Tolikokrat kritizirani Andre Onana je blestel v vratih Manchester Uniteda, ki je zdržal obleganje Liverpoola. Foto: Reuters
Tolikokrat kritizirani Andre Onana je blestel v vratih Manchester Uniteda, ki je zdržal obleganje Liverpoola. Foto: Reuters

Ob zadnjem obisku Manchester Uniteda na Anfieldu je Liverpool dosegel zgodovinsko najvišjo zmago na najbolj zagrizenem nogometnem derbiju v Angliji. 5. marca je bilo kar 7:0 za L'pool, ki pa tokrat ni zmogel zatresti nasprotne mreže.

Vodilna trojica v dveh točkah razlike

Rdeči vragi so postali celo prvi klub v sezoni, ki Anfielda ne zapušča poražen, zaradi česar so rdeči izgubili vodstvo v angleškem nogometnem prvenstvu. Znova vodi Arsenal, ki ima 39 točk, z 38 sledita Liverpool in Aston Villa, medtem ko je Manchester City po sobotnem remiju pri 34 točkah, na robu boja za naslov je še peti Tottenham s 33 točkami.

Vodilna trojica v dveh točkah, peterica v šestih, kar napoveduje izjemno razburljive nogometne božično-novoletne praznike, ko v Angliji ne bo manjkalo nogometa.

Streli z vseh položajev, a nobeden v mrežo

Popolna premoč Liverpoola, a se je Manchester United ubranil. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Popolna premoč Liverpoola, a se je Manchester United ubranil. Grafiko zagotavlja sofascore.com

V prvem polčasu največjega angleškega derbija je Liverpool popolnoma prevladoval. Posest žoge 68:32, poskusi strelov 15:2, v okvir vrat 3:0, a po 45 minutah je bilo 0:0.

Še večja je bila premoč rdečih v drugem polčasu, ko so se dobesedno oblegala gostujoča vrata, v katerih je blestel Andre Onana. Tolikokrat kritizirana vratarska okrepitev Manchester Uniteda je poskrbela za remi brez golov z osmimi obrambami.

Zadnji obisk Manchester Uniteda v Liverpoolu se je končal z zgodovinskim polomom. Foto: Reuters
Zadnji obisk Manchester Uniteda v Liverpoolu se je končal z zgodovinskim polomom. Foto: Reuters

Sredi drugega dela bi lahko gostje tudi kaznovali jalove Liverpoolčane, a kaj ko je gol v Premier ligi za Rasmusa Højlunda kot zaklet. Po bliskovitem prenosu igre v napad je mladi Danec iz idealnega položaja ustrelil naravnost v Alissona Beckerja, odbitek pa grdo zgrešil.

V zadnjih 20 minutah je sledila popolna ofenziva Liverpoola, a žoga ni hotela v mrežo. Mo Salah in druščina so streljali s praznimi naboji. Napredna nogometna statistika pričakovanih golov pravi: 2,35 xG za Liverpool in 0,63 xG za Manchester United.

Jesus odrešil Arsenal

Gabriel Jesus je s tretjim ligaškim golom prebil obrambni zid Brightona. Na 18 tekmah sezone je Brazilec prispeval sedem golov in tri podaje za Arsenal. Foto: Reuters
Gabriel Jesus je s tretjim ligaškim golom prebil obrambni zid Brightona. Na 18 tekmah sezone je Brazilec prispeval sedem golov in tri podaje za Arsenal. Foto: Reuters

Pred derbijem na Anfieldu je Liverpool sicer zdrsnil na tretje mesto, saj sta predtem slavila tako Arsenal kot Aston Villa.

Londončani so doma v drugem polčasu strli odpor Brightona, prvi je gostujočo obrambo po kotu ukanil Gabriel Jesus v 53. minuti, nato pa je 12. prvenstveno zmago topničarjev v 87. minuti potrdil Kai Havertz, ki je med nogami matiral gostujočega vratarja.

Levi do zmage ob igralcu več

Težje delo so imeli Birminghamčani, ki so pri Brentfordu zaostajali vse do zadnje četrt ure, ko so izkoristili igralca več za zmagoviti preobrat. Brentford je povedel po kotu ob izteku prvega dela, ko je prvič v Premier ligi zadel mladi Keane Lewis-Potter. Tekmo je prelomil nespameten prekršek Bena Meeja po kotu v napadu, ko je z iztegnjeno nogo šel v Leona Baileyja in si po posredovanju VAR-a prislužil neposredni rdeči karton.

Ollie Watkins je ključni napadalni igralec Aston Ville, za katero je letos prispeval že devet golov in šest podaj. Foto: Reuters
Ollie Watkins je ključni napadalni igralec Aston Ville, za katero je letos prispeval že devet golov in šest podaj. Foto: Reuters

Levi so zagospodarili in Bailey je imenitno našel glavo Alexa Morena, ki je izenačil v 77. minuti, kar je prvi zadetek španskega bočnega branilca v Premier ligi. Pritisk gostov se je stopnjeval in po kotu v 85. minuti so odločili tekmo. Po podaji iz kota je Boubacar Kamara prefinjeno dvignil žogo, do tedaj nevidni Ollie Watkins pa je z glavo zadel za 2:1. Do konca se je v Londonu še pošteno iskrilo, ob kopici rumenih kartonov pa je bil izključen Kamara.


ANGLEŠKO PRVENSTVO, 17. KROG

LIVERPOOL – MANCHESTER UNITED 0:0 (0:0)
RK: Dalot 94./Manchester United

ARSENAL – BRIGHTON 2:0 (0:0)
Gabriel Jesus 53., Havertz 87.

BRENTFORD – ASTON VILLA 1:2 (1:0)
Lewis-Potter 45.; Moreno 77., Watkins 85.
RK: Mee 71.; Kamara 97.

WEST HAM – WOLVERHAMPTON 3:0 (2:0)
Kudus 22., 32., Bowen 74.

NOTTINGHAM FOREST – TOTTENHAM 0:2 (0:1)
Richarlison 45., Kuluševski 65.
RK: Bissouma 70./Tottenham

Sorodna novica City v vse večji krizi; po padcu Lockyerja tekma prekinjena

Prekinjeno:
BOURNEMOUTH – LUTON 1:1 (0:1)
Solanke 58.; Adebayo 3.

CHELSEA – SHEFFIELD UNITED 2:0 (0:0)
Palmer 54., Jackson 61.

MANCHESTER CITY – CRYSTAL PALACE
2:2 (1:0)
Grealish 24., Lewis 54.; Mateta 76., Olise 95./11-m

NEWCASTLE – FULHAM 3:0 (0:0)
Miley 57., Almiron 64., Burn 82.
RK: Jimenez 22./Fulham

BURNLEY – EVERTON 0:2 (0:2)
Onana 19., Keane 25.


LESTVICA