Tretje mesto Emila Tahiroviča po polovici proge je dober obet pred disciplino 50 m prsno. Foto: EPA
Tretje mesto Emila Tahiroviča po polovici proge je dober obet pred disciplino 50 m prsno. Foto: EPA
Blaž Medvešek
Blaž Medvešek je šel po poti Emila Tahiroviča. Foto: RTV SLO

S časom 1:01,33 je plaval pol sekunde slabše kot v polfinalu, ko je postavil slovenski rekord. Z rekordom svetovnih prvenstev je zmagal Američan Brendan Hansen (59,37) pred Japoncem Kosukejem Kitadžimo (59,53).

"Zadovoljen sem, da sem za pet mest izboljšal uvrstitev s prejšnjega SP-ja, čeprav sem pred finalom ciljal še višje," je povedal Tahirovič. Tretje mesto na obratu je dober obet pred njegovo močnejšo disciplino 50 metrov prsno, kjer bodo kvalifikacije že danes.

Blaž Medvešek se je z 8. časom in državnim rekordom (54,88) uvrstil v finale na 100 m hrbtno. V veliko hitrejši polfinalni skupini je bil "šele" 6., kar pa je kljub vsemu zadostovalo za drugi slovenski finale v Montrealu. Mariborčan je najboljšo znamko v državi sicer postavil že dopoldne (55,03). Takrat jo je izboljšal za 17 stotink sekunde.

"Pred odhodom v Kanado je bil moj cilj uvrstitev v finale na 200 metrov, zdaj mi je to uspelo že na 100, kar bo verjetno pripomoglo k večji sproščenosti v nadaljevanju prvenstva. Bolj sem zadovoljen z jutranjim plavanjem. Čeprav sem bil takrat počasnejši, sem plaval lažje. Če v finalu ne bom zadnji, bo to zelo velik uspeh," je svoj prvi nastop v Kanadi za Radio Slovenija ocenil Medvešek, edini slovenski finalist na lanskih olimpijskih igrah v Atenah.

Preostali slovenski ponedeljkovi kvalifikanti so bili daleč od polfinala. Tamara Sambrailo je na 100 m prsno (1:13,49) osvojila 37. mesto, Anja Čarman, druga Slovenka, ki študira v ZDA, pa je imela na 100 m hrbtno 38. izid (1:05,83).

Luka Turk je ob krstnem nastopu na tako pomembnem tekmovanju dosegel 48. čas na 200 m prosto (1:53,19 - osebni rekord).