Polfinalni nastop Neža Klančar na 50 m delfin

Neža Klančar je plavala v drugi polfinalni skupini na šesti progi, odlično začela, a so jo v zadnjih metrih prehitele tekmice. Za dopoldanskim državnim rekordom je 23-letna Ljubljančanka zaostala za dve stotinki, s časom 25,83 pa je osvojila končno deseto mesto na 50 m delfin. Razlike med 4. mestom in slovensko plavalko na 10. mestu so bile izredno majhne: zgolj 13 stotink!

Sarah Sjöström je skoraj za pol sekunde prehitela vse tekmice, medtem ko je Neža Klančar za četrtim časom polfinala zaostala zgolj za 13 stotink. Foto: Reuters
Sarah Sjöström je skoraj za pol sekunde prehitela vse tekmice, medtem ko je Neža Klančar za četrtim časom polfinala zaostala zgolj za 13 stotink. Foto: Reuters

Za preboj v sobotni finale bi Neža Klančar potrebovala čas 25,77 oziroma šest stotink hitrejše plavanje, kolikor je znašal čas Švedinje Sare Junevik. Najhitrejša in edina pod 25 sekundami je bila njena rojakinja in branilka naslova svetovne prvakinje Sarah Sjöström s časom 24,74.

"Z nastopom sem zadovoljna, a moram priznati, da sem si želela še malo hitrejši čas. Že zjutraj sem bila tako hitra in seveda sem si želela tudi finale. A zdaj grem z dvignjeno glavo naprej, saj me jutri čaka še nastop na 50 m prosto," je po polfinalu povedala 23-letna plavalka Olimpije, ki je imela tudi malce nesreče, saj ob prihodu v cilj ni prišla povsem 100-odstotno na zaključek.

Čin Haijang je postal prvi plavalec, ki je osvojil vse tri naslove svetovnega prvaka v prsnem slogu, kar ni uspelo niti še nobeni plavalki. Foto: Reuters
Čin Haijang je postal prvi plavalec, ki je osvojil vse tri naslove svetovnega prvaka v prsnem slogu, kar ni uspelo niti še nobeni plavalki. Foto: Reuters

Svetovni rekord Čina za tretje zlato Fukuoke

Večerne finalne boje šestega dne SP-ja v vodnih športih v Fukuoki je znova zaznamoval Kitajec Čin Haijang, ki je po naslovih na 50 m in 100 m slavil še na 200 m prsno, pri čemer je postavil nov svetovni rekord s časom 2:05,48. 24-letnik iz Žužova v provinci Hunan je s tem uresničil napovedi, da bo podrl vsaj en svetovni rekord v Fukuoki.

"Seveda sem zadovoljen. Ampak to niso moje sanje. Moje sanje so 100 m prsno," je Čin potrdil, da je naslednji veliki izziv poprava svetovnega rekorda v lasti Britanca Adama Peatyja.

Na 200 m prsno je Madžarsko razveselil Hubert Kos, ki je premagal branilca naslova Američana Ryana Murphyja, bronasto odličje pa je osvojil Švicar Roman Mityukov. Komaj 20-letni Kos je poskrbel, da je Madžarska šesti dan prvenstva le osvojila prvo odličje, in to kar zlato.

V štafeti 4 x 200 m so Britanci upravičili vlogo favoritov in za sekundo premagali ZDA, tretja je bila Avstralija, ki sicer zaseda vrh lestvice medalj v Fukuoki.

Tatjana Schoenmaker je olimpijski zlati medalji in naslovu prvakinje iger Commonwealtha dodala še svoj prvi naslov svetovne prvakinje. Foto: Reuters
Tatjana Schoenmaker je olimpijski zlati medalji in naslovu prvakinje iger Commonwealtha dodala še svoj prvi naslov svetovne prvakinje. Foto: Reuters

Četrto zlato za avstralsko najstnico

Pri ženskah je Južnoafričanka Tatjana Schoenmaker slavila na 200 m prsno, medtem ko je Avstralka Mollie O'Callaghan postala prva plavalka, ki je združila naslova na 100 m in 200 m prosto.

"Na prvenstvo sem res prišla uživat in se zabavat, zdaj sem prvakinja na 100 m in 200 m prosto. Ne bom lagala. Občutek je nekako čuden. Sama sploh nisem vedela, da to pred mano še ni uspelo nobeni plavalki. Navdušena sem," je po dvojni kroni dejala avstralska najstnica, ki ima v zbirki iz Fukuoke zdaj že štiri zlata odličja, saj je bila tudi članica avstralskih štafet na 4 x 100 m in 4 x 200 m prosto.

Za pol sekunde popravila državni rekord

Lasten rekord na 50 m delfin, dosežen pred mesecem dni v Zagrebu, je Neža Klančar dopoldne v Fukuoki popravila kar za 53 stotink sekunde. "S tem plavanjem sem zelo zadovoljna. Res odličen rezultat. Priplavala sem v polfinale, kar je bil tudi prvi cilj. Zdaj se moram pa skoncentrirati in si dobro spočiti, da popoldne naredim še en odličen start," je po tekmi povedala 23-letna plavalka Olimpije, ki si je prvič v karieri priborila polfinale na prvenstvu svetovne elite.

"Že pred prvenstvom sem vedel, da je hitra. Imela sva dovolj časa, da sva formo stopnjevala in se v miru pripravila. Kljub dolgemu čakanju na prvi start sva ostala osredotočena in mirna. Plavala je odlično. Popoldne bo treba za finale to vsaj ponoviti. Pustimo se presenetiti," pa je o nastopu povedal njen trener pri ljubljanski Olimpiji Tomaž Torkar.

Neža Klančar je v predtekmovalni skupini pet zasedla tretje mesto za Francozinjo Melanie Henique in Egipčanko Farido Osman. Foto: www.alesfevzer.com
Neža Klančar je v predtekmovalni skupini pet zasedla tretje mesto za Francozinjo Melanie Henique in Egipčanko Farido Osman. Foto: www.alesfevzer.com

Korošica za slovo 28. na 200 m hrbtno

Janja Šegel je nastope na prvenstvu končala z 28. mestom na 200 m hrbtno z izidom 2:17,20. "Za mano je zadnji nastop na tem prvenstvu. Glede na to, da se nisem veliko pripravljala za to disciplino, sem z odplavanim rezultatom zadovoljna. 150 metrov je bilo zelo dobrih, na koncu pa mi je zmanjkalo malo moči," je povedala Korošica, ki se je pred tem v Fukuoki prebila v polfinale na 200 m prosto.

V soboto bo Neža Klančar nastopila tudi v kvalifikacijah na 50 m prosto, kjer bo lovila tudi olimpijsko normo 24,70, Tara Vovk pa bo plavala na 50 m prsno.

Phelps po 22 letih znova v Fukuoki

Nizozemke do prvega zlata po 32 letih

Nizozemske vaterpolistke so na svetovnem prvenstvu v Fukuoki osvojile naslov prvakinj, potem ko so v finalu s 17:16 (4:3, 2:3, 3:1, 3:5, 5:4) premagale Španke. Po veliki drami se je tekma končala z 12:12, tako da so odločale petmetrovke, v katerih so se izkazale Nizozemke.

V zmagovalni vrsti sta bili najučinkovitejši Brigitte Sleeking in Simone van de Kraats s po tremi zadetki, prva strelka Španije pa je bila s petimi zadetki Judith Forca Ariza. Za Nizozemsko je to drugo svetovno zlato po zmagi leta 1991, medtem ko je Španija ostala pri enem zlatu iz leta 2013 in osvojila tretje srebro. Na tekmi za tretje mesto je Italija premagala Avstralijo s 16:14 (5:4, 5:6, 3:1, 3:3).

Neža Klančar za las brez finala
Neža Klančar deseta na 50 delfin