V Stavangerju si organizatorji zaslužijo črno piko. Foto: MMC RTV SLO
V Stavangerju si organizatorji zaslužijo črno piko. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Milovanovič
Ivo Milovanovič se že pripravlja za današnjo tekmo proti Norveški. Foto: RTV SLO
Miladin Kozlina
Bo Miladin Kozlina dokazal svoje kvalitete pri strelih od daleč? Foto: EPA

Samo zmagi bi odprli pot do kvalifikacij. In še več, še na nekaterih tekmah bi morali biti izidi po slovenskem okusu. V tem trenutku so v boljšem položaju Norvežani, Madžari in tudi Švedi. Včerajšnji večer in današnje dopoldne smo v glavnem ob delu, ki ga imamo, razčlenjevali sinočnje tekme in enotno smo ugotovili, da sta francoska sodnika Bord in Buy pretirano pomagala Norveški do neodločenega izida s Poljaki. Tema pogovorov pa je bil seveda tudi visok, nepričakovan, vendar zaslužen poraz Hrvatov proti razigranim Dancem.

Kritika norveškim organizatorjem
Zdaj, ko smo praktično že postali delni prebivalci Stavangerja, vse bolj do izraza prihajajo organizacijske slabosti in popustljivost EHF-ja do prirediteljice Norveške. Vse bolj številni kritiki to popustljivost povezujejo s predsednikom EHF-ja Norvežanom Torom Lianom. Sprva, priznam, sploh nisem bil pozoren na nekatere očitke, zdaj pa jih v glavnem lahko samo potrdim. In kaj nezadovoljneži očitajo prirediteljem in EHF-ju? Predvsem so nezadovoljni s slabo hrano za vse reprezentance v hotelu v Stravangerju. Igralci niso zadovoljni s kakovostjo obrokov, in zato so v glavnem že v vseh taborih organizirali posebne nakupe oziroma dodatne obiske v restavracijah.

Tudi v dvorani številne pomankljivosti
Veliko je pomanjkljivosti tudi pri dvorani v Stavangerju. Recimo, ni ustreznega semaforja, ki bi pokazal tudi kazni izključenih igralcev (po pravilih bi moral pokazati naenkrat kazni za dva igralca v vsaki ekipi), strop dvorane je prenizek (visok bi moral biti najmanj 9 m), prav tako pa so težave z igralno površino, ki se prepogostokrat odlepi. Če k temu dodamo še nejasne akreditacije in bistveno premajhno novinarsko središče, potem je to najbrž že dovolj za delno nezadovoljstvo.

Hrvati si želijo Smajlagića
Že v enem od prejšnjih prispevkov sem zapisal, da smo nastanjeni skupaj z večjo skupino ljudi iz Rokometne zveze Hrvaške. V neizogibnih pogovorih se spominjamo bljižne preteklosti, in seveda teče beseda tudi o nastopih na tem prvenstvu. Hrvati merijo visoko, in ker jim ne kaže najbolje, so seveda tudi precej kritični. Kar precej naglas se šušlja, da se po SP-ju 2009 od reprzentance zanesljivo poslavlja sedanji selektor Lino Červar. Neuradno bi radi imeli za selektorja nekdanjega Červarjevega pomočnika Smajlagiča, vendar ima ta pogodbo z Egiptom do maja 2009. Menijo, da je lahko samo Smajlagič naslednik Červarja.

Prijatelji že sanjajo o Pekingu
Ko si nekaj časa od doma, si vesel vsakega klica iz domovine. Še posbej takih, ki jih ne pričakuješ. Priznam, ni jih malo. Razveselil sem se klica Mihe Jezerška, dolgoletnega predsednika današnjega Gold Cluba, kajti ta rokometni entuziast je bil skoraj redni obiskovalec velkih turnirjev in prav poučno je bilo pogostokrat poslušati njegove ocene. Javil se je še en športni navdušenec, Marjan Jezeršek, vrtnarski velemojster, ki v drugem delu prvenstva pogreša slovenske navijače. "Pomislil sem, da bi se kar sam odpravil na Norveško," je dodal in našim fantom zaželel uvrstitev na olimpijske igre in nadaljeval: "V Pekingu jih bom zagotovo vzpodbujal v živo!" Ja, seveda bi bilo enkratno, če bi se uresničile Marjanove besede. Klicev je bilo še nekaj, službenih in privatnih. Vse smo v glavnem zaključili z željo, da bi naši dobro odigrali tudi drugi del tega prvenstva.

Skromna ponudba spominkov
No, odkril sem tudi stojnico s spominki. Zelo skromna izbira in kar precej visoke cene. Nihče ne zna natančno pojasniti, kaj predstavlja sicer simpatična živalica. Pri najrazličnejših oblačilih pa je izbira bolj pestra. Na žalost ni spominskih žog, vendar je našo zagato rešil snemalec naše reprzentance Zoran Čulk, ki je našel trgovino s športnimi rekviziti in tudi poskrbel za podpise vseh v naši tokratni reprezentančni odpravi.

Priložnost bo dobil Kozlina
Pravkar sem spremljal tekmo Hrvaške in Črne gore, zdaj ko končujem prispevek, pa se je začel obračun Poljske in Danske, seveda pa se že pripravljam za tekmo dneva Slovenija - Norveška. Selektor naše reprezentance Miro Požun s pomočnikom Tomažem Ocvirkom spremlja obračun Dancev in Poljakov na našem komentatorskem prostoru in povedal mi je, da danes ne bosta igrala Pungartnik (oteklo koleno) in Backovič, zaigral pa bo bombander Kozlina.

Lep pozdrav in imejte se lepo!

Ivo Milovanovič