanem sestanku organizacijskega odbora. 83-letni Mori je sporen stavek izustil prejšnji teden, od takrat pa so se nanj stopnjevali pritiski in pozivi k odstopu.

Mori, nekdanji japonski predsednik vlade, se je opravičil za seksistične opazke, a hkrati dodal, da "z ženskami ne govori veliko". Morijevo ravnanje je obsodil tudi Mednarodni olimpijski komite.

"Izjave so popolnoma neprimerne in v nasprotju z vrednotami Moka ter reformami olimpijske agende 2020," so zapisali pri Moku in dodali, da so igre v Tokiu z 49 odstotki športnic dosegle enakost spolov. Poleg tega se je Mok zavezal, da bo še naprej spodbujal vključevanje, solidarnost in ukrepe proti diskriminaciji. "V zahtevnih razmerah v svetu, v katerem živimo, je zdaj bolj kot kdaj koli prej raznolikost temeljna vrednota, ki jo moramo spoštovati in iz nje črpati moč," so še zapisali pri krovni olimpijski družini.

Pojavila so se že ugibanja o možnem Morijevem nasledniku na tem položaju. Japonski televizijski postaji TBS in NTV sta omenili, da razmišljajo o imenovanju nekdanjega nogometaša 84-letnega Sabura Kavabučija.