Serdarušićeva 'četica' je v Innsbrucku neporažena. Foto: EPA
Serdarušićeva 'četica' je v Innsbrucku neporažena. Foto: EPA
Zvonimir Serdarušić in Uroš Zorman
Zvonimir Serdarušić in Uroš Zorman zaenkrat uspešno krmarita slovensko barko. Foto: Tina Uršič
Komentar po 1. delu rokometnega prvenstva

"Vse to je bilo dogovorjeno že pred tekmo," je na današnjem novinarskem druženju s slovensko reprezentanco razlagal selektor Zvonimir Serdarušić. "Dogovorili smo se, da po štirinajstih, petnajstih minutah v igro pride povsem druga postava, da bi lahko ves čas ohranili visok ritem igre." Ko so se na igrišče potem vrnili tisti, ki so tekmo začeli, so spet nadaljevali v polnem ritmu. A da ne bo pomote – tudi 'rezervisti' so se zelo izkazali!

Obramba? Kar želite, to dobite!
Švedom je pričaral obrambo 5-1, ob kateri se je povsem izgubil Kim Andersson. Proti Nemcem je čaral z agresivno obrambno postavitvijo 6-0. Poljake je začaral z obrambo 3-2-1. "Mislim, da ni nobene reprezentance na prvenstvu, ki igra tako raznoliko obrambo," je danes povedal "Noka". Zdi se, da lahko naši fantje v obrambi kar naenkrat igrajo vse, kar si lahko zamislite.

Sebastjan Skube
O novem slovenskem selektorju sinoči nisem slišal niti ene same slabe besede. Ko nam je ob večernem druženju zmanjkalo tem za pogovor, je vedno nekdo pripomnil: "Ampak Noka je pa car!" Vsi s(m)o navdušeni. A splošno mnenje je, da je veliki čarovnik v zadnjih sekundah tekme vendarle nekam odložil čarobno paličico. Bi bilo res bolje, če bi tekmo na igrišču končal še en slovenski rokometni čarovnik Uroš Zorman? Priložnost je tokrat dobil Sebastjan Skube. V drugem polčasu je dosegel dva izjemno pomembna zadetka. Prvič je resno končnico pomembne tekme preživel na igrišču. In 22-letni organizator igre trebanjskega Trima ni razočaral. Ob izjemnem mentorju Zormanu bo brez dvoma vsak dan boljši.

Iz skupine smrti brez poraza!?!
Mislim, da ga ni junaka, ki bi si upal pred začetkom turnirja napovedati, da bodo slovenski rokometaši po prvih treh tekmah eno izmed moštev brez poraza. Zanimivo, v skupini II, ki pomeni združenje najboljših treh iz skupin C in D, so neporažena kar štiri moštva (!?!). Verjetno to dovolj zgovorno priča o tem, kako zelo izenačeno je in še bo letošnje prvenstvo. Celo Nemci, ki so do zadnjih sekund tekme proti Švedom trepetali za napredovanje, imajo ob razpletu na ostalih tekmah še povsem realne možnosti za polfinale. A vendarle ponovimo še enkrat – skupina, v kateri je Slovencem marsikdo napovedal hitro slovo, naši izbrani vrsti ni prinesla niti enega poraza. Priznam, kar težko verjamem, da je res ...

Ne, za nas ni pregrad in ne mej!
Se spomnite naslova včerajšnjega zapisa iz Innsbrucka? Tole je odgovor ... Ne, ni prepotentno! Po treh tekmah na tem evropskem prvenstvu smo vsi dobili občutek, da gledamo neko povsem drugo reprezentanco. Ekipo, ki ve, kaj hoče. Moštvo, ki ima neko vizijo. Trenerja, ki spretno vihti svojo čarobno paličico. Trdo obrambo, ki lahko igra v najrazličnejših postavitvah. Učinkovit napad, v katerem so lahko uspešni vsi od levega do desnega krila. Vratarja, ki je v tem trenutku eden najboljših na prvenstvu ... In moštveni duh, ki ga lahko našim reprezentantom vsak zavida! Zanimivo, igralci v reprezentanci so že nekaj let bolj ali manj isti ... Veste, kaj želim povedati?

Čira čara
Serdarušić je prinesel novo upanje slovenskemu rokometu. Napredek v igri naših fantov je očiten. A pravi čarovnik mora imeti tudi sposobne pomočnike. Zato naj tale zapis ne izzveni kot enoličen hvalospev možu s čarobno paličico. Tale zapis bi moral nositi naslov "Ne, za nas ni pregrad in ne mej!" ... A čaranje je nekoliko bolj čarobno. V vsakem od nas vzbudi domišljijo in razmišljanje o nečem nadnaravnem. A slovenska rokometna zgodba je v tem trenutku povsem resnična. In verjamem, da se bo čaranje nadaljevalo. Abrakadabra ...

Komentar po 1. delu rokometnega prvenstva