Evropsko prvenstvo bi moralo biti že junija v Londonu, a so ga zaradi epidemije novega koronavirusa prestavili, slovenskim tekmovalcem je seveda zaradi tega in tudi zato, ker so odpadle vse druge tekme, žal, a se zavedajo, da je vmes posegla višja sila in da pri tem niso mogli storiti ničesar. So pa zaradi tega še dodatno motivirani za evropsko prvenstvo, ob oktobrski domači tekmi edini cilj sezone.

Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na novinarski konferenci v Tacnu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska reprezentanca v kajaku in kanuju na novinarski konferenci v Tacnu. Foto: www.alesfevzer.com

Konkurenca nekoliko okrnjena
Tekme v Pragi bodo zaradi novega koronavirusa minile brez gledalcev in ob strogih varnostnih ukrepih, trenutni položaj pa je poskrbel, da bo konkurenca v Pragi okrnjena. Tako ne bo Britancev, Slovakov in najbrž Rusov, a slovenski tekmovalci ne mislijo, da jim bo pot do vrhunskih dosežkov, ki so jih navajeni, kaj lažja.

Peter Kauzer in Benjamin Savšek. Kajakaška zveza je tudi izkoristila priložnost in veteranu Petru Kauzerju za 37. rojstni dan podarila majico z napisom Nikoli se ne predaj in torto, ki jo je razdelil reprezentančnim kolegom.  Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer in Benjamin Savšek. Kajakaška zveza je tudi izkoristila priložnost in veteranu Petru Kauzerju za 37. rojstni dan podarila majico z napisom Nikoli se ne predaj in torto, ki jo je razdelil reprezentančnim kolegom. Foto: www.alesfevzer.com

Kanuist Savšek brani evropski naslov
"Če bomo hoteli biti pri vrhu, bomo morali, ne glede na to, da bodo nekateri manjkali, pokazati svoje najboljše vožnje. Menim, da smo zato pripravljeni, seveda imamo tako kot pred vsakim tekmovanjem visoke cilje. Motivacija je večja kot pred domačimi tekmami, na katerih sem delal dosti napak, posledično bo zagotovo večja tudi zbranost, upam, da bom napake odpravil. Tudi proga mi ustreza, čeprav bi mogoče vseeno raje tekmoval v Londonu, sem pa imel tudi v Pragi že lepe uspehe,"
pred odhodom v češko prestolnico razmišlja Benjamin Savšek, ki bo branil naslov kanuističnega evropskega prvaka.

Božič eden glavnih tekmecev Savška
Eden izmed njegovih glavnih tekmecev bo Luka Božič, lani dobitnik brona na svetovnem prvenstvu, ki meni, da je dobro pripravljen, da ga koronavirus ni spravil iz tira. "Bili so težki trenutki, a smo jih preživeli in zdaj smo tam, kjer vsak tekmovalec želi biti pred veliko tekmo. Menim, da sem v dobri formi, pripravljal sem se maksimalno. Tudi v težkih trenutkih, ko nismo vedeli, ali bomo sploh imeli kakšno tekmo, sem vedel, zakaj delam. Ne samo za to sezono, ampak tudi za naslednje," je dejal Primorec, ki je v Pragi tudi že dosegal lepe uspehe.

Kajakaši in kanuisti odhajajo na evropsko prvenstvo

Kauzer: Še vedno sem motiviran, ne razmišljam o koncu kariere
Še večje je dosegel kajakaš Peter Kauzer. Pred dvema letoma je tam postal evropski prvak, lani v Pauju je bil blizu, da naslov ubrani, a so ga pokopale sodniška odločitev in kazenske sekunde. "Letos sem si prizadeval odpravljati te napake. Še vedno sem motiviran, ne razmišljam o koncu kariere. Mislim celo, da jo bom podaljšal tudi po olimpijskih igrah v Tokiu in počakal na naslednje igre. V Pragi dosegam lepe rezultate, a se hkrati dobro zavedam, kako težko je na domači progi premagati Čehe. Ker imajo tudi aktualnega evropskega prvaka, bodo na startu kar štirje," je domače tekmovalce kot največje tekmece za visoka mesta navedel Hrastničan, ki progo pozna do podrobnosti in je v nasprotju z drugimi rojaki izpustil poletne priprave na Vltavi.

Eva Terčelj: Najpomembneje, da bom zadovoljna z vožnjo
Medalje si ne upa napovedovati tudi svetovna prvakinja Eva Terčelj: "Res je, da mi je lanski naslov svetovne prvakinje močno povečal samozavest, a meni je še vedno najpomembneje, da bom zadovoljna z vožnjo."

Kajakašici na mirnih vodah letos brez mednarodnih tekem
Slovenski kajakaški dvojec na mirnih vodah Špela Ponomerenko Janić in Anja Osterman, slovenski adut za kolajne na olimpijskih igrah v Tokiu, bo letos ostal brez mednarodnih tekem. Koprčanki sta se namreč odločili, da ne bosta nastopili na edini tekmi svetovnega pokala v Szegedu, in sta že končali sezono.