Roland Schoeman se je takole veselil zlate medalje in svetovnega rekorda. Foto: EPA
Roland Schoeman se je takole veselil zlate medalje in svetovnega rekorda. Foto: EPA
Katie Hoff
O Katie Hoff bomo zagotovo še veliko slišali. Foto: EPA

Najboljšo znamko na svetu je na 50 metrov delfin postavil 25-letni Roland Schoeman, ki se je s časom 22,96 kot prvi spustil pod 23 sekund in Južnoafriški republiki priplaval prvo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. V polfinalu je plaval pet stotink počasneje. Srebro je osvojil Američan Ian Crocker (23,12). "Tega res nisem pričakoval. Fenomenalno," se je izida veselil Schoeman.

Američan Brendan Hansen (59,37) je na 100 metrov prsno po porazih na SP-ju v Barceloni in olimpijskih igrah v Atenah končno ugnal Japonca Kosukeja Kitadžimo (59,53). "To je bila druga priložnost zame in nisem hotel spet zamočiti. Če se pobereš po velikem razočaranju, si velik plavalec," je dejal Hansen, ki ga je na OI-ju Kitadžima premagal kot favorita. Za svojim svetovnim rekordom je zaostal le sedem stotink. Emil Tahirovič je bil osmi.

16-letna Američanka Katie Hoff je na 200 metrov mešano potrdila razkošen talent. Na vseh treh obratih je bila hitrejša od svetovnega rekorda, na koncu pa se je morala zadovoljiti z drugim izidom vseh časov (2:10,41). Do rekorda Kitajke Janjan Vu iz leta 1997 ji je zmanjkalo 69 stotink.

Na 100 metrov delfin je slavila 18-letna Avstralka Jessicah Schipper, ki je postala tretja najhitrejša ženska v tej disciplini (57,23).

Svetovni rekord na 100 metrov prsno (1:06,20) je že v polfinalu postavila Američanka Jessica Hardy, ki je za 17 stotink izboljšala prejšnjo najboljšo znamko Avstralke Leisel Jones s svetovnega prvenstva pred dvema letoma v Barceloni.

Michael Phelps je bil po debaklu na 400 metrov prosto najhitrejši v polfinalu na pol krajši razdalji (1:46,33).