Vita Lukan. Foto: www.alesfevzer.com
Vita Lukan. Foto: www.alesfevzer.com

V sobotnih polfinalnih bojih so si današnje obračune najboljših osmih v vsaki konkurenci zagotovili štirje Slovenci. Pri moških je bil v finalu le eden, mladi Luka Potočar, pri ženskah pa so si zadnje dejanje v Brianconu zagotovile tri. Lučka Rakovec je bila druga tako v kvalifikacijah kot v polfinalu, Vita Lukan je bila v polfinalu četrta, Lana Skušek pa sedma.

V polfinalu je z 11. rezultatom izpadla Tjaša Slemenšek, Domen Škofic je bil pri moških deseti, Milan Preskar in Martin Bergant sta izpadla v kvalifikacijah.

Danes so bili najprej na vrsti moški in v močnem nalivu okoli pokrite plezalne stene je slavil Italijan Stefano Ghisolfi, najboljši že v polfinalu, prišel je do oprimka 42+. Svoj polfinalni položaj je precej pokvaril Američan Sean Bailey, ki je danes priplezal le do četrtega mesta (36), premagala pa sta ga Rus Dmitrij Fakirjanov (39+) in Čeh Martin Stranik (37+). V finalu nikomur od osmerice ni uspelo priplezati do vrha.

Slovenski plezalec Potočar se je na koncu moral zadovoljiti z osmim mestom (22).

Sledil je še ženski finale. Zmage se je na koncu kar malo presenetljivo razveselila Čehinja Eliška Adamovska, ki je sploh prvič nastopila v finalu, a je presenetila tekmice in zmogla do 36. oprimka. Favorizirana Američanka Natalia Grossman, ki je prevladovala v predtekmovanju in polfinalu, je prišla povsem blizu, a je nazadnje za malenkost zaostala (35+).

Za njima pa je bila na stopničkah tudi najboljša slovenska predstavnica. Vita Lukan je na prvi predolimpijski tekmi v Chamonixu obstala tik pod odrom na četrtem mestu, danes pa ji je uspelo narediti še korak naprej in je končala kot tretja (29). Premagala je tudi izkušenejšo sotekmovalko v slovenski ekipi Lučko Rakovec (26+), ki je končala na sedmem mestu, medtem ko je bila Lana Skušek v svojem prvem finalu svetovnega pokala sedma (24+).