Uvrstitev na EP 2022 ne bi smela biti vprašanje. Foto: Reuters
Uvrstitev na EP 2022 ne bi smela biti vprašanje. Foto: Reuters

Selektor Ljubomir Vranješ v zadnjih dneh ni imel mirnega spanca. V začetku tega tedna je zaradi poškodb ostal brez dveh pomembnih obrambnih členov, krožnih napadalcev Blaža Blagotinška in Mateja Gabra, udeležbo pa je moral, prav tako zaradi poškodbe, odpovedati tudi organizator igre Staš Skube. Tik pred nedeljskim zborom so v slovenski tabor prišle nove slabe novice, saj zaradi težav s poškodbami izbrani vrsti v tokratni akciji ne bosta mogla pomagati niti prvi vratar Klemen Ferlin in desni zunanji Nejc Cehte.

Sorodna novica Vranješ: Imam drugačen pogled na rokomet kot Zorman. Zato sva se razšla.

Ob Gregorju Potočniku in Maticu Suholežniku, ki sta bila dodatno vpoklicana po prvih treh odpovedih, je selektor Vranješ na spisek vabljenih rokometašev nazadnje dodal še vratarja Urha Kastelica in Domna Novaka, ki bo skušal po najboljših močeh zapolniti vrzel na desni strani. Za 22-letnega desnokrilnega igralca, ki je bil v preteklosti član zlate slovenske mladinske generacije, bo to prva članska reprezentančna akcija.

Časa za velike spremembe ni

"Te tri kvalifikacijske tekme prinašajo nekaj novega, saj bo na tokratni akciji sodelovalo precej novih igralcev. Večina jih je bila vsaj enkrat z menoj že na pripravah, a bo tokrat njihova odgovornost povsem drugačna. Izjemno zanimivo mi bo spremljati, kako se bodo posamezniki spopadli z nalogami, ki jim bodo zaupane. Nekaj idej v naši igri bo novih, a časa za velike spremembe ni. Verjamem, da to rokometašem ne bo povzročalo težav, saj jih kar nekaj še zdaj ali pa so v preteklosti skupaj igrali v istih klubih," je za RZS povedal Vranješ.

Izbrana vrsta se je sicer v nedeljo v nepopolni zasedbi zbrala v standardni bazi v Zrečah. Na zbor je prispelo deset rokometašev, preostala osmerica pa se bo ekipi pridružila v ponedeljek. V Zrečah bo reprezentanca opravila edina treninga pred odhodom na povezani gostovanji. Že v ponedeljek popoldne jo namreč z letališča na Brniku čaka polet v Eskisehir v Turčijo, dan kasneje ob 18. uri pa tam četrta tekma kvalifikacij za januarski Euro. V sredo dopoldne se bo z juga Evrope reprezentanca z direktnim letom podala na Poljsko in se v četrtek ob 20. uri v Opolah pomerila z domačo reprezentanco.

Izbranci selektorja Vranješa bodo kvalifikacijske boje sklenili z domačo tekmo proti Turkom, ki bo na sporedu v nedeljo, 2. maja, ob 18. uri v celjski dvorani Zlatorog. Vse tri obračune bo mogoče v neposrednem prenosu spremljati na TV Slovenija 2 in MMC-ju.


Kvalifikacije za EP 2022, skupina 5

Torek ob 19.00:
TURČIJA − SLOVENIJA

Četrtek ob 19.00:
TURČIJA − NIZOZEMSKA
Ob 20.00:
POLJSKA − SLOVENIJA

Nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA − TURČIJA
NIZOZEMSKA − POLJSKA

Lestvica

MestoReprezentancaTekmeZ-R-PTočke
1.Slovenija32-1-05
2.Nizozemska42-1-15
3.Poljska42-0-24
4.Turčija30-0-30

Na EP peljeta prvi dve mesti, tja pa se uvrstijo tudi najboljše štiri tretjeuvrščene ekipe iz osmih skupin.