Nikola Karabatić - neizprosen v obrambi, razbijač v napadu - mnogi ga imajo upravičeno za najboljšega igralca na svetu. Foto: EPA
Nikola Karabatić - neizprosen v obrambi, razbijač v napadu - mnogi ga imajo upravičeno za najboljšega igralca na svetu. Foto: EPA
Pascal Hens
Mož z irokezo - Pascal Hens - je prva izbira Heinerja Branda na levem zunanjem položaju. Foto: EPA
Casper Hvidt
Zadnja prepreka za nasprotnike Dancev je vratar Casper Hvidt. Foto: EPA
Ivano Balić
Ivano Balić navdušuje s košarkarskimi asistencami in silovitimi streli. Foto: EPA
Kristian Kjelling
Norvežani polagajo upe v topovsko desnico Kristiana Kjellinga. Foto: EPA
Edvard Kokšarov v
Edvard Kokšarov v obrambnih nalogah tekmecem ne da dihati. Foto: EPA

Potencial za kolajne ima vsaj polovica izmed 16 udeležencev 8. evropskega prvenstva. V prvi vrsti so tu branilci naslova, Francozi, ki že nekaj let igrajo praktično v isti postavi. Lani bi zagotovo postali svetovni prvaki, če ne bi bilo prvenstvo v Nemčiji. Tako pa so v polfinalu naleteli na domačine, ki so z veliko sodniške pomoči zmagali po dveh podaljških. Thierry Omeyer, Nikola Karabatić, brata Bertrand in Guillaume Gille, Jerome Fernandez, Joel Abati, Daniel Narcisse in ostala druščina, so odločeni, da ubranijo naslov.

Wilbek: Nemci so boljši kot lani
Tudi Nemci so kakopak vedno v igri za visoka mesta. Lisjaku Heinerju Brandu sicer nekaj preglavic povzročajo poškodbe udarnih mož Pascala Hensa, Christiana Zeitza in Floriana Kehrmanna, a nedvomno bodo nared za odločilne boje. Velik kompliment jim je podelil danski selektor Ulrik Wilbek, ki je dejal, da so celo boljši kot lani, ko so postali svetovni prvaki. Na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah so v Aarhusu izgubili (26:30), nato pa v Kielu premagali Dansko (34:24).

Danski bronaste medalje
Danci se lahko pohvalijo s tremi bronastimi medaljami z zadnjih treh evropskih prvenstev. Bron so osvojili tudi na lanskem "mundialu" v Nemčiji. Gre torej za izjemno izkušeno ekipo. Na Norveškem bo nastopila v najmočnejši postavi, saj sta kot zadnja okrevala tudi steber obrambe Lars Jörgensen in organizator igre Joachim Boldsen. Imena, kot so Casper Hvidt, Michael Knudsen, Lars Christiansen, Lars Krogh Jeppesen, so zagotovilo za nov odmeven izid.

Španci največji osmoljenci
Španija je do zdaj igrala v treh finalih evropskih prvenstev, a prav vselej ostala praznih rok. Španci so dobili vseh pet pripravljalnih tekem. Kot zadnja je padla Francija (32:30). Na žalost selektorja Juana Carlosa Pastorja je bil davek poškodb velik, saj je moral doma pustiti enega najboljših "pivotov" na svetu, Kubanca Rolanda Uriosa, vratarja Davida Barrufeta in Victorja Tomasa. Še vedno pa ima na voljo Ikerja Romera, Alberta Entrerriosa, Alberta Rocasa in Javierja Hombradosa, če omenimo le najbolj zveneče ...

Bodo Hrvati osvojili še zadnje manjkajoče zlato?
Hrvaška generacija, ki je postala tako olimpijski kot svetovni prvak, ima pred seboj le en cilj - osvojiti še evropski naslov. A zdi se, da "zlatim fantom" nekoliko pojenja moč, saj so se z zadnjih dveh velikih tekmovanj, EP-ja v Švici in SP-ja v Nemčiji, vrnili brez kolajne. "Magu iz Umaga" Linu Červarju veliko sivih las povzročajo poškodbe ključnih igralcev. Mirza Džomba in Vedrana Zrnić sta izgubljena, medtem ko močno visi "čarovnik" Ivano Balić, ki v prvem delu zagotovo ne bo igral. Tudi bombarderja z zunanjih položajev, Blaženko Lacković in Petar Metličić, sta kar nekaj časa preživela v zdravniških rokah.

Poljska nič več presenčenje
Moštvo Bogdana Wente je bilo senzacija lanskega svetovnega prvenstva, ko je osvojilo srebro. Tokrat so še eno leto izkušenejši, zato so visoka pričakovanja popolnoma na mestu. Sanjska zunanja linija Karol Bielecki-Grzegorz Tkaczyk-Marcin Lijewski je strah in trepet vseh obramb. Udarni trojici je potrebno prišteti še vratarja Slawomirja Szmala, krožnega napadalca Bartosza Jureckega in krilo Mariusza Jurasika.

Norveška "stavi" na domače igrišče
Pri rokometu je še bolj kot pri drugih športih potrebno računati na domačine, četudi po kvaliteti morda ne sodijo v sam vrh. In Norveška bo doma še kako nevarna! A ne samo zaradi pomoči sodnikov, ki bodo na njeni strani, pač pa tudi zaradi kvalitete, ki jo nedvomno imajo. Prvi zvezdnik je bombarder Portland San Antonia Kristian Kjelling, ljubitelji rokometa pa dobro poznajo tudi Borgeja Lunda, Johnnyja Jensena in Steinarja Egeja.

Kokšarov na čelu ruske reprezentance
Okostje ruske reprezentance tvorijo igralci Čehovskih medvedov (Aleksej Rastvorcev, Vitalij Ivanov, Mihail Čipurin ...), katerim so dodani legionarji. Največja zvezda med njimi je "Celjan", jekleni Edvard Kokšarov. Rusija ima z EP-jev zlato in dva srebra, a vse kolajne je osvojila s "starimi asi". Je napočil čas tudi za prvo kolajno pomlajene reprezentance?

Švedska kot "dark horse"?
Presenečenje bi utegnili pripraviti Švedi, s štirimi naslovi sicer najuspešnejši udeleženci dosedanjih prvenstev. Legendarnih Magnusa Wislanderja ali Stafana Olssona sicer ni več, a imajo nekoliko mlajši Kim Andersson, Jonas Larholm, Robert Arrhenius, Jonas Källman, Dalibor Doder prav gotovo dovolj dinamita, da mešajo štrene vsakomur.

Med favorite za visoka mesta tokrat ne bomo prišteli Slovenije. Seveda upamo, da bi se močno zmotili ...

A. V.