Olimpijske igre v Tokiu bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto. Foto: Reuters
Olimpijske igre v Tokiu bodo na sporedu med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto. Foto: Reuters

To so v sredo sporočili organizatorji v poročilu, ki opisuje smernice za izvedbo iger v predvidenem terminu med 23. julijem in 8. avgustom 2021.

Športniki bodo na novi koronavirus testirani ob prihodu na Japonsko, nato pa bodo med bivanjem v olimpijski vasi vsake štiri ali pet dni opravili redne preizkuse. Foto: Reuters
Športniki bodo na novi koronavirus testirani ob prihodu na Japonsko, nato pa bodo med bivanjem v olimpijski vasi vsake štiri ali pet dni opravili redne preizkuse. Foto: Reuters

Nastopajoči na igrah bodo morali opraviti številna redna testiranja, omejeno oz. popolnoma izključeno bo kakršno koli druženje, odrejene pa bodo visoke kazni ob neupoštevanju novih pravil, poročilo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Stroga higienska priporočila
Organizacijski komite je predstavil 54-stransko poročilo o protikoronskih ukrepih, o čemer so na začetku tega tedna poročali že japonski mediji. Poročilo navaja scenarije, po katerih bodo igre izvedene, četudi pandemija novega koronavirusa ne bo pod nadzorom. Predvidena je tudi navzočnost gledalcev, tujim spremljevalcem športnih dogodkov ne bo treba v karanteno, a se bodo morali držati strogih higienskih priporočil ob uporabi javnega prometa v mestu ter obiskovanju stadionov in dvoran. Niti glasno spodbujanje s tribun ne bo dovoljeno. Direktor olimpijskih iger Toširo Muro je priznal, da bodo strogi varnostni ukrepi poskrbeli, da bodo igre "drugačne", vendar je izrazil upanje, da jih bo mogoče organizirati v prazničnem vzdušju. "Prej bo preprosto kot praznično, upam pa, da bomo z močjo športa ljudem pričarali kanček spodbude," je poudaril.

Okužbam se ne bo mogoče izogniti
Športniki bodo na novi koronavirus testirani ob prihodu na Japonsko, nato pa bodo med bivanjem v olimpijski vasi vsake štiri ali pet dni opravili redne preizkuse. Vzpostavljeno bo tudi središče za nadzor okužb, ki bo obravnavalo pozitivne primere, ki se jim po mnenju organizatorjev ne bo mogoče v celoti izogniti. Vendar uradniki še niso sporočili, kako bi odkrita bolezen pri športniku vplivala na sotekmovalce in tekmovanje, v katerem nastopa. Vsi športniki bodo morali podpisati kodeks ravnanja, ki vključuje izogibanje glasnemu govorjenju, fizičnim stikom z drugimi ter nošenje mask, ko ne trenirajo ali tekmujejo. Prav tako bodo morali takoj, ko se bodo njihovi dogodki končali, zapustiti Japonsko, namesto da bi lahko ostali v državi za morebitne turistične oglede ali druženja.

Prestavitev iger na naslednje leto bo k ceni dodala še dve milijardi ameriških dolarjev (1,66 milijarde evrov). Foto: Reuters
Prestavitev iger na naslednje leto bo k ceni dodala še dve milijardi ameriških dolarjev (1,66 milijarde evrov). Foto: Reuters

O višini kazni se bodo še usklajevali
Kazni za neupoštevanje pravil še niso določene in bodo pripravljene v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem. "Ustvarili bomo sistem, ki bo vodjem ekip ali predstavnikom športnikov omogočil, da bodo previdni," je dejal Muto. Konkretni ukrepi za določitev števila navijačev, ki se jih bo lahko udeležilo, bodo določeni spomladi, pri čemer se bo upoštevala stopnja okužb po vsem svetu v tistem času. Organizatorji so se odločili, da je uvedba dvotedenske karantene za tuje navijače glede na časovno stisko "nepraktična", zato jih bodo pozvali, naj si prenesejo aplikacije za sledenje stikov in spoštujejo stroge varnostne smernice. Muto je dejal, da se organizatorji pripravljajo tako, kot da cepivo do začetka iger ne bo na voljo kljub pozitivnim rezultatom testov v zadnjih tednih.

Pregrešno draga prestavitev iger
Obenem je zavrnil poročila medijev, da so stroški ukrepov za zajezitev novega koronavirusa izračunani ter da naj bi jih ocenili na okoli 800 milijonov evrov. V istem poročilu so zapisali, da bo prestavitev iger na naslednje leto k ceni dodala še dve milijardi ameriških dolarjev (1,66 milijarde evrov).