Mitja Oranič je trener ameriške skakalne reprezentance.
Mitja Oranič je trener ameriške skakalne reprezentance.

4. decembra je bil najboljši Nemec David Siegel, dan zatem pa Avstrijec Ulrich Wohlgenannt, ki zdaj redno skače tudi na tekmah svetovnega pokala.

"Na letalu je bilo vse zapakirano, postrežbe ni bilo nobene. Priporočili so nam, naj ne odhajamo na stranišče. Takoj po prihodu smo morali na testiranje. Vse so nas nato spravili na avtobus. Dva policijska avtomobila sta se vozila pred nami, eden vzporedno in še trije za nami. Fizičnega stika s Kitajci je bilo zelo malo," je v pogovoru za TV Slovenija poudaril Oranič, ki je leta 2010 v Vancouvru osvojil 31. mesto na srednji skakalnici in 10 km ter 41. mesto na večji skakalnici in 10 km.

"Gibanje je omejeno z ograjami. Snemali so nas s šestimi različnimi kamerami, opazovali so vsak naš korak. Tekmo smo končali ob 22.00, delavci pa so prišli na skakalnico ob 23.00. Vse so strogo ločili. Moram reči, da so bili pri ukrepih strožji kot Nemci," je dodal Oranič.

Mitja Oranič opisal izkušnjo s tekem celinskega pokala v Pekingu

Neureutherja skrbi upad olimpijskih vrednot
Nekdanji nemški vrhunski alpski smučar Felix Neureuther je v podkastu, ki ga je v četrtek objavil ARD, izrazil zaskrbljenost zaradi upada olimpijskih vrednot. 37-letni Neureuther, ki se je bogato kariero končal leta 2019, je ostro kritiziral Mednarodni olimpijski komite, katerega predsednik je njegov rojak Thomas Bach.

Neureuther je zelo zaskrbljen zaradi olimpijske ideje, ki je v zadnjih nekaj desetletjih pripeljala veliko ljudi v šport in sprožila velika čustva. Boji se, da marsikdo v prihodnosti ne bo mogel tako navdušeno uživati v igrah kot v preteklosti. "Ne bo jim uspelo."

Nekdanji smučar je kritičen do tega, da že zdavnaj nista v ospredju tradicionalna olimpijska ideja in šport, temveč le še komercialni in drugi "šumi". Dokaz za to je po njegovem mnenju tudi to, da so igre podeljene diktaturam, kot je Kitajska. Ključno vprašanje zanj je, kako bo MOK znova v družbi priznan kot verodostojen: "V zadnjih 20 letih je šlo toliko narobe, da je po mojem mnenju nemogoče znova pridobiti to verodostojnost."

Zimske olimpijske igre se bodo začele 4. februarja v Pekingu. Kitajska je tarča kritik zaradi kršitev človekovih pravic Ujgurom in Tibetancem, zatiranja gibanja za demokracijo v Hongkongu in zaradi groženj Tajvanu. ZDA, Velika Britanija, Nova Zelandija, Avstralija so pred kratkim napovedale, da na igre na Kitajsko ne bodo poslale diplomatskih oziroma uradnih predstavnikov države. Že mesece aktivisti in borci za človekove pravice pozivajo zahodne demokracije, kot je Nemčija, naj bojkotirajo športni dogodek in na Kitajsko ne pošljejo niti športnikov.