Eva Terčelj. Foto: Kajakaška zveza Slovenije
Eva Terčelj. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Peter Kauzer in Žiga Lin Hočevar sta bila uspešna že v prvi kvalifikacijski vožnji, Martinu Srabotniku pa si je polfinale uspelo zagotoviti v drugi vožnji.

"Zadovoljen sem. Na start sem čakal dodatnih deset minut, saj je prišlo do okvare kablov za merjenje časa. Na kvalifikacije sem se dobro pripravil. Vedel sem, da moram odpeljati normalno vožnjo, brez napak, kar sem tudi naredil. Celotno vožnjo od starta do cilja sem kontroliral, nisem preveč poganjal, da sem prihranil nekaj energije. Prva stopnica je opravljena, zdaj pa se moram spočiti in čim boljše pripraviti na soboto," je po enajstem času kvalifikacij povedal Kauzer in dodal: "Ta proga mi je zelo všeč, je pa tudi zelo fizična. Če nimaš pravega ritma zaveslajev, tajminga, porivanja prek rolic, hitro izgubiš veliko moči, ko se ti čoln enkrat ustavi. Skozi progo moraš najti pravi balans med hitrostjo in umirjenostjo, kar je meni danes uspelo. Rezerv je še dovolj, važno je, da se dobro počutim in da sem odpeljal, kakor sem si zadal."

Ajda Novak si je polfinale priveslala z 18. časom kvalifikacij.

Številna presenečenja na kvalifikacijah kajakašev v Londonu

V solzah pa sta tekmovanje končali Eva Terčelj in Eva Alina Hočevar. Obema se je zalomilo v obeh kvalifikacijskih vožnjah, tako da sta presenetljivo ostali brez naslednje stopnje. Še posebej boleč razplet tekme je bil za Evo Terčelj, svetovno prvakinjo iz leta 2019, ki je bila v drugi vožnji enajsta ter tako le za eno mesto in vsega osem desetink ostala brez polfinala in možnosti za boje za olimpijsko kvoto na tem prvenstvu. V obeh nastopih je bil usoden dotik na protitočnih vratih. Eva Alina Hočevar je v prvi vožnji z enim dotikom napredovanje zgrešila za šest desetink, v drugi vožnji pa je imela 17. rezultat.

V petek se bo prvenstvo v Lee Valleyju na obrobju Londona nadaljevalo s polfinalnimi in finalnimi tekmami kanuistk in kanuistov. Od Slovenk bodo na startu Lea Novak in Alja Kozorog, od Slovencev pa Benjamin Savšek, Luka Božič in Žiga Lin Hočevar, ki se ne bodo potegovali le za čim višja mesta na svetovnem prvenstvu, temveč tudi za olimpijske kvote.

Prenos bo od 14.30 naprej na TV SLO 2 in MMC-ju.

Eva Terčelj v solzah končala kvalifikacije v Londonu, Kauzer uspešen