Tjaša Vozel se je kot prva izmed slovenskih plavalk in plavalcev uvrstila v polfinale EP-ja v Kazanu. Foto: STA
Tjaša Vozel se je kot prva izmed slovenskih plavalk in plavalcev uvrstila v polfinale EP-ja v Kazanu. Foto: STA

Tjaša Vozel je dopoldne s svojim najhitrejšim dosežkom v sezoni 1:06,28 v kvalifikacijah zasedla 17. mesto, lastnemu slovenskemu rekordu pa se je približala na 59 stotink sekunde. Popoldne je bila počasnejša. S časom 1:06,92 je bila v svoji skupini osma, kar ji je prineslo končno 16. mesto.

"Z nastopom v polfinalu, po dolgem času na veliki tekmi, sem kar zelo zadovoljna," je po nastopu povedala plavalka, za katero je to že deveto tovrstno prvenstvo po vrsti. "Bilo je nekoliko bolj na silo kot zjutraj, malenkost več napak, predvsem pri tretjem obratu, kjer se mi podvodni zaveslaj ni povsem izšel. Skratka, drobne malenkosti, ki jih je treba popraviti. Pod črto pa ... Sem zadovoljna, ker je polfinale na EP-ju vseeno dober rezultat," je dodala Vozel, ki jo tretji dan prvenstva čaka še nastop na 200 m prsno.

Nastop Tjaše Vozel v polfinalu
Tjaša Vozel zadovoljna s polfinalnim nastopom

Dopoldne še trije slovenski nastopi

Prvi med Slovenci je tekmo na 400 m prosto odprl mladi plavalec Sašo Boškan in s 3:46,26 zasedel 20. mesto. Za lastno najboljšo znamko je triglavan zaostal za 28 stotink sekunde, kar je za jutranje plavanje zelo soliden dosežek.

Z osebnim rekordom 25,10 na 50 m prosto je dobro formo potrdila tudi Janja Šegel. Na koncu je zasedla 27. mesto, do polfinala pa ji je v zgoščeni konkurenci zmanjkalo 35 stotink sekunde. Močnejša disciplina Ravenčanke bo 100-metrska razdalja.

Za pričakovanji je le nastop mlade Daše Tušek. Ravenska plavalka je na 800 m prosto z 8:38,72 sicer zasedla 15. mesto in potrdila reprezentančni status. Ne gre pa spregledati, da bi se z dobrim plavanjem, približati bi se morala svoji najboljši znamki, prvič v karieri lahko zavihtela tudi v finale EP-ja.

Sorodna novica Slovenski plavalci po štiri finalne nastope

Glavna aduta Fain in Stevens

Še udarnejše bo v prihodnjih dneh, ko se bosta predstavila Branikova Katja Fain in Peter John Stevens iz kranjskega Triglava, ki se z odličnim plavanjem lahko vmešata tudi v boj za odličja. Med tiste, ki v prvi vrsti še nabirajo izkušnje, pa sodi tudi plavalec Ljubljane Primož Šenica Pavletič.

EVROPSKI PRVAKI PRVEGA DNE:

400 m mešano (Ž):
Viktoria Zeynep Gunes (Tur) 4:30,45
400 m prosto (M):
Luc Kroon (Niz) 3:38,33
4 x 50 m (Ž):
Rusija 1:34,92
4 x 50 m (M):
Nizozemska 1:22,89

Plavanje - evropsko prvenstvo v kratkih bazenih, prenos iz Kazana