Pokal številka 9. Foto: Reuters
Pokal številka 9. Foto: Reuters

Za Novaka Đokovića je to že 18. lovorika na turnirjih velike četverice, rekorderja Roger Federer in Rafael Nadal mu bežita samo še za dva naslova. Bo pa Đoković v ponedeljek izenačil rekord Federerja po številu tednov na prvem mestu lestvice ATP (310), teden dni pozneje ga bo tudi podrl. Glede na formo, ki jo kaže, svojega primata še nekaj časa ne bo izpustil.

Novak Đoković ostaja kralj Melbourna. Foto: Reuters
Novak Đoković ostaja kralj Melbourna. Foto: Reuters

Od bolečin do naslova
Kako se je vse spremenilo! Nole je v 3. krogu turnirja trpel, komaj izvlekel zmago proti Tylorju Fritzu. V prvih izjavah po dvoboju sploh ni bil prepričan, ali bo turnir lahko nadaljeval, teden dni pozneje pa pozira z novo trofejo za grand slam. Na drugi strani je bil Danil Medvedjev v nizu kar 20 zmag, ki ga je začel ob koncu lanske sezone. Tokrat pa je bil popolnoma nerazpoznaven, delal je številne neizsiljene napake. Rus je drugič igral v finalu grand slamov, leta 2019 je v New Yorku klonil pred Nadalom.

Včasih sta skupaj trenirala
Đoković je pokal prejel v velikem hrupu, v srbščini je gledalce prosil "Samo trenutek, da povem nekaj besed," nato pa se obrnil k Medvedjevu in ga nagovoril v angleščini: "Res si dober človek. Včasih sva skupaj več trenirala, zadnje čase me ne pokličeš več (smeh). Rad te imam, zelo si prijazen, na igrišču pa eden najzahtevnejših tekmecev. Le vprašanje časa je, kdaj boš osvojil prvi grand slam."

Srb je bil boljši v vseh segmentih igre. Foto: Reuters
Srb je bil boljši v vseh segmentih igre. Foto: Reuters

O covidu: mešani občutki
Srb se je nato zahvalil svoji ekipi, ki ga spremlja od doma in na tribunah, sploh ker ji ga je uspelo pripraviti po zdravstvenih težavah. Nato pa je misli namenil še organizatorjem (ki jih je pred tedni nekajkrat okrcal zaradi strogih covidnih pravil): "Imam mešane občutke, kaj se je dogajalo v zadnjih tednih in mesecih. Pod črto pa je bil to vseeno uspešen turnir, nikomur ni bilo lahko."

"Ogovoril me je, kot da sva prijatelja"
Rus se je ob prejemu krožnika za drugo mesto najprej spomnil prvega srečanja z Đokovićem: "Spoznal sem ga, ko sem bil čisto nizko na lestvici, on pa je že bil številka ena. Takrat sem bil zelo sramežljiv in nisem veliko govoril. On je prišel do mene in me ogovoril, kot da bi bila že dolgo prijatelja." Po zahvalah se je še opravičil gledalcem: "Želel sem si, da bi finale trajal dlje in bi vas lahko dlje zabaval, a mi žal ni uspelo."

Medvedjev bo na novi lestvici napredoval na 3. mesto. Foto: Reuters
Medvedjev bo na novi lestvici napredoval na 3. mesto. Foto: Reuters

Hitro nanizal prve tri igre
Novak Đoković
je začel kot raketa, saj je tekmecu že v drugi igri odvzel servis in tako hipoma povedel s 3:0. A Medvedjeva zaostanek ni zmedel, saj mu je vrnil v enaki meri in izenačil na 3:3. Odločitev je padla v 12. igri, ko je Rus naredil nekaj netipičnih napak in na svoj servis zaostajal 0:40. Nato sta mu uspela dva odlična servisa, s katerima je znižal na 30:40, a zbranost mu je spet padla, saj je po dobrem servisu žogico poslal v mrežo.

Medvedjev sicer zapretil ...
Na začetku drugega niza je kazalo, da se bo Medvedjev hitro vrnil v igro, saj je prvemu igralcu sveta takoj odvzel servis, a nato spet precej zanihal v igri. Še dvakrat zapored je izgubil začetni udarec in se znašel v zaostanku 1:4. Za piko na i je ves nervozen še tretjič v nizu izgubil začetni udarec, Đoković ga je tako gladko pospravil pod streho s 6:2.

... A vsega je bilo hitro konec
Medvedjev si je na začetku zadnjega niza takoj priigral dve vezani priložnosti za brejk, a je Đoković s štirimi zaporednimi točkami rešil svoj servis. Ko mu je v naslednji igri uspel že šesti brejk v dvoboju, je bil finale praktično odločen.

Đokovićeva devetica v Melbournu

Melbourne, finale (M)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) − MEDVEDJEV (RUS/4)
7:5, 6:2, 6:2

StatistikaĐokovićMedvedjev
Prvi servis (%)6764
Asi36
Dvojne napake24
Neizsiljene napake1730
Winnerji2024
Osvojene točke8768
Priložnosti za brejk7/112/4
Točke na mreži16/188/13

Zmagovalci Melbourna v tem stoletju:
2021 - Novak Đoković (Srb)
2020 - Novak Đoković (Srb)
2019 - Novak Đoković (Srb)
2018 - Roger Federer (Švi)
2017 - Roger Federer (Švi)
2016 - Novak Đoković (Srb)
2015 - Novak Đoković (Srb)
2014 - Stan Wawrinka (Švi)
2013 - Novak Đoković (Srb)
2012 - Novak Đoković (Srb)
2011 - Novak Đoković (Srb)
2010 - Roger Federer (Švi)
2009 - Rafael Nadal (Špa)
2008 - Novak Đoković (Srb)
2007 - Roger Federer (Švi)
2006 - Roger Federer (Švi)
2005 - Marat Safin (Rus)
2004 - Roger Federer (Švi)
2003 - Andre Agassi (ZDA)
2002 - Thomas Johansson (Šve)
2001 - Andre Agassi (ZDA)


Največ naslovov v Melbournu:
9 ‒ Novak Đoković (Srb)
6 ‒ Roger Federer (Švi), Roy Emerson (Avs)
4 ‒ Jack Crawford (Avs), Ken Rosewall (Avs), Andre Aggassi (ZDA)